IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

METEOROLOG NAM DOJAVIO: Evo, kakav će biti ostatak januara, kada će padati snijeg… (foto)

Meteorolog, kaže da snijega već sada ima dovoljno na planinama, a u narednim danima bit će ga još u višim predjelima…

SARAJEVO: Regija, vijesti, nedelja, 03.01.2021…11. 15… METEOROLOG NAM DOJAVIO: Evo, kakav će biti ostatak januara, kada će padati snijeg… (foto)

Januar 2021. bit će dosta nestabilniji u odnosu na onaj kakav smo imali prošle godine, no, ono što sve treba obradovati jeste da tokom a i ovog mjeseca nećemo imati duže epizode aerozagađenja.

Nedim Sladić, meteorolog, kaže snijega već ima dovoljno na planinama, a u narednim danima bit će ga još u višim predjelima.

Istina, neće ga biti u većoj količini, ali na vrhovima planina već ga ima oko 130 centimetara, što je sasvim dovoljno za skijanje. Snijeg i to pa u nizinama možemo očekivati tek iza 10. januara…

No, ono što bih naglasio jeste da će vrijeme biti nestabilno sa čestim kišama u nizinama, ali i vjetrom koji spriječiti duže zadržavanje zagađenog zraka iznad pojedinih gradova.

To je dobra vijest ako se sjetimo ranijih januara kada smo danima iznad Sarajeva i nekih drugih gradova imali pokrivač od smoga. Temperature će se do 10. januara kretati između pet i 10 stepeni Celzijusa u Bosni, a potom će pasti ispod nule– objašnjava Sladić.

Čitaj još:   BEOGRAD Rukometaši Novog Pazara pobjedili Partizan...

Natprosječno topao decembar u našoj zemlji, uvjetovan čestim južnim strujanjima, očito je, kaže Sladić, zbunio prirodu, pa je na prvi dan 2021. godine u Mostaru probeharala i kajsija, a taj neobični prizor za ovo doba godine objavio je na svom Facebook profilu Dino Memić.

Višak padavina u 12. mjesecu prošle godine dobro je došao, dodaje Sladić, da se hercegovačko tlo oporavi od suše koja je trajala tokom većeg dijela 2020. godine, pa sve do jeseni.

– Mi smo u decembru prošle godine imali više od 130 litara kiše po kvadratnom metru. To je uzrokovalo da se i riječni vodotoci polako oporave – kazao je Sladić.

izvor ibalkan.net / Faktor.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more