IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mjesta koja i korona zaobilazi: Romska mahala potvrđuje da je za sreću potrebno malo… (foto)

Romsko kontejnersko naselje, na sreću, kovid- 19 za sada zaobilazi, samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, opaki virus poslednje je ono o čemu brinu ovih dana…

GRAČANICA: Kosovo, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20.02.2021… 00.52… Mjesta koja i korona zaobilazi: Romska mahala potvrđuje da je za sreću potrebno malo… (foto)

Često bez vode i struje, suočeni sa velikim poteškoćama u svim oblastima života, pripadnici romske zajednice vrlo teško žive i bez koronavirusa.

Takozvanu “romsku mahalu” u Gračanici karakterišu neograđena dvorišta, ne tako uređene kuće i dotrajali polovni automobili ispred njih, tamo gdje ih uopšte ima. Međutim, vesela lica i glasna dečija graja, potvrđuju da je za sreću potrebno malo. Pripadnici romske zajednice nisu klonuli duhom ni za vrijeme epidemije koronavirusa jer su naviknuti da se sami snalaze.

„Sam sam za svoju porodicu obezbijedio maske, dezinfekciona sredstva, rukavice. Niko nije došao da nas pita da li nam nešto treba. Koliko ja znam, od kada je počela epidemija koronavirusa, niko nije došao da nas obiđe“, kazao je Bajram Salijević koji u Gračanici živi sa suprugom i četvoro djece.

„Teško je, ova korona je uticala na sve, pa i na nas. Niko nas ne obilazi, sami sebe obezbjeđujemo, kupujemo sami dezinfekciona sredstva, ko kako može da se snađe. Maske nosimo kada idemo negdje, u kući sa porodicom ne nosimo. Nisam se prijavio za vakcinu, za sada, ako bude bilo potrebno prijaviću se“, rekao je Ismet Salijević.

„Nekada nam nešto donesu, nekada sami nešto kupimo. Hvala Bogu, za sada je dobro, a za kasnije ćemo videti. Koliko znam, u ovoj našoj ulici nije bilo oboljelih, a nije ni u mojoj porodici“, naveo je Sinan Salijević.

Čitaj još:   "Prikazivač iznutrica se prepoznao u Belivukovoj ponudi" (foto, video)

Uz opreznost i brigu u vezi sa epidemijom, Romi muku muče sa prilikom da se zaposle.

„Najviše nas muči nezaposlenost, ima dosta omladine koja ne radi, završili su školu, ali nemaju posla“, dodao je Bajram Salijević.

Problemi Roma su socio- ekonomske prirode, jer koronavirus ima jak uticaj na ekonomski status Roma, kazao je za RTV Kim romski aktivista Gazmen Salijević.

Romska zajednica širom ovih prostora se i prije kovida-19 suočavala smo se sa ozbiljnim ekonomskim problemima jer je njihov socijalni status jako nizak. Većina njih je živjela od fizičkog rada, sakupljanja sekundarnih sirovina. Ova pandemija je nekako sve to zaustavila”, naveo je on, dodajući:

“Postoje neke međunarodne organizacije, kao i dio lokalane samouprave koji su posećivali i posećuju romsku zajednicu i za vrijeme pandemije, ali ne radi se dovoljno na ekonomskom ojačavanju zajednice”, smatra Salijević.

Jedan od problema je i nedostatak pijaće vode, oličen je prvo i to u čestim restrikcijama.

„Znamo da su restrikcije česte, pogotovo u ljetnjem periodu. Ljudi prosto vape za vodom, higijenom, jer ako je jedan od ključnih faktora borbe protiv koronavirusa pranje ruke i održavanju lične higijene, onda nam je ozbiljan problem nedostatak vode“, naveo je Salijević.

Stanari ovog naselja uglavnom žive od socijalne pomoći. Epidemija korona vrusa je dodatno otežala njihov život.

Čitaj još:   Bošnjačka stranka jednoglasno da izbori budu 11. juna... (foto)

Dok se njihovi problemi dugotrajno ne riješe, gračanički Romi se nadaju da će ih se neko sjetiti prije 8. aprila, kad se obilježava Međunarodni dan Roma kada je pažnja javnosti usmjerena na njih, više od svega žele prvo redovan obrok i pristojan dom koji će moći da nazovu svojim…

izvor kim. ko

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more