IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROSVETA PLAĆA CEH: Vlast pristaje na uticaj SPC, popovi bi u javne škole države koju ne priznaju… (foto)

Vjeronauka u državnim školama nije evropski standard, događaj na kome su predstavnici SPC tražili ustupke vlasti zbio se u ponedjeljak, dan nakon sastanka u Nikšiću…

PODGORICA: Crna Gora, Znimljicosti, vijesti, srijeda, 24.02.2021…13.39…  PROSVETA PLAĆA CEH: Vlast pristaje na uticaj SPC, popovi bi u javne škole države koju ne priznaju… (foto)

„Vjeronauka postoji u državnim školama svega sedam evropskih zemalja pri čemu je obavezan predmet samo u Austriji i Njemačkoj- u ostalima je izborni. Dakle, vjeronauka u javnim školama nije evropski standard niti ijedan međunarodni dokument obavezuje Crnu Goru na njeno uvođenje“, precizirao je dr Backović, akademik CANU…

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, 30. avgusta prošle godine, dobila je vjetar u leđa i kroz uticaj na novu vlast pokušava da realizuje zacrtane ciljeve, od kojih je ključni – uvođenje vjeronauke u državne škole.

Prvo su predsjednici Vlade i Skupštine Crne Gore, Zdravko Krivokapić  i Aleksa Bečić sastali sa episkopom SPC Joanikijem Mićovićem i to je u Hramu Svetog Vasilija u Nikšiću. Tom prilikom Joanikije je dobio obećanje od predstavnika vlasti da će država pomoći u obnovi te bogomolje.

Dan kasnije, rektor Bogoslovije SPC na Cetinju Gojko Perović učestvovao je, zajedno potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, na konferenciji  “Ekstremizam, terorizam i religija“ gdje je ponovio poziv za uvođenje vjeronauke u državne škole.

Politički angažman SPC u susret izborima: Nekoliko opozicionih partija oglasilo se nakon sastanka visokih državnih predstavnika sa episkopom SPC, optuživši ovu vjersku organizaciju za otvoreno miješanje u lokalne izbore u gradu pod Trebjesom, koji treba da se održe 14. marta.

U svojim reagovanjima posebno su kao problematičnu izdvojili prvo su izjavu Joanikija koji je kazao „da je ovo vrijeme velikih promjena za Nikšić i da im se iskreno nada“. Ove Joanikijeve riječi protumačene su kao podrška listi„Vratićemo Nikšić narodu“čiji su vodeći konstituenti Bečićeve Demokrate i pokret „Ne damo Nikšić“ na čijem je čelu bila je savjetnica premijera Krivokapića.

Komunikolog Miodrag Strugar kazao je za Portal Analitika, povodom sastanka u Hramu Svetog Vasilija, SPC osjetila moć nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta i ocijenio kako neće propustiti priliku da i ubuduće utiče na političke procese. On je podsjetio da je sastanak konstituenata nove većine pod Ostrogom bio presudan za formiranje Vlade Crne Gore.

„Tadašnji mitropolit Amfilohije odigrao je ključnu ulogu u njenom formiranju. Takođe, pokazalo se da je najava SPC kako će se sveštenici vratiti u crkve jer su završili posao sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti bila bez ikakvog osnova“, napominje Strugar.

Čitaj još:   JELENA odbrusila Arkanovom sinu– Balašević, je veliki jugoslovenski sin, a ARKAN ratni zločinac i kriminalac... (foto)

Prema njegovim riječima, sekularni karakter crnogorskog društva narušen je onoga trenutka kada se crkva uplela u politiku, a politika na to pristala.

Vjeronauka u državnim školama nije evropski standard: Drugi događaj na kome su predstavnici SPC tražili ustupke vlasti zbio se u ponedjeljak, dan nakon sastanka u Nikšiću.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović sam je i na konferenciji  od ,,Ekstremizam, terorizam i religija“ uputio apel da se ponovo razmotri odluka o uvođenju vjeronauke u državne škole.

Akademik CANU i nekadašnji ministar prosvjete Slobodan Backović kazao je za Portal Analitika da izjava Perovića obiluje netačnostima i istakao kako je vrlo važno precizirati na koje religijsko obrazovanje se misli.

„Kao prvo, religijsko obrazovanje može biti obrazovanje o religijama. Zatim, religijsko obrazovanje iz religije, tj. učenje o njenim etičkim, odnosno moralnim i drugim poukama. Treće je ono što se zove imenom vjeronauka- učenje u religiji, tj. učenje djece da vjeruju u Boga. Potom Perović očigledno podrazumijevao da mi treba i uvedemo vjeronauku u javne ustanove što je suprotno Ustavu Crne Gore“, objašnjava i na kraju Backović.

Prema njegovim riječima, nije problem da se vjeronauka realizuje u privatnim školama ali u javnim ustanovama to, apsolutno, isključuje odrednica koja kaže da su vjerske zajednice odvojene od države.

Takođe, Backović ističe kako je netačno da je evropski standard da u javnim ustanovama postoji vjeronauka.

„Vjeronauka postoji u državnim školama svega sedam evropskih zemalja pri čemu je obavezan predmet samo u Austriji i Njemačkoj – u ostalima je izborni. Dakle, vjeronauka u javnim školama nije evropski standard niti ijedan međunarodni dokument obavezuje Crnu Goru na njeno uvođenje“, precizirao je akademik CANU.

Uvođenje vjeronauke na „mala vrata“: Komunikolog a to je Miodrag Strugar ocijenio da, suprotno mišljenju rektora Bogoslovije, uvođenje vjeronauke u škole ne bi doprinijelo manjoj zloupotrebi religije.

„Djeca u Crnoj Gori već uče istoriju religije koju imaju kroz nastavni program, dok bi uvođenje vjeroučenja bilo pogubno i za naš obrazovni sistem i za nas kao društvo. To bi zaista bio povratak u srednji vijek“, kazao je naš sagovornik i naglasio kako se ne bi smjelo dozvoliti da lica iz vjerskih zajednica ulaze u školu i na bilo koji način utiču na đačku populaciju.

Čitaj još:   HRVATSKA PREDSJEDNICA U NJUJORKU, ŠURUJE S TAČIJEM: Kolinda još jednom pokazala neznanje...

Strugar je podsjetio da sve veće vjerske zajednice u našoj zemlji imaju svoje škole u kojima se izučava vjerounauka i da roditelji koji žele da na taj način obrazuju djecu imaju prilike i da to urade.

On se osvrnuo i na izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa konferencije “Ekstremizam, terorizam i religija“.

„Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao „sada neće razmišljati o uvođenju vjeroučenja“ što izgleda kao priprema za ono što će se u budućnosti događati, a to je da će pokušati da vjeroučenje uvedu u školski sistem. U početku, vjerovatno, kao fakultativni i neobavezni predmet, a kasnije kao stalni dio nastavnog programa u osnovnim i srednjim školama što bi bilo pogubno“, podvukao je Strugar.

Akademik CANU Slobodan Backović skrenuo je pažnju na činjenicu da bi uvođenjem vjeronauke u javni prosvjetni sistem sveštena lica dobila priliku da se miješaju u rad škole učestvujući u kreiranju školskog programa i izboru nastavnika.

„Kod nas može da bude problem i to da u državne institucije puštate crkvu koja ne priznaje Crnu Goru kao državu. To je svojevrstan apsurd. Jesmo li toliko iščašeni?“, upitao je Backović i zaključio kako se „u posljednje vrijeme crkva zloupotrebljava u političke svrhe i ništa drugo“...

Izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more