IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ITALIJA TREPERI: Sudi se najkrvoločnijoj mafiji, a vlada se ljulja… (foto)

Koronavirus, raspad vladajuće koalicije i historijsko suđenje Ndrangeti- rijetki su oni koji bi mogli da kažu da je život u Italiji ovih dana dosadan…

: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak,15.01.2021… 00.23…ITALIJA TREPERI: Sudi se najkrvoločnijoj mafiji, a vlada se ljulja… (foto)

Notorna politička nestabilnost u Italiji ponovo je pomolila svoju glavu kada je bivši italijanski premijer Mateo Renci rekao je da će se ministri njegove stranke Italia Viva povući iz kabineta, što bi ostavilo koalicionu vladu bez većine u parlamentu.

Rencijev politički gambit sada je stavio njegovog arherivala, premijera Đuzepea Kontea u nezgodnu situaciju, a kod Italijana koje generalno ne zanimaju sukobi i mahinacije političara izazvao strahovanja da bi raspad vlade mogao da dodatno oteža borbu protiv koronavirusa i povratak u neku vrstu “normale”.

Renci je na večernjoj konferenciji za novinare najavio ostavke ministara Tereze Belanove, Elene Boneti i sekretara Ivana Scalfarota. “Prolazimo kroz veliku političku krizu, suočeni sa opasnostima povezanim sa pandemijom. Naša je odgovornost da rešimo ove probleme, a ne da ih sakrijemo”, rekao je Renci.

U trenutku kada Italija muku muči sa velikim brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa, mnogi su zgranuti Rencijevom odlukom.

Čitaj još:   MALIK Malendiya spašen 156 sati nakon zemljotresa u Hatayu, izvukli ga timovi iz Kine i Trabzona... (foto, video)

“Orkestar svira dok Titanik tone”, rekaonje Masimo Gali, direktor je i odeljenja za infektivne bolesti u bolnici Luiđi Sako u Milanu. “Postoji šansa da ćemo sledeće nedelje ponovo imati prepune bolnice”, rekao je on.

Dok se javnost oporavlja od šokantnog plana lekara, stižu nove loše vijesti – restrikcije i produženje vanrednog stanja do kraja aprila a možda i do 31. jula ali i neslavni rekord među zapadnim zemljama.

U međuvremenu, dok se italijanska vlada raspada a zdravstveni sistem puca, Italija je pokrenula sudski proces decenije– suđenje je to članovima najtajanstvenije mafije na svijetu– Ndrangete.

Najveće suđenje mafiji poslie više od 30 godina počelo je danas na jugu Italije, a obuhvaćeno je 350 pripadnika kalabrijske mafije Ndrangete, javlja agencija Frans pres.

Suđenje na kojem je tužilac čuveni Nikola Grateri, održava se u velikom skladištu posebno uređenom za sud u gradu Lamecija Terme.

Optužnicom je obuhvaćeno više od 350 osoba, pripadnika Ndrangete, ali i lokalnih zvaničnika, funkcionera, policajaca i biznismena. Na suđenju koje će se uglavnom odvijati putem video konferencija zbog pandemije korona virusa, pojaviće se i 900 svedoka, a angažovano je 400 advokata.

Na optuženičkoj klupi je mafijaški bos Luiđi Mankuzo, koji je bio skoro 20 godina u zatvoru, ali i na desetine drugih mafijaša…

Čitaj još:   PROUČI I SLUŠAJ: ELDIN HUSEINBEGOVIĆ UČI EZAN U SARAJEVSKOJ DŽAMIJI... (foto, video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more