IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prof. dr ADNAN ČIRGIĆ: Novi oslobodioci oslobađaju Crnu Goru od Crnogoraca… (foto)

Nedavno izabrana predsjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, funckionerka GP URA Rajka Glušica, zbog javno izgovorene riiječi, tužila je dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Adnana Čirgića…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 01.02.2021…14.19… Prof. dr ADNAN ČIRGIĆ: Novi oslobodioci oslobađaju Crnu Goru od Crnogoraca… (foto)

Nakon saslušanja, Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da u samim izjavama prof. dr Adnana Čirgića nema elemenata krivičnog djela.

Prof. dr Adnana Čirgića je u razgovoru za Standard kazao da svakodnevno svjedočimo urušavanju društvenih vrijednosti, da je jedna od njih i sloboda govora.

Čirgić ističe da bi za njega ličnost Rajke Glušice bila apsolutno nezanimljiva, ”da nije riječ o osobi koja obavlja visoke funkcije i pokušava se nametnuti kao arbitar u stručnim i naučnim pitanjima i društvenim problemima, iako za to nema ni stručnoga ni moralnoga pokrića”.

U vezi sa saslušanjem u ODT-u Čirgić ističe da nije previše iznenađen budući da je riječ o osobi koja, kako je kazao, godinama ne preza da ga na svaki način diskredituje i zastraši.

“Ono što me jeste iznenadilo je činjenica da treba da dam izjavu u vezi s javno iznijetim stavovima. Podrazumijeva se da iza tih stavova stojim kad sam ih objavio. Glušica još od osnivanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost brlja i tu ustanovu i njene studente i profesore. Jedino što je dosad time postigla jeste da izbrlja samu sebe”, kazao je on u razgovoru za Standard.

U konkretnom slučaju, dodaje Čirgić, očita je namjera funkcionerke URA i predśednice Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore da diskreditacijom dekana FCJK pokuša diskreditovati cijelu instituciju FCJK.

“Očito je da ministarka koja za sebe kaže da je četnik nije slučajnoni ona izabrala Glušicu za tako visoku poziciju na UCG. Koristeći autoritet te pozicije, budući da naučni autoritet (kao redovni profesor bez knjige u oblasti kojom se bavi) nije usspjela ni stekla, Glušica pokušava sama zapečatiti sudbinu FCJK. Ovih je dana viđela koliki je društveni ugled Fakulteta crnogorski jezik i književnost, koji je trn u oku velikosrpske politike”, dodao je Čirgić.


Glušica je kao razlog prijave navela da je isti taj dekan FCJK Adnan Čirgić “maltretira 12 godina”.

– Šta je čekala 12 godina, zašto Vas je prijavila sada, je postala predsjednica UO UCG? 

“Mislim da ste i sami implicitno odgovorili na to pitanje, premda mi se čini da bi to pitanje trebalo upravo njoj postaviti. Ako je maltretiranje iznošenje činjenica o njoj kao osobi koja je od docenta do redovnoga profesora stigla bez objavljene knjige (liše doktorata), kao osobi koja je stavove o jeziku u Crnoj Gori mijenjala u skladu s ideologijama vlasti, kao osobi koja je lažirala svoj izbor u zvanje redovnoga profesora, kao osobi koja je bila službenica svake vlasti, kao osobi koja je barjačila u popagandi protiv crnogorskoga jezika itd. – onda je Glušica u pravu… 

Čitaj još:   IVICA DAČIĆ, IZ BEOGRADA, PAMETUJE: "Željko Komšić već PROVOCIRA SRBIJU"!

Naglašavam: ličnost Rajke Glušice meni bila apsolutno nezanimljiva da nije riječ o osobi koja obavlja visoke funkcije pokušava nametnuti kao arbitar u stručnim i naučnim pitanjima i društvenim problemima iako za to nema ni stručnoga ni moralnoga pokrića”, ispričao je.

Čirgić ističe da svakodnevno svjedočimo urušavanju društvenih vrijednosti, te da je jedna od njih i sloboda govora.

“Da se Fakultet za crnogorski jezik i književnost priklonio novoj vlasti i zažmurio na očito urušavanje građanskoga ustrojstva Crne Gore, ne bi postojanje toga Fakulteta toliko žuljalo novu vlast…

No kao što smo otvoreno kritikovali bivšu vlast u pitanjima koja su se ticala crnogorske kulture (śetite se samo polemike oko Rječnika CANU, polemike oko crnogorskoga jezika, polemike povodom dodjela državnih nagrada i sl.), tako nećemo ćutati ni novoj vlasti koja je za urušavanje crnogorske kulture očito odabrala neke koritaše bivše vlasti”, kazao je on.

FCJK nije na meti od juče

Na pitanje šta je zapravo u temelju sukoba sa gospođom Glušicom, Čirgić odgovara:

“Glušica je izdanak tradicionalističke lingvističke škole koja na jezik u Crnoj Gori gleda iz ugla beogradske čaršije. Sve je u tome jeziku srpska lingvistika proglasila dijalektalnim, za predstavnike te škole (ma kako se predstavljali) neprihvatljivo je kao činjenica crnogorskoga standardnoga jezika…

No dok je ta škola iznjedrila i sjajne naučnike čiji su rezultati od nemjerljiva značaja montenegristiku, poput recimo Dragoljuba Petrovića zakletoga protivnika crnogorskoga jezika, a ujedno i rijetko darovitoga i plodnoga naučnika, da Glušica u nauci nije ostavila traga…

Vođena duplom inferiornošću naučnom i ideološkom– ne bira način da ukalja one koji su suprotni njoj. Fakultet za crnogorski jezik i književnost mjera je uspjeha montenegristike. Ujedno je i mjera neuspjeha i propasti ciljeva škole kojoj Glušica pripada.”

Budući da je prijavljen zbog navodnih uvreda, pitali smo Čirgića da li on doživljava kao uvrede rečenice da “literatura FCJK služi umjesto toalet papira” , te da ovaj Fakultet stvara “bolesne ljude”.

“Nažalost, osoba koja je autor prvoga navoda doktorand je nauke o književnosti. Uz to je i dobitnica stipendije bivšega Ministastva nauke u iznosu od nekoliko desetina hiljada eura. Od nje se nije ogradio ni FF u Nikšiću, đe je radila, niti ministarstvo koje izdašno finansira njezin doktorat. I ona i autorica uvrede na račun studenata FCJK rekle su više o sebi no o Fakultetu s čijim se postojanjem, međunarodnim ugledom i zavidnim rezultatima ne mogu pomiriti”, rekao je on.

Čitaj još:   BEOGRAD: Najduži policijski sat u crkvu sa maskama... (foto)

Čirgić je istakao da su stavovi crnogorskih intelektualaca koji žele život u građanskoj Crnoj Gori, a ne u pokrajini „srpskoga sveta“ izvor nervoze oslobodilaca iz nove vlasti.

“Na udaru nije CANU koja se živa ne čuje ni prije ni nakon izbora i koja veselo dočekuje premijera – poklonika međunarodnih terorista, ljubitelja tuđih zastava koji je na Referendumu glasao protiv crnogorske nezavisnosti . Na udaru oni koji nijesu spremni da ćute dok novi oslobodioci oslobađaju Crnu Goru od Crnogoraca. Nema sumnja nova vlast preko svojih uslužnika na svaki način pokušavati da im ukalja ugled kako bi ih diskreditovala i sve eliminisala iz javnoga prostora”, zaključio je u razgovoru za Standard rekao je dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Adnan Čirgić.

izvor Standard.co.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more