IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Problematično obrazloženje Vlade: Ili “Druge namjere iza ‘sječe’ diplomata”… (foto)

Konsultacije sa ambasadorima uobičajne su u diplomatskoj praksi, ali kažu neuobičajan način na koji su se u ministarstvu vanjskih poslova odlučili na taj potez, kaže bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore i bio je nekadašnji ambasador u Sloveniji i Kini Branko Perović…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 18.01.2021… 20. .26… Problematično obrazloženje Vlade: Ili “Druge namjere iza ‘sječe’ diplomata”… (foto)

Ministarstvo vanjskih poslova trebalo je danas da otpočne konsultacije i to s ambasadorima. Iz tog resora, međutim, nijesu željeli da potvrde, ali ni da demantuju da li će biti sastanaka i kada, a o konusltacijama nijesu se prvo ni zvanično oglašavali.

Sagovornici rtcg sumnjaju da se iza, kako kažu, “sječe” diplomata kriju druge namjere Vlade da se time šalje loša poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti.

“Vi prvo pozovete sedam ambasadora i to preko novina, pa su onda dobili poziv i svi ostali na sastanak, uz sugestiju da kupe kartu u jednom smjeru. Ja nisam čuo za takav slučaj, neobičan je i zato izuzetan. Moguće je da se iza toga kriju neke druge namjere”, kazao je bivši ambasador Branko Perović.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta tvrdi da je legitimno pravo vlade da opozove ambasadore ili ih pozove na konsultacije. Sporan je, međutim, tvrdi Radulović način komunikacije nadležnih sa ambasadorima.

Čitaj još:   NE PAMTE NI NASTARIJI: Kiša i grmljavina do kraja sedmice, i vrijeme koje se očekuje narednih 15 dana… (foto)

 “Ne možemo govoriti o kršenju obaveza, ugrožavanju državnih interesa, kada su u pitanju ambasadori koji su dobro radili svoj dio posla. A reći to tako na osnovu političke afilijacije svoje ili tuđe nije primjereno ni u diplomatskoj ni u institucionalnoj komunikaciji”, kazao je Radulović.

I za bivšeg ambasadora Perovića problematično je kaže obrazloženje Vlade da su opozvani ambasadori radili protivno interesima države.

“Prilično revolucionarnim načinom se pokušava promijeniti nešto što se ne bi trebalo mijenjati jer spoljno politički kriterijumi, pravci i pravila nove vlasti su, u osnovnim postulatima, kompatibilni sa onom stare vlasti, a ovi ambasadori su upravo otišli na službu da slijede tu vrstu orjentacije vlastite zemlje”, ističe Radulović.

Zbog svega toga, Radulović smatra da je Vlada posla lošu poruku zemljama domaćinima tih ambasadora.

“Vrlo je neprimjereno o sospstvenim ambasadorima i problemima govoriti tokom međunarodnih posjeta, kao što smo imali priliku da čujemo prije nekoliko dana. Naši evropski prijatelji su bili pomalo iznenađeni svim onim što je rečeno na pres konferenciji u Berlinu.”

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve diplomatsko-konzularne predstavnike da dođu u Crnu Goru do 18. januara zbog održavanja ambasadorskih konsultacija ali o formatu u terminu sastanaka, iako su najavili javnost nijesu obavijestili. Ranije je vlada je opozvala sedmoro ambasadora čiji opoziv predsedjnik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše.

Čitaj još:   Policija traga za počiniocem zločina u Zemunu: Likvidiran vlasnik mjenjačnice i kozmetičkog salona... (foto i video)

izvor rtcg.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more