IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN PODIGAO TURSKU NA NOGE: Najava VELIKIH PROMJENE- “Došlo vrijeme za raspravu…” (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas kako je ponovo došlo vrijeme za raspravu o novom ustavu Turske…

ANKARA: Svijet, vijesti, ponedeljak, 01.02.2021…19.19… ERDOGAN PODIGAO TURSKU NA NOGE: Najava VELIKIH PROMJENE- “Došlo vrijeme za raspravu…” (foto)

Erdogan je ovo rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta održanog danas u Ankari.

Poručio da ko god tvrdi da Turskoj nisu potrebne reforme, taj nije upućen ni u Tursku, ni u svijet, ni u društvo.

“Možda je sada ponovo došlo vrijeme za raspravu o novom ustavu Turske”, podvukao je Erdogan.

Kazao je također kako će uskoro podijeliti s javnošću sveobuhvatnu studiju reformskih paketa, uključujući filozofiju, ciljeve, zadatke i aktivnosti.

Govoreći o samom procesu izrade novog ustava, Erdogan je poručio kako on treba biti “proveden na transparentan način, a konačni tekst biti predstavljen narodu”.

Erdogan je dodao da ako postignu sporazum s partnerom u okviru Narodne alijanse, koju čine Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP), u narednom razdoblju je moguće poduzeti mjere za izradu novog ustava.

Čitaj još:   UKRAJINKA KOJA JE ZATRESLA SRBIJU: Otvoreno o Miloradu Dodiku, Emiru Kusturici, Srebrenici, nacionalizmu...

Erdogan je kazao kako je odlučeno da se u Turskoj od 15. februara otvore seoske škole, a od 1. marta postepeno i škole u gradovima.

Naglasio je da će se paralelno pratiti epidemiološka situacija, te da će seoske škole, u regijama u kojima dođe do eventualnog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom, moći obustaviti nastavu.

Podsjetio je da međunarodne analize pokazuju da bi, među zemljama G-20, Turska i Kina mogle 2020. godinu zatvoriti s pozitivnim rastom.

“Počeli smo s radom na uspostavi postrojenja za lansiranje mikro satelita, uskoro ćemo slati u svemir naše i satelite naših prijatelja. Odlučni smo da od naše zemlje napravimo brend u svemirskim i satelitskim tehnologijama koji imaju široku primjenu, od komunikacije do energije, od zaštite okoliša do odbrambene industrije”, rekao je Erdogan.

Izvor agencije AA

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   BIRO za OPERATIVNU KORDINACIJU- BOK: Sumnja se da je šest osoba umiješano u iskopavanje tunela u Depou Višeg suda u Podgorici, traga se za naručiocem... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more