IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ULICU PRELAZITE NA CRVENO IDE VAM KAZNA: Kažnjavanje pješaka i kada koristite telefon… (foto i video)

Vozači moraju, naročito u gradskim sredinama, da se pridržavaju propisane brzine naročito u okolini škola jer jedino brzina od 30 kilometara…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, stijeda, 10.03.2021…11: 59…  ULICU PRELAZITE NA CRVENO IDE VAM KAZNA: Kažnjavanje pješaka i kada koristite telefon… (foto i video)

Prošle godine je poginulo čak 56 pješaka, od čega dvoje djece, a ostali koji su stradali spadaju u starosnu kategoriju 60 i više godina…

Od početka godine u saobraćajnim udesima su stradale 53 osobe, što je 30 manje nego prošle godine, opominju u Agenciji za bezbjednost saobraćaja.

Apel Agencije je da stare ljude uvijek prati neki mlađi član porodice, da i to budu obučeni u odjeću jarkih boja i da sami shvate da nije potrebno da žuri jer prehrambeni objekti rade čitav dan.

“Apelujemo na pešake da prelaze ulicu na pješačkom prelazu. To se posebno odnosi na lica starija od 65 godina. Oni su najviše stradali, jer, da kažem, da je vremenom došlo do opadanja psihofizičkih sposobnosti ove kategorije u saobraćaju, pješaci od 65 godina i dalje misle da mogu istom brzinom a i da pređu ulicu, međutim, vremenom su opali refleksi”, kaže i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Čitaj još:   Vic dana Prvi maj PRAZNIK RADA...

I vozači moraju, naročito u gradskim sredinama, da se pridržavaju propisane brzine naročito u okolini škola jer jedino brzina od 30 km na čas garantuje da djeca neće biti fatalno povređena, tačnije manje su i šanse za smrtni ishod.

Takođe, skrećem pažnju vozačima da moraju prilagode vožnju vremenskim uslovima i pješak ne smije da ih iznenadi na površinama i što je obilježeni i to pješački prelaz”, naveo je Damir Okanović iz Komiteta i to za bezbjednost saobraćaja.

Policija će pojačati kontolu na pješačkim prelazima naročito zbog onih koji pričaju mobilnim telefonom ili koriste slušalice, jer oni nisu i to u stanju da prate zvukove i sabraćaj oko sebe.

Mnogi od njih su nastardali i od vozača trotineta i elektrobicikla, pa su i iz Agencije apelovali da svako koristi svoju kolovoznu traku, a da se trotoari oslobode za pješake…

KAZNE

Svi pješaci koji pređu ulicu van pješačkog prelaza ili to urade il to na crveno svijetlo moraju da plate 5.000 dinara.

Ako to urade i to u prisustvu maloljetnog djeteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara.

Korišćenje mobilnog telefona na pješačkom prelazu može da vas košta 3.000 dinara, a ako je sa vama djete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Čitaj još:   VIC DANA: Srela se, u pustinji, sasvim slučajno DVA... (foto)

Za slušalice u oba uha na pješačkom prelazu plaća se 3.000 dinara…

(Mondo/RTS)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more