IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Uz neskrivena bliskost sa Vučićem: Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC… (foto i video)

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je danas za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC)…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 18.02.2021…19.52… Uz neskrivena bliskost sa Vučićem: Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC… (foto i video)

Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta prije 16 sati označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, objavljeno je na sajtu SPC.

Porfirije (Perić) je rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju.

Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu.

Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu, rukopoložio u čin jerođakona.

Na postdiplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu episkopa bačkog Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Čitaj još:   SPECIJALCI SE UKLJUČILI U POTRAGU PANIKA U BIH: LJUDI NE SPAVAJU ZAKLJUČAVAJU SE U KUĆE…

Na redovnom zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Čuvenog psihijatra, akademika Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je naslijedio na katedri Pastirske psihologije.

Njegova predavanja posjećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakulteta u Beogradu.

Govori grčki, engleski i njemački, i služi se ruskim jezikom.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih istoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more