IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA DO NEBA U SJENICI: NA AHIRET PRESELIO SULEJMAN HEMAN MUFTAREVIĆ

Sulejman Heman Muftarević, meteorolog, intelektualac i doajen sandžačkog sportskog novinarstva iz Sjenice, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u ovdašnjoj Meteorološkoj stanici, jedan od najboljih ambasadora ove sandžačke opštine u regionu i svijetu, preselio je na Ahiret u 79. godini života.

Bio je društveni radnik, dugogodišnji novinar i sportista, humanista i aktivista u kulturi i pozitivnim dešavanjima.

Prepoznatljiv kao simbol Sandžačkih igara Heman je bio hroničar svih dešavanja na sportskim borilištima. Svoj životni i radni vijek je proveo u težnji da svima približi sjenički duh i tradiciju života sa ovih prostora, piše portal SNews.

Kao sportista, rukometaš, košarkaš, džudista i gimnastičar bio je jedan od prvih učesnika Sandžačkih igara još davne 1959. godine, ali kasnije i njihov organizator, reprezent te i najstariji učesnik i predvodnik.

Generacije će a.r. Hemana pamtiti kao čovjeka koji je znao na najpozitivniji način da predstavi svoj kraj, ali i da svojim izvještajima, tekstovima i pričama podari karakteričan pečat koji na najljepši način odslikavaju njegovu posvijećenost afirmaciji svega čime se za života bavio.

Čitaj još:   NAJAVA UŽASA: Što će se dogoditi ako eksplodira najveća europska nuklearka? (foto, video)

Utemeljivač je Muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet” u Sjenici i Sandžaku, jedan je od osnivača SDA Sandžaka davne 90. godine, a ostaće posebno upamćen i po svom velikom zalaganju za afirmaciju bosanskog jezika, kulture i zaštite identiteta Bošnjaka u Sandžaku.

Dženaze namaz će se klanjati u nedjelju, 28. februara, sa podne namaza ispred carske Sultan Valide džamije, a ukop će biti na sjeničkom groblju Baruthana.

Napisao je nekoliko knjiga među kojima i “Asovi i legende Sandžačkih igara”. Iza sebe je ostavio suprugu Atifu i sinove Adnana i Bekima, snahe i unučad.

Foto: Facebook

Izvor: SNews

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more