IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Afera ,,lažni diplomata“: Američko- srpsko- crnogorski državljanin, dobio ličnu kartu za jedan dan! (foto)

Stevan Simijanović, američko- srpsko- crnogorski državljanin, koristio lažni diplomatski pasoš SAD i pobjegao iz Crne Gore nakon privođenja u Nikšiću, dobio je 27. januara novu crnogorsku ličnu kartu- samo dan nakon što je predao zahtjev, odgovoreno je Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 NIKŠIĆ: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19.02.2021… 12.02… Afera ,,lažni diplomata“: Američko- srpsko- crnogorski državljanin, dobio ličnu kartu za jedan dan! (foto)

– Simijanović Stevan, 26. 1. 2021. godine, u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Bar, podnio je zahtjev za zamjenu lične karte, odnosno oglašavanje nevažećom lične karte izdate 1. 6. 2016. godine, u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Bar. Navedeni zahtjev riješen je 27. 1. 2021. godine, dok je lična karta imenovanom uručena 29. 1. 2021. godine– saopšteno je Pobjedi iz MUP-a, uz napomenu da Simijanović ima prebivalište u Baru.

U odgovoru na pitanja našeg lista naglašeno je da se, prema Zakonu o ličnoj karti, na zahtjev građanina nova lična karta u redovnoj proceduri može izdati u roku od 30 dana. U takozvanim hitnim slučajevima ili iz ,,drugih opravdanih razloga, ako su za to ispunjeni uslovi“, moguće je ličnu kartu dobiti u kraćem roku.

Koji su to hitni razlozi bili da se Simijanoviću izda lična karta za jedan dan, da li je neko važan intervenisao– nije poznato. Prilikom podnošenja zahtjeva od građanina se uzima: fotografija, otisak dva prsta i svojeručni potpis u digitalnoj formi, te isti sa Ministarstvom zaključuje ugovor o izdavanju i korišćenju certifikata, kazali su Pobjedi o proceduri potrebnoj za dobijanje lične karte. 

Prema informacijama Pobjede, za Simijanovića je garantovano direktno iz Vlade Crne Gore i zato je MUP tako brzo reagovao. Pri tom, nije urađena obavezna provjera podataka koja bi pokazala da Simijanović ima američko, srpsko i crnogorsko državljanstvo.

Čitaj još:   Profesor šerijetskog prava i arapskog jezika Muhamed ef. Lugavić preselio na Ahiret... (foto)

Kako je Pobjeda već pisala, lažni američki diplomata je imao intenzivne kontakte tokom boravka u Crnoj Gori sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, pojedinim funkcionerima GP Ura, čelnikom Narodnog pokreta, biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, ali i nizom lidera nekih vanparlamentarnih stranaka.

U petak 12. februara, na Javnom servisu je koordinator svih službi bezbjednosti Abazović kazao da je Simijanović posredovao u svim kontaktima sa izvjesnom američkom kompanijom koja proizvodi municiju ,,Ameriken balistik“, čiji su vlasnici litvanskog porijekla. Iste večeri Stevan Simijanović je, bez ikakvih problema, preko graničnog prelaza Dobrakovo napustio Crnu Goru i prešao u Srbiju.

Iz Vlade Crne Gore ili Agencije za nacionalnu bezbjednost do danas nije objašnjeno kakva je uloga bila lažnog američkog diplomate niti su jasni motivi njegovih kontakata sa crnogorskim zvaničnicima i čelnicima nekih političkih partija, prvenstveno Ure.

Prema dosadašnjem istraživanju Pobjede, Simijanović je imao razgranate veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali i sa srpskim službama bezbjednosti, preko Marije Havrilov iz ekstremističkog srpskog pokreta ,,Zavetnici“.

U narednim danima Pobjeda će istraživati stvarnu ulogu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, ne samo u logističkoj podršci već i u djelovanju Simijanovića u Crnoj Gori.

Čitaj još:   ODLIČAN ĐAK "BALKANSKOG KASAPINA": Dačić pozvao hrvatske dužnosnike...

Izvor analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more