IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Oglasilo se Tužilaštvo BiH: ZAVRŠENO SASLUŠANJE MILORADA DODIKA… (foto)

Milorad Dodik danas je boravio u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Tužilaštvo BiH…

SARAJEVO: BiH, vijesti, četvrtak, 04.02.2021… 16.56… Oglasilo se Tužilaštvo BiH: ZAVRŠENO SASLUŠANJE MILORADA DODIKA… (foto)

“Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao ‘Ikona’. Više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Zbog afere “Ikona”, ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič boravio je nedavno u Sarajevu, gdje se sastao sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Zatraženo je izuzimanje spornog predmeta i omogućavanje dolaska ukrajinskih eksperata koji bi, zajedno s domaćim ekspertima, utvrdili sve okolnosti u vezi s ikonom.

Na sastanku je zatražio da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini izuzmu predmet, ali i da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi se uključili u zajedničku istragu. Ponovljeno je da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, jer predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja.

Čitaj još:   Ambasadorku Stanu Tomašević iz CRNE GORE: Srbija proglasila svojim diplomatom... (foto)

Tri sata trajao je razgovor ukrajinskog ambasadora s glavnom tužiteljicom BiH. Nakon sastanka, Vasilj Krilič bez odgovara je na brojna novinarska pitanja, tek kratko kaže, istraga je u toku.

Kako je sporna ikona stigla u BiH i kako se našla u posjedu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pitanja su na koja još nema odgovora.

Ranije potvrđeno, je do sada saslušano nekoliko svjedoka, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, odnosno da će biti saslušana sva tri člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, od kojeg je sve krenulo, i dalje ostaje pri svom ranijem stavu – radi se o privatnom vlaništvu, Ukrajina nikada nije zatražila povrat ikone, radi se o isfabrikovanom problemu.

Milorad Dodik ranije je kazao kako se ikona Svetog Nikole nalazi na sigurnom, u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu, odnosno u zgradi Vlade RS. Ove navode niko do sada nije potvrdio.

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more