IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HITLEROVA DASKA ZA WC ŠOLJU NA AUKCIJI: CIJENA?! MA, SITNICA SAMO… (foto)

Američki vojnik prodaje ‘ratni plijen’ samo za tračavih…

MERILEND: Svijet, Zanimljivost, vijesti, srijeda, 03.02… 01.59… HITLEROVA DASKA ZA WC ŠOLJU NA AUKCIJI: CIJENA?! MA, SITNICA SAMO… (foto)

Daska za WC šolju koju je nacistički vođa Adolf Hitler koristio tokom Drugog svjetskog rata u vikendici Berghof u njemačkim Alpima biće ponuđena ove nedelje na aukciji po početnoj sumi od 5.000 dolara, a stručnjaci procjenjuju da će dostići cijenu od najmanje 20.000 dolara


Bizarni ratni trofej iz Hitlerovog privatnog kupatila odnio je u aprilu 1945. godine američki vojnik Ragnvald Borč, da bi je potom pažljivo čuvao i to u svom podrumu sve do sada. 

Utvrđena autentičnost

Aukcijska kuća “Aleksandar historikal” iz američke države Merilend tako je saopštila je da su njeni stručnjaci podrobno ispitali klozetsku dasku i da su potvrdili njenu autentičnost. Sam vlasnik, narednik Borč, objasnio je da je Hitlerovu dasku lično odnio iz Berghofa kao “ratni plijen” i da je za to dobio dozvolu nadređenih oficira.

– Kad je moja jedinica stigla do Berghofa, zgrada je već bila skoro potpuno uništena u savezničkom bombardovanju. Oficiri su nam rekli da slobodno uzmemo šta god hoćemo. Pronašao sam Hitlerove privatne odaje i sobu u kojoj je spavao. Najpre sam uzeo neki stari pancir iz Prvog svetskog rata i dvije uramljene slike sa zida, ulja na platnu. Onda sam video i dasku za WC šolju, pa sam i nju poneo. Sjećam se da me je jedan vojnik pitao šta će mi to, a da sam mu ja odgovorio: “Šta misliš, gdje je Hitler stavljao i svoje dupe” – rekao je Borč američkim novinarima.

Čitaj još:   Riza Kayaalp,na SP u hrvanju osvojio zlatnu medalju... (foto)

Rekord 1.100 dolara za navlaku 

Navlaka za klozetsku dasku koja je pripadala Bilu Vajmanu, nekadašnjem basisti “Rolingstonsa”, prodata je prošle godine na aukciji i to za rekordnih 1.100 američkih dolara. To je rekord kada su WC daske i navlake u pitanju, ali je već sada izvijesno da će biti srušen kad se završi nadmetanje prvo za Hitlerovu dasku

Prema riječima narednika Ragnvalda Borča, drvena dvodelna daska bijele boje narednih decenija stajala je u podrumu njegove porodične kuće.

– Imajući u vidu koliko je stara, daska je u savršenom stanju i bez većih oštećenja. Došlo je vrijeme da je prodam i da novac poklonim unucima – rekao je Borč.

Poklon- fotografije

Na zvaničnom internet sajtu aukcijske kuće “Aleksandar historikal”, koja se specijalizovala za prodaju “relikvija” iz Drugog svjetskog rata, navedeno je da uz klozetsku dasku budući kupac dobija i nekoliko fotografija zloglasnog njemačkog diktatora, vojnu knjižicu narednika Borča, kao i originalan i to novinski članak o “Hitlerovoj dasci” objavljen 2001. godine u Nju Džersiju.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 13. novembar 2022. godine

– Možemo samo da pretpostavimo kakve je sve zločinačke pohode i gadosti smišljao Adolf Hitler dok je sjedeo i to na ovoj dasci – piše u katalogu aukcijske kuće “Aleksandar historikal”...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more