IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAZNAJEMO- PRIMAĆE SE I TREĆA DOZA VAKCINE: “Nakon mjesec, dva ili šest od prve doze, zavisno od proizvođača…” (foto i video)

Direktor kompanije Fajzer je izjavio da će dodatna, treća doza vakicne protiv kovida 19 mogla dodatno da pojača imunološki odgovor i da bi se tako pružila bolja zaštita od novih varijanti koronavirusa…

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 08.03.2021…15: 59…  SAZNAJEMO- PRIMAĆE SE I TREĆA DOZA VAKCINE: “Nakon mjesec, dva ili šest od prve doze, zavisno od proizvođača…” (foto i video)

Postoji šansa da će treća doza pojačati imunološko dejstvo za 10 do 20 puta, kaže izvršni direktor Fajzera Albert Burla. Za sada, pretpostvaka je da treću dozu treba primeniti tri nedelje nakon druge doze, ali to je potrebno zvanično potvrditi. 

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže za MONDO da je ovakva vijest a i nije iznenađenje i da možemo da očekujemo da se redovna treća doza uvede za sve dostupne vakcine protiv korone, čim se utvrdi koji je najbolji vremenski period za efikasnu primenu.  

Prva doza je samo priprema organizma, dok druga doza koju sada pogrešno zovemo revakcinacinom, zapravo proizvodi antitijela.Treća doza će sigurno biti uvedena i to će zaista biti revakcina, kaže dr Radmilo Petrović. 

To je očekivano da se uvede jer to su osnovi principi vakcinacije. Nema vakcine koja ne zahtjeva revakcinu. Na primer, najkvalitetnija vakcina na svijetu koja se koristi 90 godina je vakcina protiv tetanusa. Ona daje najduži imunitet, ali ipak, preporuka je revakcinacija”, i to dr Radmilo Petrović.

Kada će se davati druga doza, zavisi od vrste vakcine i na to koliko će dugo trajati imunitet. Zbog toga, treba najpre ustanoviti koliko imunitet nakon druge doze traje, zatim na osnovu toga rasporediti treću dozu. 

Čitaj još:   VATROSLAV Belan: Šteta za Vučića što se njegovi snovi o nefunkcionalnoj državi neće ostvariti, na njegovu nesreću CG je vječna... (foto)

“Budući da se vakcine protiv korone još uvek kratko primenjuju, dužina imuniteta nakon druge doze tek treba da se utvrdi. Zavisno od toga koliko će imunitet na koronu posle druge doze vakcine trajati, treća doza se može davati nakon tri nedelje, šest, devet ili 12 mjeseci, kod nekih čak i poslije do godinu i po”, kaže epidemiolog. 

Kod većine cijepiva, treća doza daje se nakon šest mjeseci od prve doze, objašnjava Radmilo Petrović. 

“Za neke je standard da se druga doza daje nakon mjesec, a treća nakon šest mjeseci. Ali, kod nekih drugih vakcina, kao što je vakcine protiv hepatitisa B treba što pre stvoriti zaštitni nivo i zato se daje tri puta za mjesec dana”, kaže epidemiolog za MONDO.

Pretpostavlja se da će imunitet od kineske vakcine trajati najduže, zato što ona ima produženo dejstvo, smatra on.

“Treba joj najviše vremena da stvori imunitet, ali nakon toga on najduže traje. Ipak, to su sve pretpostavke i tek treba da se potvrdi kada će treća doza biti potrebna kod Sputnjika, kada kod Fajzera, kada kod Sinofarma. Sve zavisi koliku zaštitu budu davale, verovatno će za sve biti različito”: 

Budući da je veliki broj građana već primio drugu dozu vakcine, mnogi od njih brinu se da li će treću dozu moći da prime u odgovarajućem periodu ili će zakasniti za to.

Fajzer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili dijeluje li modifikovana verzija vakcine protiv južnoafričke varijante koronavirusa . Kako koronavirus mutira, tako će se vjerovatno i vakcine morati menjati.

Čitaj još:   U "bunkeru" švercovali cigarete u kamionu iz Novog Pazara... (foto)

“Svake godine morate se vakcinisati protiv gripa, a tako će biti i s kovidom.  Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana”, rekao je Burla, direktor Fazera.

Njegove izjave sugerišu da će kovid 19 ostati među nama čak i kad se pandemija završi, zbog čega će biti potrebno sprovoditi dodatne studije, kako bi se ustanovilo kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje.

izvor agencije 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more