IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTIŠLA LJUDSKA GROMADA IZ BiH: Prije šest godina umro mu otac Hamdija, kasnije i majka, a sad je otišao još jedan Saračević… (foto)

“Ovo je strašno. Umro mi je prijatelj, veliki sportaš, briljantan rukometaš, prvak rukometnog duha, zlatna ljevica za koja je rekao i to “najbolja svih vremena”- Zlatko Saračević…

ZAGREB: Regija, Sport, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 22.02.2021…10.09 … OTIŠLA LJUDSKA GROMADA IZ BiH: Prije šest godina umro mu otac Hamdija, kasnije i majka, a sad je otišao još jedan Saračević… (foto)

Ni 60 nije dosegnuo, trebao je u junu. Šokiran sam, gledao sam ga kako daje izjavu nakon pobjede Podravke u derbiju protiv Lokomotive, vidio sam da se znoji više nego treba, ali ni slutio nisam… Čak sam mu i poruku poslao nakon utakmice, poruku na koju nikad neće odgovoriti.

Otkud početi uopće, od Kaporove u banjalučkom Mejdanu, u kojem je odrastao i gdje ga je otac Hamdija, zbog kojeg su ga bliski prijatelji uvijek zvali Hamšo, nekad isto sjajni rukometaš, nagovorio da igra rukomet, do naših utakmica nogometa, u kojem smo ga uvijek držali na golu, jer je imao prejak šut…

Pa onda od Borca, u kojem je počeo briljantnu karijeru, u kojem smo kao djeca navijali za njega najviše, u kom je naučio sve, postao reprezentativac, svjetski prvak s 25 godine, pa dvije godine kasnije i bronzani olimpijac, a onda dogurao do zlatne generacije hrvatskog rukometa, koja se ‘96. okititi olimpijskim zlatom u Atlanti. Hamšo ili Sarač neraskidivo je bio vezan za formiranje priče o hrvatskom rukometu kao velikanu svjetske scene- pišu “Sportske novosti”.

Čitaj još:   U Srbiji 94 osobe zaražene HIV- om, najviše oboljelih od polnih bolesti u Vojvodini... (foto)

Bio je najbolji strijelac Lige prvaka, i tri puta najbolji strijelac Francuske, i najbolji rukometaš Hrvatske 1999. i 2002. godine, i imao je sjajnu karijeru u Francuskoj, zbog koje je za Francuze uvijek bio i ostao rukometni pojam. 

Godine 2015. umro mu je otac Hamdija, godinu kasnije majka Manda, a sada je otišao još jedan Saračević jedne sjajne porodice. Ostaje samo neizmjerna tuga za prvakom rukometnog duha, ljevicom kojoj je a zna se pljeskao cijeli rukometni svijet...

izvor ibalkan.net / Sportske novosti.hr