IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTVORENO PISMO INZKU: Žalimo što su se OHR i međunarodna zajednica stavili na stranu HDZ-a… (foto)

Iz Koalicije za Mostar 2020 uputili su otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u vezi sa izborom gradonačelnika Mostara…

MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 08.02.2021…17.26…  OTVORENO PISMO INZKU: Žalimo što su se OHR i međunarodna zajednica stavili na stranu HDZ-a… (foto)

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vaša Ekselencijo,

Koalicija za Mostar 2020 izražava svoje duboko žaljenje što se OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovo stavila na stranu HDZ-a i čini sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a.

Poznato nam je da Vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasanju uputio BH Blok koji je također glasao za taj zaključak, a sada žele tajno glasanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im Vi nažalost pomažete.

Više od 2/3 vijećnika, tačnije 31 vijećnik je glasao za zaključak o javnom glasanju. Ponovo se pozivate na Vaš Statut kada je u pitanju izbor gradonačelnika, u čemu je Vaš Statut potpuno nedefinisan. Naime, Vi se pozivate na član 36. Stav 1. koji kaže da se izbori u Gradskom vijeću provode tajno ukoliko ovim Statutom nije drugačije određeno.

Znači, ovo se odnosi na izbore u Gradskom vijeću Mostara jer se to u Statutu i nalazi u poglavlju 2 dio I koji se odnosi na Gradsko vijeće. Da je ovo tačno vidi se iz poslovnika Gradskog vijeća gdje se za izbore u Gradskom vijeću nigdje ne spominje treći krug glasanja.

Čitaj još:   BROJ JE BESPLATAN: Možete provjeriti biračko mjesto na kome glasate u nedjelju... (foto)

Član 174. Poslovnika jasno govori o samo dva kruga glasanja. Zašto ne spominje treći krug ako se gradonačelnik bira, kako Vi kažete, po članu 36. Stav 1? Izbor gradonačelnika je obrađen u poglavlju 2 Statuta, ali razdvojen u II dio i ne govori uopšte Stav 2 kako se glasa jer se sigurno mislilo javno.

Pošto je ovo Vaš nametnuti Statut, pitamo Vas ako mislite da je tajno, zašto onda treba treći krug glasanja, zašto odmah niste primijenili član 174. poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da ako kandidati u drugom krugu glasanja imaju isti broj glasova, bit će izabran mlađi kandidat, a za gradonačelnika to kaže Statut tek u trećem krugu glasanja.

Odgovorite građanima Mostara zašto osam godina niste reagovali i štitili Vaš nametnuti Statut, a sada reagujete na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno. Mi smo spremni završiti izbor gradonačelnika na nastavku sjednice u srijedu, a ako poništite zaključak Gradskog vijeća oko izbora gradonačelnika, Vi snosite dalje odgovornosti za Mostar, a nemojte ih prebacivati na Koaliciju za Mostar.

Čitaj još:   STRAVA I UŽAS: Trostruko ubistvo, zet pobio čitavu porodicu...

Izvor Faktor.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more