IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRHTI SRBIJA: Vučić izbjegava vakcinu, “Prvi ću, za vikend ću, sačekat ću…” (foto)

Od augusta do danas, kad je riječ o vakcini, smjenjivale su se Vučićeve i to najave pa se moglo čuti da će se ipak prva vakcinisati Ana Brnabić, zatim da će sačekati i dijeliti sudbinu naroda, potom da je malo prehlađen pa će onda vakcinu, najvjerovatnije, primiti za vikend, a onda i da će ipak sačekati, jer i nije toliko bolestan…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27.01.2021…11.59… DRHTI SRBIJA: Vučić izbjegava vakcinu, “Prvi ću, za vikend ću, sačekat ću…” (foto)

Za razliku od većine članova državnog vrha, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nije vakcinisan protiv koronavirusa, iako je upravo on i to u više navrata najavljivao da će biti prvi u Srbiji koji će primiti vakcinu protiv Covida-19.

Međutim, od augusta prošle godine do danas, o toj temi smjenjivale su se Vučićeve kontradiktorne najave pa se moglo čuti da će se ipak prva vakcinisati Ana Brnabić, zatim da će sačekati i dijeliti istu i to sudbinu naroda, potom da malo eto prehlađen pa će vakcinu, najvjerovatnije, primiti za vikend, a onda i da će ipak sačekati, jer i nije toliko bolestan .

– Ja ću prvi da primim vakcinu. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra – rekao je predsjednik Srbije 22. augusta prošle godine na TV Prva.

Upitan kada će vakcina, Vučić je tada naveo da očekuje da će se to dogoditi u naredna tri mjeseca i da će to onda biti “kraj korone i svega drugog”.

Ipak, četiri mjeseca kasnije, 23. decembra, kad najavio početak vakcinacije protiv Covida-19, srbijanski predsjednik više nije bio tako siguran da će biti prvi koji će primiti vakcinu. On je tada naveo da će vidjeti hoće li biti prvo premijerka Ana Brnabić, ministrica Darija Kisić-Tepavčević ili on.

– Nekoga od nas ćemo da ostavimo za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije – rekao je on.

Vakcinacija u Srbiji počela je 24. decembra, prva koja je primila “Pfizerovu” vakcinu bila je premijerka Ana Brnabić. Istog dana vakcinisali su se redom ministrica Kisić- Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Čitaj još:   KAKO SU ”SRBI SA DNA KACE” PRODALI CRNU GORU: Hronologija očekivane izdaje i priprema za Otvoreni Balkan... (foto)

Brnabić je tada izjavila da će Vučić, vjerovatno, primiti kinesku vakcinu protiv koronavirusa te da je dogovor s njim bio da njih dvoje prime dvije različite vakcine. Premijerka je navela i da se u najskorije vrijeme očekuju vakcine kineskog “Sinofarma”, kao i određene količine ruske vakcine Sputnjik V.

Naredna vakcina koja je ušla u Srbiju bila je ruski Sputnjik V, a među onima koji su je primili, opet nije bilo predsjednika države. U redu je to i državnih funkcionera koji su se prvi vakcinisali ovom vakcinom bili su predsjednik Skupštine Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Tada se očekivalo da će predsjednik primiti kinesku vakcinu, ali da je i 14. januara, nakon svečanog otvaranja gondole na Zlatiboru, rekao da je mislio da bude prvi koji će da primi bilo koju vakcinu, ali da je ipak odlučio da sačeka.

– Kada sam želeo da primim vakcinu, rekli su: ‘Aha, ti ćeš da se snađeš pa ćeš prvi da primiš vakcinu, a šta ćemo mi ostali i naš narod?’ Ja pripadam običnom narodu i želim da delim njihovu sudbinu – naveo je tada Vučić.

Samo dva dana kasnije, Vučić je na aerodromu dočekao isporuku milion doza kineske vakcine, proizvođača “Sinofarm”. Iako je prethodno rekao da “deli sudbinu” naroda, on je tada izjavio da će se vakcinisati za sedam dana.

– Za sedam-osam dana ću i ja da se vakcinišem. Važno mi je da nisam bio među prvima, da ne kažu: ‘Sebe si spašavao’ – naveo je Vučić.

Isto je najavljivao i tri dana kasnije. On je 19. januara, nakon zajedničke sjednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, izjavio da će se, najvjerovatnije, vakcinisati za vikend.

– Ja sam nešto bio bolešljiv pa mi je Zlatibor (Lončar) zabranio do vikenda. Tako da ću ja za vikend, najverovatnije, da primim kinesku vakcinu – rekao je on.

Čitaj još:   FIRER, SE VRATIO U SRBIJU: Ultradesničar otkrio, osnovali stranku i izazili na izbore... (foto)

Vikend je prošao, a nema informacija da je vakcinisan. Da se to kao i nije dogodilo, potvrdio je i gostujući na TV Prva, gdje je rekao da sada ima uslove da se vakciniše, ali da nije donio odluke o danu.

– Ne znam kad će lekari dozvoliti mojim roditeljima da se vakcinišu. Ja bih primio kinesku vakcinu, ali razmišljam ima li smisla, jer ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan da budem u prvih 500 hiljada vakcinisanih. Sramota me je kad vidim da postoje neki koji nemaju nikakve komorbiditete, ali koji su se ugurali da dobiju tu vakcinu, zato što su važni. To treba da radi predsednica Vlade Srbije i ministri kako bi pokazali primer drugima”, naveo je on, piše Nova.rs.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more