IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Vučić stigao, sa doniranim vakcinama… (foto i video)

Vučića i donaciju vakcina dočekali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 02.03.2021…09.59… SARAJEVO : Vučić stigao, sa doniranim vakcinama… (foto i video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u utorak u Sarajevo s kontingentom vakcina kompanije AstraZeneka koji Srbija donira Bosni i Hercegovini.

Aleksandra Vučića i donaciju vakcina dočekali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Uoči posjete Sarajevu, Vučić je u intervjuu za Radio Sarajevo kazao da “kada zajednički delujemo i kada zajednički istupamo, onda možemo sve“.

Donacija, kaže, nije pomoć, jer je to “nešto što pripada jednako svima nama”, a Srbija je, kako dodaje, “imala tu sreću da obezbedi više vakcina”.

“To je ukupno 10.000 doza. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj COVID zoni u Bosni i Hercegovini. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži“, naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je podsjetio da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni.

“To ne znači nikakve zajedničke države ili bilo šta, ali kada zajednički delujemo, kada zajednički istupamo– onda možemo sve. Da brinemo jedni o drugima, takođe. Biću srećan da ove vakcine mogu da koriste i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, bez ikakve razlike, a pomoći ćemo, ako to tako nazivamo, i u budućnosti. Biću isto tako slobodan da tražim od Bosne i Hercegovine pomoć u nekim drugim pitanjima, kada nama bude trebalo. Tako prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima.“

Komentarišući činjenicu da vakcine iz COVAX programa nisu stigle u zemlje Zapadnog Balkana, upitao je da li neko stvarno misli da situacija u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli ili Bijeljini važnija za nekoga u Brondeu ili Broningenu, nego za nekoga u Beogradu ili Podgorici.

Čitaj još:   BILO FINALE EUROBASKETA: Srbija srušile Francusku i postala prvak Evrope... (foto i video)

“Prosto, to svakako nije slučaj. Ali, ja govorim o svim našim greškama. Mi smo živeli u tome da govorimo da je kod nas sve loše, a da je kod drugih sve bolje. Mi smo, na primer, u Srbiji pokazali da možemo biti zemlja s najvećom stopom rasta. To može i Bosna i Hercegocina, to možemo svi, to mogu svi odavde, ali moramo da vratimo veru u sebe“, rekao je Vučić.

S više od 600.000 utrošenih vakcina protiv korona virusa, Srbija je vodeća zemlja u regiji i među vodećim zemljama u Evropi po broju vakcinisanih građana.

Srbija građane vakciniše Pfizerovim vakcinama, kineskim Sinopharmom, ruskim Sputnikom V te vakcinama AstraZenece i Univerziteta Oxford.

Osim Bosni i Hercegovini, Srbija je do sada vakcine protiv korona virusa donirala Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Čitaj još:   Optužnica protiv vozača koji je izazvao udes u kojem je smrtno stradao Šaban Šaulić (foto)

Zbog kompliciranih unutarpolitičkih odnosa, Bosna i Hercegovina još uvijek nije uspjela kupiti vakcine protiv korina viriusa, premda je dio međunarodnog projekta COVAX…

IZVOR: iBalkan.net / AGENCIJE

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more