IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Budimir Šćepanović: “Tvrdnje Bečića netačne, pritisak je to na Ustavni sud”

Šćepanović ističe da je tvrdnja Bečića “da je prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma Skupštini Crne Gore, od strane Ustavnoga suda određen rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije” netačna i tendenciozna…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, petak… 22. 01 .2021, 19.38… Budimir Šćepanović: “Tvrdnje Bečića netačne, pritisak je to na Ustavni sud”

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, reagovao je na saopštenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića. Šćepanović ističe da je tvrdnja Bečića “da je prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma Skupštini Crne Gore, od strane Ustavnoga suda određen rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije” netačna i tendenciozna.

“Ustavni sud u svojoj praksi više puta određivao taj rok, npr. u predmetima: U-I br. 23/14 (ocjene ustavnosti odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika), U-II br. 11/14 (ocjene ustavnosti odredaba Poslovnika Skuštine Crne Gore), kao i kraći rok (od 8 dana) u predmetu U-I br. 12/11 (ocjene ustavnosti odredaba Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini), kao i u drugim predmetima. Ove akte, vjerujem, posjeduje i Skupština Crne Gore”, naveo je Šćepanović.

On je kazao da određivanje roka od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije protumačeno je kao namjera Ustavnog suda da hitno odluči u konkretnom predmetu, prije ispunjavanja uslova za prestanak funkcije jednog sudije zbog sticanja uslova za starosnu penziju.

“S tim u vezi, ukazujem da pri određivanju tog roka ni u primisli nije postojala namjera da Ustavni sud donese odluku u konkretnom predmetu u tako kratkom roku, a to, objektivno ne bi bilo ni moguće, jer, kao što Skupština Crne Gore ima svoju proceduru za odlučivanje, tako i Ustavni sud mora poštovati svoje procedure utvrđene Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda. Osim toga, ustavnosudski predmeti u kojima se zahtijeva ocjena ustavnosti i zakonitosti (normativna kontrola) zahtijevaju temeljnu analizu i vrijeme za njihovu obradu”, piše u saopštenju.

Čitaj još:   DRAGUTIN Papović- historičar: Za DARIA Vraneša bi bilo dobro da počne da se navikava na zakone, Crna Gora se neće naviknuti na nacifašističku ideologiju... (foto)

Ističe da je Ustavni sud je u mnogim predmetima znatno duže od ostavljenog roka čekao odgovore Skupštine, Vlade i drugih organa.

“Radi se o prethodnom postupku u kojem se prikupljaju informacije i dokumentacija od značaja za utvrđivanje saglasnosti osporenih akata s Ustavom, odnosno o postupku u kojem se prvenstveno utvrđuju procesne pretpostavke za postupanje Ustavnog suda”, dodao je Šćepanović.

Rekao je i da je apsolutno legitimno u javnosti voditi raspravu o svakom pitanju važnom za društvo u kojem živimo i da svako ima pravo da javno izrazi svoje mišljenje.

“Izjave o radu i funkcionisanju Ustavnog suda, date ovih dana od strane predstavnika državnih organa, povodom određivanja roka za davanje odgovora i dokumentacije u konkretnom predmetu, smatram neustavnim i nelegitimnim pritiskom na Ustavni sud, radi donošenja odluka po želji tih subjekata. Uprkos tim i, eventualnim, drugim pritiscima, kao predsjednik Ustavnog suda zalagaću se da Ustavni sud svoju funkciju ostvaruje u skladu s Ustavom, zakonom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima”, zaključuje Šćepanović.

Čitaj još:   OSMAN DŽIHO U TUĐOJ AVLIJI USPIO POVEZATI NAJUSPJEŠNIJE, NAJMOĆNIJE, NAJSMJELIJE...

Bečić je danas, između ostalog, kazao da Šćepanović ni u kom vidu nije obrazložio odluku Ustavnog suda koji je parlamentu bio dao rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije.

izvor rtcg.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more