IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORSKI POLITIČKI razotkrio DRITANA: „Prije četiri godine pozvao me da mu se pridružim…“ (foto i video)

Nakon izbora, politički analitičar Ljubomir Filipović zbog svog kritičkog odnosa prema novima vlastima izložen je sve većim prijetnjama, o tome je obavijestio nadležne organe, ali nikakav odgovor nije stigao…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti: 06.01.2021… 00.49… CRNOGORSKI POLITIČKI razotkrio DRITANA: „Prije četiri godine pozvao me da mu se pridružim…“ (foto i video)

Prenosimo dijelove intervjua za “Novi magazin”…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sedam zakona koje je donijela Skupština Crne Gore krajem prošle godine. To je izazvalo brojne polemike i trenutno je najaktuelnija tema na crnogorskoj političkoj sceni. Kako Vi komentarišete tu Đukanovićevu odluku?

– Đukanović je iskorisito svoja ustavom propisana ovlašćenja i vratio sve zakone donešene na po njegovom mišljenju nelegalnoj sjednici Skupštini na ponovno odlučivanje. Skupština i nova većina su trapavo i bez potrebe, ali sa neobjašnjivom hitnošću ušli u tu za njih najvažniju sjednicu. Promjenili su poslanika i člana Državne izborne komisije i napravili niz proceduralnih i pravnih grešaka, i samim tim dali predsjedniku države, koji je ne zaboravimo i njihov politički protivnik, da napravi politički udarac. I on je to učinio.

Iz vlasti tvrde da odluka predsjednika Mila Đukanovića predstavlja presedan u istoriji crnogorskog višepartizma i završni je čin opstrukcije opozicionih partija, pokušaja blokade institucije i sistema u cjelini.

– Odluka Đukanovića nije presedan. Predsjednik Vujanović je nekoliko puta vraćao zakone na ponovno odlučivanje i to u parlamentu u kom je njegova partija imala većinu.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da crnogorski predsjednik ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i nastavlja u višegodišnjem maniru da Crnu Goru tretira kao svoj feud. Na to je Đukanović odgovorio da je populistička, politikantska reakcija Krivokapića ispod svakog nivoa.

– Premijer Krivokapić ima talenta za dramu. Tranzicija vlasti je završena mirno, bez ijednog poteza koji bi ukazao na opstrukciju od strane bivše vlasti. Iskreno sam stepenom njihovog strpljenja i sam bio iznenađen. Tokom tranzicije, kao i sa ovim posljednjim slučajem u Skupštini, Krivokapić i njegovi voljni i nevoljni saveznici su bili ti koji su sami sebe saplitali na svakom koraku. Nešto im se može otpisati na političko i administrativno neiskustvo, ali dobrim dijelom je i riječ o populizmu kojim žele da zamaskiraju svoju trapavost.

Čitaj još:   SLUČAJ "MEMIĆ": Zaštićeni svjedoci otkrili kako su se uništavali dokazi... (foto)

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da je Đukanović „dao sebi žuti karton” i da će ako prekrši Ustav biti smijenjen. Zbog toga su politički analitičari Abazoviću poručili da se ponaša kao seoski sudija.

– Dritan Abazović ima opasne autoritarne impulse, koji mu se opraštaju od civilnog društva, jer su svi upali u zamku da navijaju za revolucionarnu “blagorodnu jarost” kako su je zvali Sovjeti nakon smjene sistema u Rusiji. Problem je što u toj i takvoj jarosti i Abazovićevom prekoračenju ovlašćenja nema ničeg demokratskog.

Mnogi tvrde da su u današnjoj Crnoj Gori najugroženiji Crnogorci. Šta Vi na to kažete?

– Politički Crnogorci i etnički Crnogorci i nacionalne manjine osjećaju se isključenim iz procesa, i kolektivno i individualno diskriminisanim. Neki će reći da je to bio slučaj sa političkim i etničkim Srbima u Crnoj Gori. Ipak, kada pogledate koliko je Srpska pravoslavna crkva prosperirala u Crnoj Gori  od obnove nezavisnosti, koliko je srpskih institucija i medija u Crnoj Gori osnovano u prethodnom vremenu, shvatite da to nije baš tako. Na kraju pogledajte koliko je kadrova nove vlasti svoje karijere gradilo na visokim pozicijama starog sistema.

Vi i vaša porodica izloženi ste odmah poslije izbora, a posebno ovih dana brutalnim uvredama i prijetnjama. Zbog čega vas najviše napadaju?

– Godinu dana sam se našao pod strahovitom kampanjom targetiranja od strane desne srpske javnosti, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu. Moji stavovi se nisu mijenjali i prilično sebe smatram tolerantnim u komunikaciji. Na kraju krajeva, ja sam dijelom i etnički Srbin. Dakle, napadi i prijetnje su proizvod jedne vrste fiksacije dijela javnosti koja je ekstremistička i fanatična religiozno.

Čitaj još:   JELENA Marković: DARIO Vraneš ponovo ponižava Crnu Goru, ne smije se više čekati, treba preduzeti konkretne korake za njegovu smjenu... (foto)

Obavijestili ste Dritana Abazovića da vam prijete, ali se nije udostojio da vam odgovori?

– Tačno. Sa gospodinom Abazovićem sam do izbora i pored političkih razlika imao prijateljski odnos i povremenu komunikaciju koja je bila korektna. Nećete vjerovati, ali samo prije četiri godine pozvao me je da pristupim tada svježe osnovanoj partiji. Nakon izbora poslao sam mu skrinšotove prijetnji, rekavši mu da obrati pažnju na to sa kim ulazi u političke dilove. Nikad se nije udostojio da odgovori na poruku. Vlast neke ljude mijenja, a kod gospodina Abazovića je to očigledno.

izvor Novi magazin

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more