IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zima se predomislila: Vremenska prognoza do četvrtka, dnevna od 12 do 18°C… (foto)

Danas u većem dijelu regije juga Evrope sunčano uz malu i do umjerenu oblačnost…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 21.02.2021…09.59… Zima se predomislila: Vremenska prognoza do četvrtka, dnevna od 12 do 18°C… (foto)

Meteorolog Nedim Sladić donosi novu prognozu vremena…

PREKO PIRINEJA, PREMA MAGREBU: Meteorolog Nedim Sladić najavio neobičnu meteorološku pojavu, iduće sedmice stiže…

Početkom iduće sedmice sa prednje strane ciklone koja će se premještati preko Pirinejskog poluostrva prema Magrebu će u izraženom južnom i jugozapadnom visinskom strujanju povlačiti velike količine saharskog pijeska prema centralnoj Europi, naročito područje Francuske, Njemačke, Švicarske i dalje ka Skandinaviji, zbog čega će ova područja imati prilično zamućeno nebo, često u nijansama narandžaste i crvenkaste boje, naveo je u prognozi Nedim Sladić, meteorolog FACE televizije.

Kako je napisao Sladić, posljedično bismo mogli narednih dana ponovo čitati tekstove i gledati slike lokalnih medija kako je nad Alpama saharski pijesak doslovno stvorio prizore pustinjskog neba usljed istog je zasićenja aerosolom, snijeg bi opet poprimio crvenkastu boju kao početkom februara 2021. godine.

”S druge strane, stabilne su vremenske prilike i natprosječno tople za ovo doba godine nad većim dijelom kontinenta iduće sedmice, kako se visinski greben smjestiti nad centralnom Europom, a pod utjecajem anticiklone na nižim slojevima atmosfere, sjeveroistočnom visinskom strujanju od sredine iduće sedmice pristizaće prema našim na jugu područjima manje količine saharskog pijeska koji će se gurati sa sjevera prema jugu, a iz dana u dan sve će više biti primjetniji i nad bosanskohercegovačkim nebom, naročito od sredine sedmice koji će uspjeti, u poređenju sa centralnim dijelovima Europe, ipak u znatno manjoj mjeri zamutiti nebesko plavetnilo, budući da se kroz veliki dio iduće sedmice prognozira pretežno sunčano vrijeme sa natprosječno visokim temperaturama zraka, uglavnom u rasponu od 15 do 19, na jugu i sjeveru Bosne moguće i do 21 °C”, naveo je on.

Jutarnja temperatura od 0 do 6, a dnevna od 9 do 16°C.

Čitaj još:   ZIMA SE PREDOMISLILA: Jutro pravo jesenje, ipak se vi toplo obucite...

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -3, Čemerno -3, Gacko -3, Sokolac -3, Bugojno -2, Bileća -2, Han Pijesak -1, Ivan-sedlo -1, Tuzla 0, Srebrenica 0, Rudo 0, Sanski Most 0, Zenica 1, Bosanski Novi 1, Mrkonjić Grad 1, Foča 1, Sarajevo 2, Višegrad 2, Bihać 2, Grude 2, Doboj 3, Gradačac 3, Banja Luka 4, Mostar 4, Trebinje 4, Neum 6°C.

nedjelja, 21.02.2021. godine
Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Uz svježije, mjestimično maglovito i prohladno jutro, kada je poželjno posvetiti više pažnje odijevanju, te ugodnije, toplije, dnevne sate, većina populacije će se osjećati bolje, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene. Preporučljivo je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina. Pri tome ne bi trebali pretjerivati sa aktivnostima.

ponedjeljak, 22.02.2021. godine
Biometeorološka prognoza je povoljna. Uz sunčano vrijeme i osjetniji porast temperatura, većina populacije će se osjećati ugodnije, te biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod osjetljivih osoba umanjiće se tokom dana. Poželjno je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili, izraženije u poslijepodnevnim satima. Mjestimična pojava magle u Bosni, remetiće opštu sliku, mada ne suviše.

Čitaj još:   PRESELIO NA AHIRET U 63. GODINI: Klanjana dženaza dr Mirsadu Peci, kandidatu SDA za načelnika Općine Travnik... (foto)

U utorak pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 2 do 6, a dnevna od 12 do 18°C.

U srijedu pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 2 do 7, a dnevna od 12 do 18°C

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more