IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKI NAUČNICI: Izumili sistem “Diagnovir”, sa 99 % pouzdanim rezultatima za KOVID- 19, dostupan u 10 sekundi… (foto i video)

Turski naučnici su izumili novi sistem dijagnostifikovanja infekcije COVID-19 koji može zamijeniti dosadašnje široko upotrebljive PCR testove, sistem nazvan “Diagnovir” daje 99 odsto pouzdane rezultate za samo 10 sekundi…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivost, vijesti, petak,01.01.2021…18: 58… TURSKI NAUČNICI: Izumili sistem “Diagnovir”, sa 99 % pouzdanim rezultatima za KOVID- 19, dostupan u 10 sekundi… (foto i video)

Turski sistem daje tačne rezultate, čak i u prvim fazama zaraze, piše Daily Sabah.

Ovaj uređaj, zasnovan na nanotehnologiji, razvili su naučnici nedavno na Univerzitetskom nacionalnom centr istraživanje nanotehnologije (UNAM) i sada su krenuli u njegovu masovnu proizvodnju.

Ovi naučnici dosad su radili i na drugim projektima kako bi pružili pomoć u borbi protiv pandemije.

“Koronavirus je čestica promjera 150 nanometara, a u UNAM-u imamo istraživače koji godinama rade na proučavanju nanočestica. To je sad upravo njihovo područje stručnosti. Nakon što su prvi slučajevi zaraze prijavljeni u Turskoj, oni su počeli raditi projekat izrade jedinstvene tehnologije”, rekao profesor Abdulah Atalar, predsjednik Univerziteta Bilkent.

Uređaj Diagnovir na osnovu brisa usta daje brze rezultate i sve za pozitivne slučajeve, ali istraživači kažu da je potrebno malo više vremena kako bi i to potvrdio negativne rezultate.

Čitaj još:   OTIŠAO U KARANTIN: Donald Trump pozitivan na koronavirus... (foto i video)

“PCR testovi mogu dati tačne rezultate od dva do tri dana i to nakon početka bolesti. Naš sistem smanjuje čekanje na sekunde i može dati rezultate u ranoj fazi bolest”, rekao je profesor Builend Ortak, viši istraživač koji je radio na projektu.

Profesor ORTAK odao da će vjerovatno trebati još dva mjeseca i za to čitavo pokretanje masovne proizvodnje ovih sistema, a čiju upotrebu su odobrile zdravstvene vlasti u Turskoj…

Izvor agencije aa

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more