IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE UŠAO NA SPOREDNI ULAZ: Dodik izašao iz Tužilaštva BiH, na tapetu afera “Ikona”… (foto)

Dodik je u Tužilaštvo stigao nešto prije 11 sati, a zgradu je napustio prije 12 sati. Ušao je i izašao iz Tužilaštva BiH na sporedni ulaz.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 04.02.2021… 13.06… MILE UŠAO NA SPOREDNI ULAZ: Dodik izašao iz Tužilaštva BiH, na tapetu afera “Ikona”… (foto)

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedsjedništva Bosne i Hercegovine, saslušan je u Tužilaštvu BiH navodno zbog slučaja “Ikona”.

Dodik je u Tužilaštvo stigao nešto prije 11 sati, a zgradu je napustio prije 12 sati. Ušao je i izašao iz Tužilaštva BiH na sporedni ulaz.

Tužilaštvo BiH se do ovog momenta nije zvaničo oglasilo o Dodikovom dolasku u ovu pravosudnu instituciju. Također, nisu se oglasili ni iz Dodikovog kabineta.

U decembru prošle godine Dodik je ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru ukrajinsku ikona Svetog Nikole.

Ikona navodno potječe iz Luganska i dio je ukrajinske kulturne baštine.

Čitaj još:   Poznati detalji stravične nesreće u BiH: Stijena uletjela u kabinu kamiona, vozač poginuo... (foto)

Ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, nedavno je o slučaju “Ikona” razgovarao sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, kao i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Kirilič je tada zahtijevao da sporna ikona bude izuzeta od od Dodika, te je tražio da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz BiH, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Iz državnog Tužilaštva su najavljivali da će saslušati i drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džafirovića, koji koliko je poznato nisu imali bilo kakvu vezu sa uručivanjem poklona ruskom ministru.

U međuvremenu u javnosti se pojavilo više verzija priče odakle Dodiku sporna ikona. Međutim, istraga Tužilaštva još ništa nije otkrila ili javnosti nije poznato i ako jeste.

Izvor: N1

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more