IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

APEL BEOGRADU: Ogradite se od učestalih zloupotreba državnih znamenja i simbola SRBIJE… (foto)

U iskrenoj namjeri i vjeri da zvanična Srbija i većina građana države Srbije ne žele da se njihova državna znamenja povezuju sa ovakvim gnusnim činovima, smatrali smo za dužnost da upoznamo državne organe i javnost Srbije sa ovakvim skrnavljenjem državne zastave i simbola Srbije, saopštili su iz NVO Montenegro International…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 25.01.2021, 15.57…  APEL BEOGRADU: Ogradite se od učestalih zloupotreba državnih znamenja i simbola SRBIJE… (foto)

NVO Montenegro International uputila je apel Srbiji da se ogradi od sve učestalije zloupotrebe njenih državnih znamenja.

Njihov apel prenosimo u cjelosti.

Osoba koja je, prije par dana, procesuirana i kažnjena zbog pozivanja na ubijanje i ”kidanje glava” svima onima koji ne pripadaju srpskom političkom ili nacionalnom korpusu, jedna je od mnogih koji šalju jezive poruke mržnje i pozive na linč i progon neistomišljenika, a ono što im je zajedničko je da svi odreda koriste u svojim ”performansima” srpsku državnu zastavu ili neko drugo oficijelno znamenje Srbije.

Nije ovaj pomenuti slučaj presedan, svjedoci smo učestalih poruka mržnje prema drugima i drugosti, posebno na društvenim mrežama i u tzv. prosrpskim medijima, a što je naročito izraženo u posljednjih dvije godine u Crnoj Gori.

Montenegro international se osjeća dužnim da upozna i upozori državne organe i javnost u Srbiji da se njihova državna znamenja skoro po pravilu i neizostavno koriste u Crnoj Gori kao pozadina u govoru mržnje, čime se, po našem mišljenju, ona skrnave zloupotrebljavaju sa namjerom da se država Srbija predstavi kao podrška u iznošenju stavova neprihvatljivih za jednu civilizovanu sredinu koja baštini, makar i to deklarativno, demokratske vrijednosti, ljudska i manjinska prava, jednakost među ljudima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Čitaj još:   DARKA, POSLIJE OPORAVKA, ČEKA BORBA: Napravio 12 prekršaja, prijeti mu zatvor...

Država Srbija, kao aspirant i kandidat za članstvo u EU, kroz pristupne pregovore, ali i dijalog sa Unijom, obavezala na njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa svim državama sa kojima se graniči, na međusobno poštovanje i uvažavanje u međudržavnim odnosima, na nemješanje u unutrašne stvari susjednih država, te da će gajiti prijateljske odnose sa pripadnicima svih nacija u Crnoj Gori i ne učestvovati u govoru mržnje i potpirivanju međunacionalnih tenzija.

Zato, u iskrenoj namjeri i vjeri da zvanična Srbija i većina građana države Srbije ne žele da se njihova državna znamenja povezuju sa ovakvim gnusnim činovima, smatrali smo za dužnost da upoznamo državne organe i javnost Srbije sa ovakvim skrnavljenjem državne zastave i simbola Srbije.

Takođe, smatramo da Srbiji treba pružiti šansu da se odredi prema svakom vidu zloupotrebe sopstvenih simbola, te da državi Crnoj Gori, ali i svojim partnerima u Evropskoj uniji, jasno stavi do znanja da se zvanična Srbija ograđuje od takvih poruka, koje urušavaju njen ugled u regionalnim i međunarodnim političkim krugovima.

Mišljenja smo da bi jasan i principjelan stav zvanične Srbije u osudi od ovakvih činova jasno distanciranje i upozorenje da se državni simboli Srbije ne mogu i ne smiju koristiti u neprihvatljivim porukama koje se upućuju od strane bilo koga u Crnoj Gori, na bilo kom mjestu, odvratio sve one koji misle da imaju podršku od Srbije ili njenih građan samom promovisanju mržnje, pozivanju na zločine, progon i linč pripadnika bilo koje druge (nesrpske) nacionalnosti.

Ujedno, to bi bio veliki doprinos smirivanju međunacionalnih tenzija u Crnoj Gori i destimulisanju govora mržnje po nacionalnom, vjerskom ili drugom osnovu, koji su uzeli velikog maha.

Montenegro international organizacija koja promoviše i zastupa vrijednosti građanskog društva i u tome je principjelna bez obzira na rasu, naciju, vjeroispovijest, ili bilo koju drugu osobenost. Otuda dajemo sebi za pravo da reagujemo na svaku pojavu koja urušava vrijednosti za koje se zalažemo.

Čitaj još:   PAD VLADE 3. januara, vanredna Skupština 18.– Hoće li SNP i URA podijeliti “teret” i smijeniti Krivokapića...

U nadi da će zvanična Srbija stati u odbranu svog dostojanstva i ugleda u međunarodnoj zajednici, očekujemo odgovor, uvjereni da građani Srbije i njeno rukovodstvo, neće prećutati i da će zauzeti jasan i nedvosmislen stav da nasilje, mržnja i progon, nijesu zvanično opredjeljenje Srbije, te osuditi svakoga ko pokuša osujetiti njeno nastojanje da svoje lice predstavi kao građansko, demokratsko i evropsko.

izvor akruelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more