IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JAD I UŽAS- UVIĐAJ U TOKU: Oštećena munara Aladža džamije u Foči, sumnja da je pucano na nju… (foto)

Policija iz Foče jutros obavlja uviđaj nakon što im je prijavljeno oštećenje na munari Aladža džamije.

FOČA: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 19.02.2021… 10.02… JAD I UŽAS- UVIĐAJ U TOKU: Oštećena munara Aladža džamije u Foči, sumnja da je pucano na nju… (foto)

– Slučaj nam je jučer u 17:10 sati prijavio glavni imam u Foči, da su uočena oštećenja na munari. Zbog vremenskih uvjeta, odnosno mraka, uviđaj je počeo jutros- kazala je glasngovornica PU Foča Svjetlana Govedarica, ista je dodajući kako u policiji još nemaju precizne informacije o tome kako su nastala oštećenja na munari.

Međutim, kako se navodi, sumnja se da je neko pucao na munaru, budući da su se pucnjevi čuli prije dvije noći. Džematlije su ispod munare primijetili komade betona koji su otpali sa munare, te su ustanovljena oštećenja na munari.

“Jutros su dvojica forenzičara bili na terenu i oni su nam kazali da sumnjaju da su oštećenja na munari nastala od metka. Napravili su fotografije i poručili da će pokušati pronaći zrno. Postoji indicija da je neko pucao iz smjera stadiona koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za sada postoji ‘otisak metka’ i obrušeni beton, a čahura nije pronađena”, ispričao je za Klix.ba jedan do mještana koji je razgovarao s forenzičarima koji su jutros vršili uviđaj.

Čitaj još:   Dr. Darija Kisić među srpskim masonima i zidarima: Niko ne nosi maske, čime li se bave? (foto)

U Foču je jutros stigao i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić…

U Foču je jutros stigao i goraždanski muftija Remzija Pitić, a za detaljnije informacije sačekat će se okončanje istrage.

Aladža džamija sagrađena je polovinom 16. stoljeća i jedna je od najstariji u BiH. Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Obnovljena je i svečano otvorena u maju 2019. godine.

izvor agencije (Foto: Klix.ba)