IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Detalji afere “Lažni diplomata” i opasne namjere Dritana Abazovića!? (foto)

Prvo ga je policija zaustavila na graničnom prijelazu kod Prijepolja a u polusatnom razgovoru sa službenicima BIA- je lažni američki diplomata tada je govorio o svojim aktivnostima u Crnoj Gori… 

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 22.02.2021…10.09 … Detalji afere “Lažni diplomata” i opasne namjere Dritana Abazovića!? (foto)

Kada je Stevan Simijanović, nakon jednomjesečnog boravka u Srbiji, odlučio da se 28. decembra vrati u Crnu Goru i nastavi svoju misterioznu misiju, morao je da, zbog propasti “Montenegro Airlinesa”, putuje vozom Beograd– Bar.

Što je sve ispričao srpskim agentima, da li je uspio da zavara trag ili je tada postao dio srpske obavještajne mreže, teško će se saznati. Lažni diplomata koji je 9. februara priveden u Nikšiću i za kojeg je utvrđeno da je koristio falsifikovani diplomatski pasoš SAD-a – pušten je da pobjegne iz Crne Gore iako je za krivično djelo falsifikovanja predviđena zatvorska kazna do tri godine!

Prema nalazima a sve to iz istraživanja “Pobjede”, koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović i direktor ANB-a Dejan Vukšić imali su, preko zvaničnih kanala, informaciju od atašea Ambasade SAD-a u Podgorici da je Simijanović koristio falsifikovanu karticu Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, kao i falsifikovani diplomatski pasoš.

Znali su da su Simijanoviću oduzeti mobilni telefon, američka i crnogorska lična dokumenta, da je sve poslato na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgradu. Poznato im je bilo da je crnogorska policija predala upit Interpolu, kao i da je tužilaštvo u Nikšiću proslijedilo predmet kolegama u Podgorici da preduzmu dalje postupanje, jer je falsifikovani diplomatski pasoš korišten u hotelu ,,Ambasador“.

Uprkos svemu, Simijanović je bez ikakvih problema napustio Crnu Goru 12. februara – istog dana kada mu je crnogorska policija, na nečiji nalog, vratila mobilni telefon!

Svi ovi podaci upućuju na zaključak da se radilo o organizovanoj akciji da se skloni čovjek koji bi mogao da razotkrije kako je vrbovao neke ljude iz vrha države da, iza kulisa, razviju mrežu utjecaja.

,,OSVAJANJE URA-e“

Prema istraživanju “Pobjede”, Simijanović je imao dvostruku misiju u Crnoj Gori: da kroz konekcije s liderima URA-e, Narodnog pokreta i nekim državnim činovnicima ostvari politički utjecaj da bi potom iskoristio stvorene političke veze za preuzimanje kontrole nad paradržavnim biznisom, povezanim s Lukom Bar.

Čitaj još:   ZVANIČNO POTVRĐENO: NOVI PAZAR GRAD SA NAJVIŠE UMRLIH OD KORONE U SRBIJI!

Zato je prvo pristupio Dritanu Abazoviću, mjesec nakon izbora 30. avgusta. Predstavljajući se kao američki diplomata koji radi “na političko- bezbjednosnim poslovima” u Ambasadi SAD-a u Beču, Simijanović je početkom oktobra razvio intenzivne kontakte, ne samo s liderom URA-e, već i sa Zoranom Mikićem, izvršnim direktorom te stranke.

Poslije se hvalisao da mu je na nalog “jednog važnog čovjeka” obezbijeđeno ne samo podmirivanje troškova smještaja, nego mu je na raspolaganju bio i automobil kojim je upravljao jedan bivši policajac, isključen iz službe zbog otvorene podrške litijama SPC-a.

Kada je utvrdio svoje veze u URA-i, lažni američki diplomata je kontaktirao Miodraga Daku Davidovića, i to u jeku njegovih napora na stvaranju Narodnog pokreta. U početku nije baš išlo lako. Davidović je izbjegavao brojne, već ugovorene sastanke, tako da se Simijanović s njim nije susreo tokom oktobra i početkom novembra.

Prvi susret sa Davidovićem Simijanović je ostvario tek 29. decembra u Nikšiću, kada se predstavio kao “visoko rangirani savjetnik” u američkoj administraciji i govorio o povezanosti s jakim desničarskim pokretom Donalda Trumpa. Istovremeno je tvrdio da bi, kao politički protivnik Aleksandra Vučića, a s dobrim vezama u nacionalističkim krugovima u Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, mogao da pomogne jačanje Narodnog pokreta.

Nekadašni načelnik Centra bezbjednosti Nikšić, nepovjerljiv po prirodi, nije odmah prihvatio “besplatne usluge”. No, kako se Simijanović pozvao na veze sa SPC- om, kada mu je otkrio povezanost s nekim sveštenicima Srpske crkve u Srbiji, Daka se prilično zainteresovao.

Da bi pridobio puno povjerenje, Simijanović je obezbijedio kontakte sa srpskom agencijom “Faktor plus”, jednom od vodećih kompanija u oblasti istraživanja u Srbiji. Prema informacijama “Pobjede”, Simijanović se hvalisao da je, za nadoknadu od 10 hiljada eura, angažovao “Faktor plus” za istraživanje javnog mnijenja u Srbiji.

DAKA I DRITAN 

Iz koncepta pitanja upitnika koji posjeduje “Pobjeda” mogu se uočiti još neki detalji: da su prosto “nacrtana” dva politička subjekta koja će biti na udaru i “procrnogorske” koalicije koju predvodi DPS, ali i dva druga “prosrpska” saveza koje predvode Demokratski front i Demokrate.

Kao stranke koje bi mogle da se “uguše” zbog sukoba velikih koalicija pojavljuju se– Narodni pokret i URA. Prva partija je tek bila osnovana, dok je URA u Nikšiću osvojila oko 1.900 glasova 30. avgusta i po tom rezultatu morala bi da se teško bori da bi osvojila odbornička mjesta.

Da li je strah od mogućeg izbornog neuspjeha natjerao Davidovića i Abazovića na saradnju ili je baš uloga Simijanovića bila da ih “ubijedi” da postanu neformalni saveznici? Kako god, činjenica je da od tada počinje intenzivno ugovaranje susreta “dubla DD”, kako ih je nazivao lažni američki diplomata.

Čitaj još:   PATRIJARH SPC PORFIRIJE PRIJAVIO SEVERINU POLICIJI ZA UZNEMIRAVANJE...

Više izvora “Pobjede”, s kojima je Simijanović intenzivno komunicirao tokom boravka u Crnoj Gori, ističe da su Davidović i Abazović imali zajednički plan za izbore u Nikšiću. Prema istim i tim informacijama, predizborna računica je bila jednostavna: zajednički da učine sve, uđu u lokalni parlament i tako se izbore za poziciju da budu tas na vagi.

Time bi onemogućili da Demokratski front – ukoliko postane ključni faktor u vlasti u Nikšiću – ispuni svoj zahtjev i uslovi Zdravka Krivokapića da odmah nakon martovskih izbora rekonstruiše kabinet, napusti takozvani ekspertski koncept i u izvršnu vlast instalira funkcionere parlamentarne većine, najviše iz najjačeg saveza– Demokratskog fronta…

izvor pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more