Zanimljivosti

KRAJ POTOKA Svakodnevno migranti na “Lipi”: Kupanje u ledenoj vodi ispod nule… (foto i video)

Kraj potoka nedaleko od kampa novinarske ekipe su zabiljižile eto danas kadrove koji odražavaju stanje migranata u hladnim zimskim danima na granici prema Hrvatskoj…

BIHAĆ: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 19.01.2021… 21.26… KRAJ POTOKA Svakodnevno migranti na “Lipi”: Kupanje u ledenoj vodi ispod nule… (foto i video)

Svakodnevnica i sami dan migranati smješteni u kampu “Lipa” nedaleko od Bihaća počinje pranjem odjeće i kupanjem u hladnoj vodi obližnjeg potoka.

Već u prijepodnevnim satima grupe migranata iz pravca kampa kreću se zamrznutim putem ka potoku, omotani dekama, u rukama skupa i sa sredstvima za osnovnu ličnu higijenu.

Kraj potoka nedaleko od kampa ekipa Anadolu Agency (AA) danas je sve to zabilježila kadrove koji odražavaju stanje migranata u hladnim zimskim danima u Bosni i Hercegovini.

Tužan odraz Lavlija Pasina u ogledalu površine svega nekoliko centimetara u plavom plastičnom okviru govori mnogo više od riječi.

Ovaj četrdesetogodišnji Indijac je u Bosni i Hercegovini već godinu dana. Cilj mu je, kako je tokom brijanja brade rekao za AA, domoći se Evropske unije, konkretno Italije. U Bosni i Hercegovini ostati ne želi.

Amun Amed iz Bangladeša u Bosni i Hercegovini u boravi oko tri mjeseca. Ima 25 godina i želi se domoći Italije ili Francuske. I on se, kako kaže, zaputio ka potoku gdje će se okupati uz nadu da to neće imati posljedice po njegovo zdravlje.

Situacija u samom kampu ”Lipa” danima je nepromijenjena. Novinarske ekipe nemaju pristup šatorima Oružanih snaga BiH, postavljenim nakon nedavnog požara u kojem su izgorjeli šatori u kojima su migranti do tada boravili.

Kolone ljudi umotanih u ono najtoplije što imaju iz pravca kampa kreću se ka obližnjem potoku i natrag, a s pojedinih mjesta uzdiže se dim od vatre naložene radi grijanja nakon kupanja u hladnoj vodi ili pripreme obroka. Temperature na ovom području, nedaleko od Bihaća, tokom noći dosežu i 15 stepeni Celzijusa ispod nule. Puna funkcionalnost kampa, kako je ranije najavljeno, očekuje se za oko tri mjeseca.

U kampu “Lipa” boravi nešto više od 700 migranata. Evropska unija, čije su granice za migrante zatvorene, ranije je uputila upozorenje Bosni i Hercegovini zbog lošeg upravljanja migrantskom krizom.

Lokalne vlasti su u više navrata tražile ravnomjernu raspodjelu tereta migrantske krize na području cijele Bosne i Hercegovine te pojačanu kontrolu istočne granice...

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 4. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan rasterećen,…

1 sat ago

VATROSLAV Belan: Velikosrbi nikako da nauče- Crnu Goru niko nije predao, niti će se ona predati… (foto)

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan osvrnuo se na izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića koji je…

3 sata ago

TAMARA Klikovac: Ćutanje institucija odskočna daska za Vranešove zamisli „srpskog sveta“… (foto)

Čelnik Pljevalja, očigleno, ima institucionalnu i podršku vlasti na državnom nivou s obzirom na to…

3 sata ago

Zbog teških riječi na račun CRNE GORE i CRNOGORACA: Hotel Podgorica OTKAZAO nastup JELENE Kraleuše… (foto)

Hotel Podgorica otkazao je nastup srpske pjevačice Jelene Karleuše zbog njenih izjava o Crnoj Gori i Crnogorcima.…

3 sata ago

IVAN Vujović: Šešeljevi učenici, vladaju u Srbiji i u Crnoj Gori, gdje im se “evropske” snage žive čuti ne smiju… (foto)

Ludilu, prema njegovim riječima, nema kraja iako je jasno da ono završava u porazu. Tragedija…

4 sata ago

Klanjana dženaza bh. heroini HALIDI Bojadži: Pripadnici AGRESORIH snaga, GRANATOM ubili joj dvojicu MALOLJETNIH SINOVA… (foto, video)

Klanjana je dženaza bh. heroini Halidi Bojadži, koja je preminula prije nekoliko dana u 73.…

5 sati ago

This website uses cookies.