IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEUSTAVNI PRAZNIK 9. 01: Dodik poručio, borba za RS počela od dolaska Turaka u XV stoljeću… (foto i video)

Neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo. Sve odluke ovog suda su bez izuzetka konačne i obavezujuće…

BANJA LUKA: BiH, vijesti, subota, 09.01.2021…11.46… NEUSTAVNI PRAZNIK 9. 01: Dodik poručio, borba za RS počela od dolaska Turaka u XV stoljeću… (foto i video)

Autor: E. Latif

U Krivičnom zakonu BiH član 239. je navedeno:

– Službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Šta je sa odlukom o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske i nepoštivanjem donesene odluke? Ko u tom slučaju odgovara, i koga pravosuđe treba da procesuira.

Ako se uzme u obzir da je za donošenje zakona i provođenje odluka u konkretnom slučaju nadležna Narodna skupština RS-a, onda bi morali biti procesuirani svi zastupnici, njih 83. Stoga, prostora za političke manevre i prostora da se ovaj član zakona tumači i ovako i onako, a što Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić obilato koristi, ostavlja i njegova nepreciznost.

Ustavni sud BiH 26. novembra 2015. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio je odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno.

Proslava 9. januara u Banjoj Luci od prije nekoliko godina, ostala je upamćena i po prisustvu predstavnika HDZ-a BiH s Draganom Čovićem na čelu.

Ni sam Čović nikada se nije izjasnio o odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara, što je i za očekivati, jer niti on niti njegova partija ne poštuju odluku Ustavnog suda FBiH od prije 22 godine, kojima je termin “županija” proglašen neustavnim.

Čitaj još:   Dr KON: NARODE BIRAJ- MASKE ILI GROBLJE! (foto)

Devetog januara 1992. godine, “Skupština srpskog naroda u BiH” koja je održana u sarajevskom hotelu Holiday inn, usvojila je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Od tog dana, ovaj bh. entitet 9. januar obilježava kao svoj praznik i krsnu slavu.

Za Bošnjake, Hrvate i Ostale taj datum je ozvaničio je početak politike podjela, zločina i genocida. Zbog toga, već godinama neka bošnjačka udruženja kao što su Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Udruženje Logoraša Prijedor 92 pozivali su Bošnjake u BiH i dijaspori da 9. januar obilježe kao datum početka agresije i genocida u BiH.

– Rasprave kada je nastala Republika Srpska i uključivanje Ustavnog suda BiH u tu priču vidim kao jed onih koji se ne mire što je uopće stvorena, jer su otvorili polemiku o toliko očiglednim i neoborivim činjenicama. Odluka Ustavnog suda BiH ne može da promijeni historiju niti može da utječe na osjećanja ljudi u Republici Srpskoj. Ustavni sud BiH nije svakako institucija gdje bi mi trebalo da tražimo dozvolu šta i kada da slavimo.

Mi se već vozimo “9. januarom” , živimo u ulicama “9. januara” , mi naš Dan Republike živimo u realnom životu, i to se ne može istjerati nikakvim sudom o kojem protivnici Republike Srpske govore i ovih dana. Mi svoje praznike poštujemo, ne zato što je tako propisao zakon, već zato što je to dan u kome su ispunjene naše višestoljetne želje da živimo slobodno i na svome, ne ugrožavajući bilo koga – istakao je Dodik.

Čitaj još:   Aljoša Vučković, otkrio kroz kakav težak period prolazi...

On je dodao da pozivi na procesuiranje onih koji slave Dan Republike Srpske nisu ništa drugo nego pokušaj svođenja Srba na položaj od 15. stoljeća pa do 9. januara 1992, a točak historije ne može se vratiti. Naglasio je da je “Republika Srpska tog 9. januara 1992. samo dobila ime, ali s ove distance jasno je da je potreba za njom i borba za nju počela još u 15. stoljeću, dolaskom Turaka na ove prostore”.

Izvor Faktor.rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more