IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERANE: Ulica Ratka Mladića nije prošla slučajno!!!

Temeljno obrazloženi prijedlog zbog kojeg bi Berane trebalo da dobije ulice Ratka Mladića, Pavla Đurišića, Milana Nedića i Momčila Đujića članovi lokalnog Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova imali su pred sobom najmanje osam mjeseci prije izjašnjavanja o njima.

Preciznije, 4. juna prošle godine održana je sjednica Savjeta na kojoj je, zbog dopunskih inicijativa, izjašnjavanje između ostalog i o Mladiću i družini odgođeno za decembar, da bi, kako nije bilo kvoruma, prolongirano za februar ove. Tada su Mladić i Đujić, glasovima predstavnika vladajuće većine u Savjetu, dobili prolaz i preporuku da idu dalje u proceduru.

Time u vodu padaju pravdanja pojedinih članova Savjeta iz redova vladajuće većine da je sjednica održana na brzinu ili da predložena imena nijesu pratile detaljne biografije i pojašnjenja.

Čekali i dočekali

Prijedlog da se imena „velikana“ poput Mladića, Đurišića, Nedića ili Đujića, uz desetine drugih imena istorijskih ličnosti, nađu na tablama beranskih ulica potekla je od nevladinih organizacija – Srpski monarhistički pokret i Srpski kulturni centar „Župan Prvoslav“.

– Neke nove generacije (naši potomci) ako budu živjele u slobodi sigurno će se sjetiti prvog oslobodioca Berana u Drugom svjetskom ratu vojvode Pavla Đurišića ili nekih junaka koji su spašavali srpski narod od istrebljenja kao generala Milana Nedića, vojvode Momčila Đujića, majora Milana Tepića, generala Ratka Mladića… Tada će biti sasvim logično da neka ulica ponese ime žrtava komunističkog terora, ali to se samo može desiti kad nestanu ne samo oni koji su taj teror činili već i njihovi nasljednici koji održavaju tu sramnu tradiciju – navodi se u obrazloženju Srpskog monarhističkog pokreta i Srpskog kulturnog centra koje je dostavljeno Savjetu kao prateći dokument uz listu prijedloga.

Obrazloženje su u ime organizacija potpisali Panto Dubak za monarhistički pokret, odnosno Branislav Vešović u ime kulturnog centra.

Naveli su, pritom, da je prije 20 godina Srpski monarhistički pokret sproveo ozbiljnu anketu da bi utvrdio raspoloženje građana prema eventualnoj promjeni imena ulica.

– Naša anketa nije zainterosovala tadašnje, a ni sve kasnije lokalne vlasti u Beranama. Sada nam se prvi put pružila prilika da damo neke svoje sugestije i prijedloge. Ne očekujemo neki značajniji pomak jer se prema većinskom srpskom stanovništvu, a naši preci su i stvorili državu Crnu Goru, danas u Crnoj Gori sprovodi najprimitivniji aparthejd, pa mnogi značajni srpski intelektualci, uz najznačajniju srpsku instituciju, SPC, to porede sa životom Srba u zloglasnoj NDH. Naše prijedloge upućujemo vam zajednički, Srpski monarhistički pokret iz Berana i Srpski kulturni centar „Župan Prvoslav“ iz Berana – stoji u zvaničnom objašnjenju koje je pratilo prijedloge koji su se našli na Savjetu za davanje naziva naselja, ulica i trgova.

Čitaj još:   Beranac, bombom krenuo na tazbinu i krvavi OBRAČUN...

To su dokumenta koja su svi članovi Savjeta imali pred sobom, dakle, osam mjeseci prije glasanja.

Onda je nakon glasanja i objelodanjivanja sadržaja glasanja u javnosti, uslijedilo povlačenje pojedinih članova i sumnje u falsifikovanje zapisnika.

Čak su i pojedini mediji u Srbiji, poput „Novosti“, prijedlog i samu podršku Mladiću označile kao pokušaj, kako su naveli, DPS i bivšeg režima da podmetne falsifikat.

Demantovao ih je sam predsjednik Savjeta i potpredsjednik SO Goran Kiković iz redova Demokratskog fronta.

On je kazao da su članovi Savjeta pred sobom imali veliki broj prijedloga dobijenih od strane građana i institucija i da su članovi glasajući pojedinačno o svakom prijedlogu nerijetko bili jednoglasni, da su neki prijedlozi dobili većinu glasova, a da neki nijesu imali dovoljan broj glasova podrške.

– Tačno je da su među njima bili i prijedlozi da jedna od ulica dobije ime generala Ratka Mladića i taj prijedlog je prošao, dok prijedlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio saglasnost, jer je za taj prijedlog glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici – kazao je Kiković za portal Espona.

Podsjetimo, vijest da je Mladića Savjet podržao da ide u dalju proceduru kanditata za ime ulice u Beranama naišla je na osudu nevladinog sektora, političkih partija, kao i Evropske komisije, ali i člana predsjedništva BiH Željka Komšića.

Između ostalog, ocijenjeno je da je prekršen zakon, a Akcija za ljudska prava i Centar za građansko obrazovanje su naveli da je samim prihvatanjem prijedloga počinjeno krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje 

Potvrdili kakve Berane i Crnu Goru žele

Predstavnici Demokratske partije socijalista, Bogdan Fatić, Fahudrin Hadrović i Draško Došljak su dan nakon sjednice u saopštenju za javnost naveli da su jasno i nedvosmisleno upozorili predsjednika Savjeta i sve članove da dio prispjelih prijedloga nije u skladu sa članom 10 važećeg Zakona o spomen-obilježljima.

– I pored našeg insistiranja, predsjednik i članovi Savjeta iz beranske aktuelne vlasti, koji su izabrani od strane SO Berane, su pristupili glasanju o spornim prijedlozima, koji, ističemo, nijesu u saglasju sa aktuelnim zakonom – naveli su iz DPS.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 2. jul 2020. godine... (foto)

Kazali su da su nedvosmisleno glasali protiv svih spornih prijedloga.

– Niti lično, niti porodično, niti partijski nijesmo mogli, željeli, niti htjeli da podržimo ovakve prijedloge, jer lično i partijski baštinimo vrijednosti antifašističke, multinacionalne, multivjerske i evropske Crne Gore – naveli su trojica članova Savjeta iz redova DPS-a.

Saopštili su da su pomno pratili i vodili lične zapisnike, koji potvrđuju podatke koje je Goran Kiković saopštio u javnosti.

Prema njihovim riječima, licemjerna je i ponižavajuća „naknadna pamet“ predsjednika opštine Dragoslava Šćekića, predsjednika Skupštine opštine Berane Novice Obradovića, OO Nove srpske demokratije, kao i pojedinih članova Savjeta iz vladajućih partija „za odluke koje su, sa razlogom, uznemirile crnogorsku i regionalnu javnost“.

– Za ovakve odluke nema, niti smije biti opravdanja, već samo može uslijediti osuda. Tu osudu su morali saopštiti članovima svojih partija koji su ih predstavljali u Savjetu, prije ili nakon sjednice. Ovako su samo potvrdili kakve Berane i Crnu Goru žele – zaključili su iz DPS-a.

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama još u junu prošle godine imao detaljna obrazloženja za imena „kandidata“

izvor: Pobjeda

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more