IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIKA ALEKSIĆ SPREMA PODMUKLI PLAN: Otkriva se na koji način će pokušati DA SE IZVUČE… (foto)

MIKA Aleksić bi mogao da proba da se izvuče i pomoću detektora laži jer je on dobar glumac i da bi lako prevario poligraf s obzirom a i na svoje bogato iskustvo u tom svijetu…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 27.01.2021…15.59… MIKA ALEKSIĆ SPREMA PODMUKLI PLAN: Otkriva se na koji način će pokušati DA SE IZVUČE… (foto)

Miroslav Mika Aleksić (68), reditelj i vlasnik škole “Stvar srca”, osumnjičen za seksualno napastvovanje glumica, tražiće on najverovatnije poligrafsko ispitanje kako bi dokazao da nije kriv. 

Pošto su ga dosad prijavile glumice Milena Radulović (26) i Iva Ilinčić (24) i još četiri djevojke, a policiji još desetak, Aleksić bi mogao da lično proba da se izvuče i pomoću detektora laži. Božidar Spasić, bivši je on operativac Državne bezbjednosti, navodi da je Aleksić dobar glumac i da bi lako prevario poligraf s obzirom na svoje bogato iskustvo u tom svijetu.

On bi se sigurno prilagodio tokom ispitivanja, jer je toliko dugo u tom poslu. Pokazao bi više lica, pošto mu je to bilo i zanimanje. Poligraf se ne uzima ni kao dokaz na sudu, ali se na njega često pozivaju oni koji tvrde da su nevini. Obično mašu izjavama da hoće na poligraf, da bi makar u javnosti pokazali da nisu krivi – navodi Spasić.

NE BI MOGAO DA GA PROĐE

Međutim, Stevan Đokić, vlasnik Centra za bezbjednost, istrage i odbranu (DBA), smatra drugačije.

– Nije isključeno da će Aleksić biti podvrgnut poligrafskom ispitivanju i pored psihijatrijskog vještačenja. Aleksić ne bi prevario poligraf jer je to praktično nemoguće, ne može se prevariti mašina. Jedino koga možete da obmanete jesu poligrafisti, oni rade dugi niz godina i to mogu da predvide…

Na poligraf ne idu psihopate. Mogu da idu, ali tome se ne pridaje ni velika pažnja. Dosad sam bio na 300 poligrafskih ispitivanja. Mnogi pokušavaju da prevare mašinu. Neki su stavljali i ekser u cipelu, pa su na svako pitanje i to odgovarali identično. Ima i dokonih, koji prijavljuju da su počinili krivično dijelo a nisu, pa se sve ispituje- objašnjava Đokić. 

TRAŽIĆE POLIGRAF! TO BI BILO ČISTO BLEFIRANJE

Čitaj još:   MAPA Evrope koja se otvara i dio koji je pod policijskim časom... (foto i video)

– Uostalom, poligraf nije propisan kao zakoniti dokaz jer je bilo slučajeva da su ga uhapšeni prolazili iako su bili nesumnjivo krivi, tako da se smatra da je nepouzdanim dokaznim sredstvom. Ako se Aleksić ponudi za poligrafsko testiranje, to bi bila čista fora i blef, koja se koristi jer odbrana zna da to nije zakonski moguće i nikad neće biti realizovano…

Ako postoje dokazi protiv Aleksića, a ovdje su to iskazi šest djevojaka, onda ne može poligraf da rešava tu situaciju, jer bi onda mogao da anulira pa čak i otisak prsta i DNK trag. Poligraf se koristi samo kad nema nikakvih dokaza . Ne bi trebalo sud da ga koristi, jer ako je to dokaz za krivicu, onda to dokaz i za nevinost, pa ko ga prođe, ne može biti osuđen- objašnjava izvor.

STANJE UTRNULOSTI

Advokat Borivoje Borović  objasnio da se u svim ovim postupcima uzimaju izjave oštećenih i okrivljenih, koji svi bivaju saslušavani i na sve konkretne okolnosti, ispituju se eventualni svjedoci, angažuju vještaci, u obzir uzimaju se i rezultati različitih kriminalističkih obrada.

– Kao svjedok u procesu mogla bi se pojaviti osoba kojoj se oštećena povjerila u vrijeme kad se inkriminisani događaj desio– naveo je i kao jednu od mogućnosti Borović. Angažuju se vještaci neuropsihijatri, pa i psihijatri i psiholozi, pogotovo kad se radi o maloljetnim osobama. Oni procjenjuju izjavu o eventualnom pruženom otporu, mjestu gdje se događaj zbio, jesu li oštećene mogle pozivati u pomoć ili se npr. radilo o stuporu, stanju utrnulosti u kojem žrtva ne reaguje – kaže Borović.

PRIJETI MU 12 GODINA ZATVORA

– Kada prođu godine, krivično djelo se teško dokazuje, ali to nije i nemoguće učiniti, pogotovo ako žrtava ima više. Tada se njihovi iskazi povezuju, stvori se mozaik priče. Kad se sve uzme u obzir, tužilaštvo i kasnije sud stvaraju a i svoj stav na osnovu subjektivnog osjećaja. U zavisnosti od krivičnog djela za koje bi se teretio Aleksić, različite su i zaprećene kazne- a od jedne pa do 12 godina zatvora. Poznati sudski vještak, koji je želio da ostane anoniman, kaže za Objektiv da je teško dokazati silovanje poslije više godina, ali ističe da žrtve možda posjeduju medicinsku dokumentaciju, na osnovu koje bi se moglo vršiti vještačenje.

Čitaj još:   STRAVIČNA NESREĆA: VOZAČ KAMIONA IZ SRBIJE STRADAO U ČEŠKOJ... (foto)

– Očekujemo da postoje medicinski dokazi na osnovu kojih će tužilaštvo pokrenuti postupak. U suprotnom, tužilaštvo na osnovu izjava svedoka i drugih činjenica dokazuje seksualno nasilje- naglašava on.

Dešavanja u regionu za ibalkan.net prati ADNA Bojadžić

izvor Objektiv.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more