IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, čestitao Novu 2021. godinu građanima Crne Gore… (foto i video)

MILO ĐUKANOVIĆ: “Treba nam samopoštovana i evropska CG”

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, četvrtak, 31.12.2020…20.54… Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Novu 2021. godinu građanima Crne Gore … (foto i video)

Predsjednik države Milo Đukanović ocijenio je, u novogodišnjoj čestitki, da u 2021. politički život treba da bude obilježen poštovanjem i unapređenjem demokratskih standarda, dinamiziranjem reformi i očuvanjem razvojno-investicionog zamaha, što će voditi daljoj afirmaciji evropskih vrijednosti u Crnoj Gori.  

“Svaka politika koja pod parolom vraćanja tradiciji, udaljava Crnu Goru od njenog evropskog puta i sveukupne društvene emancipacije, retrogradna je politika. Beskrajno poštujem dugu i časnu istoriju svoje zemlje, njene moralne vertikale temeljni su dio sistema vrijednosti koji uspostavljamo, danas u vremenu treba savremena, samopouzdana, samopoštovana, emancipovana, evropska Crna Gora. To je najsvetiji zadatak svakog nacionalno, porodično, i lično odgovornog građanina Crne Gore i u 2021. i za vijek vjekova”, poručio je Đukanović.

Borba za ove vrijednosti će, kako navodi, tražiti istrajnost, hrabrost i mudrost i vjeruje da će Crna Gora znati da ih odbrani i afirmiše.

Đukanović je ocijenio da su godinu koju ispraćamo obilježila i mnoga krupna politička dešavanja, odnosno promjena vlasti, prvi put nakon obnove državnosti.

“Najviše državne institucije, kao i dotadašnje vladajuće partije, sve su priznale rezultate izbora i uprkos bezrazložnim sumnjama, pokazale apsolutno poštovanje izborne volje građana i crnogorskog pravnog i političkog sistema u procesu formiranja vlasti. Ovakvim postizbornim slijedom, Crna Gora je potvrdila i dodatno afirmisala i demokratsku zrelost i uspostavila presedan koji bi trebao postati praksa za sve buduće promjene na političkoj sceni”, rekao je Đukanović.

“SPC nastavila da deformiše građanski profil CG”

Predsjednik je podsjetio na sva iskušenja kroz koja je Crna Gora prošla u prethodne tri decenije.

“Generacija koja je predvodila Crnu Goru kroz i sva ta burna vremena tranzicije, uvođenja višepartijskog sistema, posebno kroz traumatične godine krvavog raspada Jugoslavije, i međunarodnih sankcija, koja je uspostavila ekonomsku održivost zemlje, na referendumu povratila državnu nezavisnost, uvela Crnu Goru u NATO i otvorila sva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, unapređujući istovremeno mir i multietnički sklad u zemlji, a i po moralnim i političkim kriterijumima, obavila odgovornu istorijsku misiju za Crnu Goru. Tom savremenom državnom temelju građanskog ustrojstva i multikulturalizma, u ovoj prilici dodala je i novu dimenziju demokratske kulture, što je učvrstilo ugled Crne Gore na mapi demokratskih zemalja Evrope”, saopštio je Đukanović.

Druga okolnost je, navodi predsjednik, neprimjereni, čak brutalni upliv izvancrnogorskih i domaćih vanpolitičkih faktora u izborni proces u našoj državi.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: Crna Gora voljom vlastitih građana ide unazad, naš problem je što ANDRIJA Mandić nije neprihvatljiv građanima i partijama... (foto)

“I ovogodišnji parlamentarni izbori iskorišćeni su, poput prethodnih, da se Crnoj Gori pokuša nametnuti drugačiji karakter države i novi strateški kurs njenog razvoja. Iako su glavni kreatori tog scenarija bili isti kao 2016., a ciljevi identični, da se Crna Gora preoblikuje u srpsku i pravoslavnu državu i da odustane od integracije u NATO i EU, realizacija ovogodišnjeg hibridnog ataka, mnogo je organizovanije i efikasnije izvedena. Novina je i uloga SPC u izbornom procesu, koja je svojim političkim manipulacijama, ne samo deformisala izbore kao demokratsku svetkovinu, nego i nakon njih, zanešena površnim i lažnim trijumfalizmom, nastavila da deformiše građanski i sekularni profil Crne Gore, koja počinje da liči na srednjovjekovni teokratski zabran u srcu Evrope. To podriva ugled Crne Gore u svijetu, i ne samo da je anticivilizacijski, nego nije ni održivo. Naprosto, nije normalno. I neće biti moguće. Ali, jedino dobro od toga je da građani bjelodano spoznaju ko im, iz Crne Gore i izvan nje, i kakvu alternativu nudi umjesto građanske, multietničke, evropske Crne Gore”, poručio je Đukanović.

“Nova vlast da ne urušava institucije”

Promjene do kojih je došlo, kako je ocijenio, već daju novu dinamiku društvenom životu, mobilišu sav zdravi, nacionalno odgovorni, emancipovani ljudski resurs, kojim zemlja raspolaže što je, dodaje, garancija da ne može biti ugrožena državnost Crne Gore, naš identitet, demokratski karakter države, multietnička demokratija, evropska i evroatlantska orijentacija, jer su to vrijednosti koje prihvata većinski dio našeg društva.
 
“Nadam se da nova vlast, zanešena trijumfalizmom i revanšizmom, neće previdjeti opasnost da takvom politikom objektivno smo se služi interesima drugih država koje žele da vide Crnu Goru kao privezak svojih retrogradnih regionalnih ili globalnih interesa na Balkanu. Da prije, neće nastaviti da urušava mukotrpno i nedovoljno izgrađene institucije, jer su one takve kakve su mogle nastati u četrnaest godina nezavisnosti, najpouzdanija utvrda opstanku budućem demokratskom razvoju Crne Gore. Iskustva s kraja godine u radu Vlade i Parlamenta su obeshrabrujuća. Ali, dozvoljavam da još mogu biti početne greške i izraz nesnalaženja u obavljanju državnih poslova”, ocijenio je MILO Đukanović.

Predsjednik je poručio kako je pandemija koronavirusa obilježila ovu godinu u svijetu i značajno promijenila naše živote.

“Zato su naši ljekari, medicinsko osoblje i svi zaposleni u zdravstvu heroji minule 2020. godine. Oni su bili i ostali na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije. Stručno, neumorno, predano i požrtvovano radeći svoj posao, pokazali su da je zdravstveni sistem Crne Gore, iako nepripremljen i nedovoljno opremljen za takve izazove, sposoban da se ponese sa njima jednako kao i mnogo razvijeniji, sada ojačan i ovim izuzetnim iskustvom, učvršćenim društvenim povjerenjem novim međunarodnim partnerstvima, što zaslužuje visoko poštovanje”, ocijenio je Đukanović.
 
“Imajući u vidu događaje koji su obilježili godinu na izmaku, očekujem da i u 2021. kao društvo i sistem, pokažemo visok stepen odgovornosti, posvećenosti i efikasnosti u borbi sa virusom korona i tako sačuvamo zdravlje naših građana, i spasimo što više ljudskih života. Vjerujem da će tome doprinijeti i masovna vakcinacija stanovništva. Nadam se da će nova izvršna vlast uspjeti i kompetentan i efikasan način odgovori velikim izazovima koje ova borba nameće, imajući prvenstveno u vidu teške ekonomske posljedice pandemije po državu i građane”, rekao je Đukanović.

Borba za ove vrijednosti će, dodaje, tražiti istrajnost, hrabrost i mudrost, i vjerujem da će Crna Gora znati da ih odbrani i afirmiše.
 
“Građanima Crne Gore, našoj dijaspori, našim ljudima u vojnim i diplomatskim misijama, svima gdje god da su, želim prije svega dobro zdravlje, mir, slogu i napredak u Novoj 2021. godini. Nek je vječna Crna Gora”, zaključio je predsjednik države.

Izvor rtcg.me

Čitaj još:   Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović:"Nova vlast ugrozila karakter CG"... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more