IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DUŠKO MARKOVIĆ: Nećemo dopustiti izdaju nacionalnih interesa… (foto)

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković je ocjenjuje da postoji opravdana bojazan i da svi prvi potezi Vlade Zdravka Krivokapića pokazuju da novoj vlasti nije cilj promjena sistema na bolje, već da se sve radi kako bi se ostvarili ciljevi suprotni interesima Crne Gore, njene suverenosti i interesa njenih građana…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, četvrtak, 31.12.2020…12.54…  DUŠKO MARKOVIĆ: Nećemo dopustiti izdaju nacionalnih interesa… (foto)

“Netransparentno zaduživanje mimo zakona donijeta odluka o privremenom finansiranju; Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz kršenje svih procedura; predlaganje izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji predstavlja vraćanje pola vijeka unazad; hitna priprema Zakona o unutrašnjim poslovima da bi se smijenio rukovodni sastav policije i eliminisala njena operativna nezavisnost – sve to neumitno vodi u slabljenje države i ugrožavanje dostignutog nivoa njene demokratske izgradnje. Dakle, plašim se da se sve radi kako bi se ostvarili drugi ciljevi – i to oni koji su suprotni interesima Crne Gore, njene suverenosti i nezavisnosti, i interesima njenih građana”, kaže Marković u intervjuu Pobjedi. (prenosimo ga u skraćenoj verziji)

  • Parlament je prije dva dana, bez prisustva poslanika opozicije, usvojio niz zakona, među kojima i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kao jedan od lidera najjače opozicione grupacije, kako komentarišete događaje u parlamentu u noći između 28. i 29. decembra?

Cjelokupna crnogorska i međunarodna javnost mogla je da se jasno uvjeri da pravna država, legalnost i zakonitost, više ne postoje u Crnoj Gori. Tzv. nova vlast je demonstrirala da je spremna na sve kako bi sprovela u djelo jedinu ideju koja ih je okupila: rastakanje crnogorske države i njeno utapanje u ,,srpski svet“.

Krivokapićeva Vlada je to pokazivala svakim svojim potezom u prethodnih mjesec dana, ali je tek pretvaranjem Skupštine Crne Gore u ,,Podgoričku skupštinu“ troglava koalicija ogolila do koje mjere je spremna da gazi Ustav, zakone i sve demokratske principe. Ako je neko i imao iluziju da se u Crnoj Gori nakon izbora 30. avgusta odvijaju proevropski procesi, ne može više zatvarati oči pred brutalnim pravnim nasiljem i bezakonjem u koje je uvedena Crna Gora.

Crnogorske patriote su već pokazale da se neće miriti sa izdajom nacionalnih interesa. Raduju me i okupljanja u brojne građanske inicijative, koje iskazuju odlučnost u odbrani evropske, sekularne i multietničke Crne Gore, što će sve osnažiti naš patriotski blok. Demokratska partija socijalista, a uvjeren sam i sve ostale procrnogorske snage u parlamentu nemaju prečeg zadatka nego da daju najveći mogući doprinos zajedničkoj borbi za odbranu naše istorije, naše tradicije, našeg imena i postojanja.

  • Da li se ovim izmjenama Zakona otima dio, možda i najznačajniji, crnogorske kulturne baštine, ali i imovina države Crne Gore?

Prateći ovih dana na koji način branioci interesa SPC u Crnoj Gori pokušavaju da objasne izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prisjetio sam se onoga što je napisao „otac srpske nacije“ Dobrica Ćosić: „Laž je srpski državni interes“.

Naravno da niko nije imao namjeru da bilo šta otima Srpskoj crkvi i naravno da naš ljetošnji predlog za kompromis uopšte nije ono isto što se sada želi postići izmjenama Zakona.

DPS je sa svojim koalicionim partnerima prije godinu dana donio moderan Zakon koji je dobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije. Jer je njegov cilj bio da se, u pogledu imovinskih pitanja, sačuva dio crnogorske kulturne baštine i dobara koja pripadaju nikome drugome do državi Crnoj Gori.

  • Što ćete, kao državotvorna partija, preduzeti da zaštitite crnogorske državne interese?

Ovaj zakon će važiti tačno onoliko koliko će trajati ova Vlada. Eliminacija ovakvog zakona, zakona jedne crkve, koja je umislila da može da vlada Crnom Gorom, sveta je dužnost pojedinaca, stranaka i pokreta kojima je u srcu slobodna, građanska, nezavisna i evropska Crna Gora.

  • Prvi potezi nove Vlade Crne Gore pod žestokom su kritikom. Posebno je pod lupom netransparentna procedura emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu i zaduživanje od 750 miliona eura, ali i odluka da se ne radi rebalans budžeta već privremeno finansiranje. Čak je i Državna revizorska institucija upozorila na moguće posljedice. Kako Vi, kao donedavni premijer, ocjenjujete – da li je riječ o nesnalaženju ili o svjesnom ignorisanju poštovanja procedure?

Potezi Krivokapićeve Vlade s pravom su na meti kritika političke i stručne javnosti jer ni najveći skeptici nijesu očekivali ovakve neprimjerene, ishitrene i, što je najgore, nezakonite odluke. A prije svega, protivne najvećim nacionalnim interesima Crne Gore.

Zadužiti građane i državu 750 miliona eura, i to bez prethodno utvrđene fiskalne strategije, ravno je ekonomskom i državnom egzibicionizmu. Nova Vlada je zapravo iskoristila dobru poziciju i reputaciju na međunarodnom tržištu koju je izgradila prethodna Vlada i odlučila se na enormno zaduženje bez prethodne provjere cjelishodnosti takvog ekonomskog pristupa.

  • Ne samo da nije predložen budžet, nova Vlada nije usvojila ni završni račun za 2019. godinu. Čak i javno se iznose iz Vlade neistine o broju sjednica… Je li riječ o postupanju mimo zakona?

Naravno da je to i neprimjereno i neprihvatljivo. Da li je u pitanju neznanje ili namjera da se izbjegne dokumentovanje nakaradnih odluka, ne želim da sudim. Ako Krivokapić tvrdi da se odluke „teške“ skoro milijardu eura donose „tajno, na organizovan način“ – ja nemam tu šta da dodam.

Čitaj još:   ŠOK SNIMAK: Žestoka rasprava novinarke i Mile Dodika, zašto Bošnjake naziva... (foto, video)

Mogu samo da se prisjetim sa koliko je transparentnosti i poštovanja zakonskih procedura, sve odluke, uključujući i usvajanje završnog računa budžeta, i predlaganje budžeta, donosila Vlada kojom sam ja predsjedavao.

  • Da li se na ovaj način, prekompozicijom ministarstava i državne uprave, zaista gradi novi sistem vlasti ili urušava sistem državnog upravljanja? Je li ovdje riječ o demontaži sistema vlasti DPS-a i prethodne vladajuće većine ili Vam to liči na plansku razgradnju države i ,,uvođenje“ Crne Gore u ,,srpski svet“?

Organizacija državne uprave koja je proklamovana nakon izbora nove Vlade zapravo je tektonski poremećaj u tradicionalno stabilnom sistemu naše javne administracije. Podsjetiću samo na najdrastičniji primjer: niko ne može razumjeti, a još manje objasniti, da se četiri ministarstva – posve različitih nadležnosti i politika – mogu utopiti u jedno.

Volio bih da sam u svemu tome prepoznao i promil izgradnje kvalitetnijeg sistema vlasti, ili drukčijeg uređenja društvenih odnosa. Ali, ako vam je ideja vodilja bila da cijelu Vladu „strpate“ u 12 resora da bi mogli ministre simbolično da proglasite za apostole – tu prestaje svako racionalno tumačenje novouspostavljenog sistema.

Nekoliko drastičnih primjera: izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz kršenje svih procedura, uz „odbranu ćutanjem“ ministra pravde i ljudskih prava u parlamentu; predlaganje izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji predstavlja vraćanje pola vijeka unazad; hitna priprema Zakona o unutrašnjim poslovima da bi se smijenio rukovodni sastav policije i eliminisala njena operativna nezavisnost – neumitno vodi u slabljenje države i ugrožavanje dostignutog nivoa njene demokratske izgradnje.

  • Kako tumačite da Krivokapićev kabinet trpi kritike od partija koje su ga glasale u parlamentu, a istovremeno ne pokreću niti jedan mehanizam opoziva. Je li to neka politička igra ili Demokratski front čeka ,,pogodan momenat“?

Nema primjera da desetina političkih subjekata u samom parlamentu osporava i kritikuje program rada Vlade i njen sastav uključujući i mandatara, a da ga na kraju rasprave – izglasa.

Niti se ikada desilo da ti isti koji daju podršku Vladi, iz dana u dan javno saopštavaju takve kritike i iznose takve optužbe na njen račun, da ih mi kao opozicija jedva možemo sustizati u žestini kojom atakuju na Krivokapića i njegov kabinet!

Vidimo koliko su nas unazadili za manje od mjesec dana…

  • Kako ćete se kao opozicija suprotstaviti tom rušenju sistema, da li će DPS, kako je svojevremeno bilo najavljeno, formalizovati formiranje bloka ili saveza za Crnu Goru?

DPS će ostati posvećen svojim politikama i principima građanske i sekularne Crne Gore, evropske i evroatlantske, uključujući i pružanje doprinosa svakom pokretu ili ideji koja može osnažiti ove temeljne principe na kojima je izgrađena nezavisna i demokratska Crna Gora.

Lično sam zagovornik tješnje saradnje sa svima koji dijele ove vrijednosti, i u parlamentu, i u civilnom društvu. Otvoreni smo za razgovore o formama te saradnje, kroz usaglašeno djelovanje poslaničkih klubova, ali i kroz partijsko povezivanje koje će u vrhu svoje agende imati jačanje crnogorske državnosti. Dakle, Crna Gora pod jedan, a tek nakon toga naše partijske posebnosti. To uostalom od nas zahtijeva istorijski trenutak u kome smo se našli. Da ponovim i podvučem poruku istinskih patriota: nećemo se stidjeti pred potomcima!

  • Vjerujete li Vi u četvorogodišnji mandat Vlade, kako je najavio premijer Krivokapić i kakva će biti Crna Gora ukoliko izvršna vlast uspije da opstane puni mandat?

Kada vidimo šta o Vladi misle i govore lideri stranaka koji čine listu ,,Za budućnost Crne Gore“, koja je ubjedljivo najsnažnija lista koja konstituiše Krivokapićevu Vladu, i koliko uvreda prema premijeru i ministrima dolazi sa te adrese; kako ucjenjuju Vladu i prijete joj otkazivanjem povjerenja; kada vidimo da nosioci lista parlamentarne većine ne komuniciraju između sebe, onda je logično da takvo stanje ne može trajati dugo. Ali štete po državu, njene institucije i našu ekonomiju i finansije će biti dugoročne.

Dakle, kakva bi bila Crna Gora nakon četiri godine njihove vlasti, ne želim ni da pomišljam. Evo vidimo koliko su je urušili za samo četiri sedmice…

Razlozi izbornog poraza

  • Nakon trideset godina DPS je prvi put u opoziciji. Sigurno ste radili analize i nesumnjivo da je jedan dio razloga izbornog poraza – osim zasićenosti građana višedecenijskom vlašću – u djelovanju SPC i okupljanju fronta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. No, značajan dio razloga je i u autističnom i, rekao bih bahatom, ponašanju infrastrukture DPS-a, kao i potezima koje su građani prepoznali da su motivisani grupnim i ličnim a ne državnim interesima. Što su, po Vama, osnovni razlozi izbornog poraza?

Više je razloga i oni su manje-više objektivno analizirani od ozbiljnih analitičara u protekla četiri mjeseca. Od devijacija unutar same vlasti nakon 30-godišnjeg rukovođenja državnim poslovima, kojih je bilo ali sigurno ne u mjeri koju su nam pripisivali politički protivnici, dio medija i NVO sektora; preko drastičnog učešća Srpske pravoslavne crkve u političkim procesima i izbornoj utakmici, što je uticalo na opredjeljenje jednog broja građana 30. avgusta, a sve snažno potpomognuto direktnom pomoći iz susjedne Srbije i ćutanjem briselske i tadašnje vašingtonske administracije na pritiske kojima je bila izložena Crna Gora; pa sve do teških zdravstvenih i ekonomskih posljedica koje je i na naše građane ostavljala pandemija COVID-19, koliko god Vlada ulagala ogromne napore da stvori uslove zdravstvenom sistemu da se bori protiv pandemije, kao i ogromne pomoći koju smo obezbijedili privredi i građanima.

Čitaj još:   Vic dana Svještenik ili Pop na utakmici...

Kad se sve to sabere, nova vlast se konstituisala sa samo jednim poslanikom više u odnosu na blok za Crnu Goru!

I u takvoj situaciji DPS je pokazao kako se poštuje izborna volja građana, pa makar ona bila izražena sa tako malom većinom. To je nešto što nikada nijesmo vidjeli od naših političkih protivnika za skoro tri decenije izbornih utakmica. Za njih su uvijek bili validni samo oni (lokalni) izbori na kojima su pobjeđivali, a tamo gdje su gubili uvijek je sve bilo pokradeno i oteto. Za DPS su validni i oni izbori na kojima je izgubio.

Naši protivnici će vidjeti i učiti kako DPS ispravlja svoje greške

  • Najavljene su reforme unutar DPS-a na Kongresu. Da li će biti većih kadrovskih promjena i hoćete li mijenjati što u programu partije?

Ključne odrednice programa DPS-a ne vidim spornim. Naprotiv. To je u suštini program koji je u kontinuitetu zadobijao podršku najvećeg broja građana. Ne treba stoga očekivati ni na predstojećem Kongresu značajnije izmjene našeg programa. Biće određenih prilagođavanja Programa novonastaloj situaciji, baš kao i u Statutu partije. Smatramo da partijske aktivnosti i infrastrukturu treba modernizovati kako bi bili efikasniji i bliži građanima i njihovim potrebama.

DPS nije ni od juče, ni od prekjuče. Iza nas su tri decenije u kojima smo izgrađivali povjerenje i obavezu da čujemo i uvažavamo mišljenja naših članova, ali i druga mišljenja.

Neki koji su juče stupili na političku scenu i koji pojma nemaju ni ko su njihovi glasači, a jedina obaveza koju imaju je ona prema njihovim sponzorima – dobro bi bilo da ponešto nauče i iz načina na koji DPS prihvata i ispravlja svoje greške. A to ćemo im veoma brzo pokazati i na najvišem stranačkom tijelu!

Brzo ćemo vidjeti da li iza gašenja Montenegro erlajnza stoje tuđi interesi

  • Da li je bilo rješenja za nacionalnu avio-kompaniju, je li gašenje Montenegro erlajnza protivno državnim interesima?

Da je gašenje Montenegro Airlinesa bilo u skladu sa državnim interesima – moja Vlada bi to uradila, ne bismo čekali današnje ministre-eksperte da ga ugasi „po kratkom postupku“. Međutim, višegodišnji napori prethodne Vlade jasno ukazuju da je opstanak MA strateški ekonomski, a samim tim i nacionalni interes Crne Gore.

Zato smo se borili za MA svuda i na svakom mjestu. Mogao sam da razumijem da neko u briselskoj administraciji nema potrebu da razumije značaj nacionalnog avio-prevoznika za Crnu Goru. Ali, malo je teže razumjeti da to ne interesuje građane Crne Gore, koje je zapalo da obavljaju ministarske pozicije, i koji su preko koljena izbrisali MA a time i našu sigurnu povezanost sa svijetom.

I konačno, radi komparativne procjene očekivanog povrata u slučaju ulaganja države u Montenegro Airlines, angažovan je ugledni Deloitte, koji je poredio scenario ulaganja države u Montenegro Airlines, u odnosu na suprotan scenario – likvidaciju kompanije. Vlada Crne Gore je željela realnu procjenu šta bi se dobilo likvidacijom. Analiza Deloitte-a je pokazala da bi realizacijom planiranih ulaganja u Montenegro Airlines država ostvarila znatno bolji finansijski efekat u odnosu na prihod u stečajnom postupku.

Mi smo radili posvećeno, koristili istinska ekspertska znanja i donosili odluke na osnovu višestrukih analiza, kako bi održali u životu MA. Danas vidimo da ministri koji o složenim problemima avio-industrije znaju toliko da vežu pojas kada sjednu u avion, ali imaju ozbiljnu ambiciju, recimo, da uređuju medijske programe, donose preko noći ovako pogubne odluke.

Vidjećemo uskoro i da li iza ovakvih odluka stoje nečiji tuđi interesi, čiji su to interesi i koliki je njihov novčani iznos.

Izvor rtcg.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more