IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽITAK KISELOG KUPUSA ZA KOJE NISTE ZNALI: Koristimo ga za sarmu, ali i u SLEDEĆIM SITUACIJAMA! (foto)

Ljekovitost kupusa poznata je već stolećima, a na Bosforu posebno se eto konzumira u zimsko vrijeme, turšija i kiseli kupus jača imunitet, poboljšava probavu i dijeluje antistresno…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 14.02… 00.26… UŽITAK KISELOG KUPUSA ZA KOJE NISTE ZNALI: Koristimo ga za sarmu, ali i u SLEDEĆIM SITUACIJAMA! (foto)

Na popisu nutrijenata koje ova namirnica sadrži nalaze se vitamini A, B, C, E i K, minerali poput magnezijuma, mangana, kalcijuma, kalijuma, kao i omega tri masne kiseline.

Osim što čisti organizam, odličan je lijek protiv mamurluka, a pozitivno utiče i na libido.

Uvaženo je mišljenje kako daljnjom obradom hrana gubi sva svoja svojstva, međutim to nije slučaj s kiseljenjem kupusa.

Naime, za kiseljenje kupusa koriste se bakterije mliječno-kiselog vrenja koje uz dodatak soli potiču razmnožavanje poželjnih probiotičkih bakterija, a da i ometaju razvoj onih nepoželjnih. Tokom kiseljenja stvara se i mliječna ista kiselina, koja takođe sprečava razvoj štetnih bakterija.

Koliko kiseljenje povoljno dijeluje na kupus, pokazuje činjenica da je količina vitamina C 20 puta veća u kiselom, nego u svježem kupusu.

Čitaj još:   KONAČNO, REŠENJE ZA LJETNJU MUKU: Domaći ljekovi, protiv ujeda komaraca...

Kiseo kupus je odličan lek protiv mamurluka…

Zašto je dobro da ga uvrstite u jelovnik?

Hranjivi sastojci koje sviježi kupus sadrži sam po sebi kao i sve one stvari koje nastaju u procesu kiseljenja, čine čuda za naš organizam. Kiseli kupus zbog toga je bogat karotenoidima, folatima, vitaminom C,  manganom i prehrambenim vlaknima.

Takođe, bogat je glukozinolatima koji imaju antioksidativni učinak na enzimske sisteme, kao i flavonoidima koji štite krvne sudove.

Kiseli kupus sadrži pomaže kod probavnih, kao i tegoba iritabilnog crijeva i kod infekcija mokraćnog sustava.

Nemojte zanemariti važnost načina pripreme jer kako je vitamin C izrazito topljiv u vodi, kupus isperite onoliko koliko je potrebno da isperete višak soli…

izvor ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more