IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Krivokapić na konferenciji o 100 dana Vlade: “Definišite zakonom ako ne želite premijera vjernika…” (foto i video)

„Ovo je jedinstven slučaj u zadnjih 30 godina da traje jedna Vlada u kojoj najveći oponenti dolaze iz pozicije. To je neprirodno, ali uspjeli smo da ostvarimo rezultate“, kazao je on…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 11.03.2021…17: 57… Krivokapić na konferenciji o 100 dana Vlade: “Definišite zakonom ako ne želite premijera vjernika…” (foto i video) 

Premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji povodom 100 dana rada Vlade kazao je da će budžet biti donesen u zakonskom roku i da se Vlada opredijelila da radi precizan i detaljan budžet,  koji je potrebno više vremena. Istakao da zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti. Kazao je da je na sahrani episkopa Atanasija bio privatno, da je skinuo masku da poljubi krst, jer je vjernik, a ako građani ne žele premijera vjernika, da to definišu zakonom.

Krivokapić kazao je da brojni primjeri pokazuju nekorektan odnos prethodnih vlada prema građanima.

“Jedan od ključnih primjera je finansiranje iz jednog zasigurno dobrog kreditnog aranžmana, a to je AbuDabi Fond, koji je rezultirao pomalo nečasnim odnosom prema građanima. Druga karakteristika koncesije. One su davane određenim firmama prije nego što su postale privredni subjekt. Zatim nepotizam, koji je prisutan na svakom koraku”, kazao je Krivokapić.

Dodaje da je politička korupcija u pravosuđu doživjela epilog.

“Afera Snimak je takva da možemo da konstatujemo da neko nije uradio svoj posao”, kazao je on.

Ističe da su veliki dio aktivnosti sveli na dokazivanje u ključnim aferama.

Naglasio je da ne bježi od premijerskog sata ni od jednog pitanja i da ne razmišlja koliko će biti premijer.

Kazao je da je sistematizacija u javnoj upravi u jednom dijelu urađena, u drugom traži vrijeme.

“Tu je ključni problem neznanje. Nevjerovatno je ko sve radi u državnoj upravi. To nikome ne služi na čast”, istakao je premijer.

Do juna da bude vakcinisano 35% stanovništva zbog sezone

Govoreći o pandemiji virusa korona kazao je da je Vlada na teškom zadatku. 

“Težnja ove Vlade je da bude i zdravlje i ekonomija, to je lako reći, ali naći ispravan put do tog najoptimalnijeg pristupa je neizvjestan. Rekao bih da pripada domenu kvazi-logike”, kazao je on.

Upozorio je da su zdravstveni radnici iscrpljeni.

Doći do vakcina na način kako je prethodna Vlada Nacionalnom strategijom definisala, je smiješno, ističe Krivokapić.

“Sve kapacitete smo pokrenuli da ih dobijemo. Obezbijedili smo dovoljan broj da počne vakcinacija”, dodao je premijer.

Cilj je bio da turističku sezonu dočekamo spremni.

“Najvjerovatnije to podrazumijeva da će 35% stanovništva biti vakcinisano do sredine juna. To je više od 350.000 vakcina. To je garancija da uz 15% vakcinisanih, ovo tržište bude prepoznato kao ono na koje će dolaziti turisti koji najradije dolaze na crnogorsko primorje”, kazao je on.

Nepotpuna podrška onih koji su za ovu Vladu glasali

Kazao je da je treća slabost vezana funkcionisanje Vlade, nepotpuna podrška onih koji su za nju glasali.

„Ovo je jedinstven slučaj u zadnjih 30 godina da traje jedna Vlada u kojoj najveći oponenti dolaze iz pozicije. To je neprirodno, ali uspjeli smo da ostvarimo rezultate“, kazao je on.

Da nije bilo obveznica, ova Vlada ne bi postojala

Da nije bilo obveznica, Krivokapić tvrdi da ova Vlada ne bi postojala.

“Na svakom mjestu imamo opstrukcije, pripremaju se protesti, zamislite da u kasi nemate ni cent. Tačno 20. januara država bi bankrotirala. To je potez koji je obezbijedio sigurnost plata I penzija”dodao je on.

Opredjeljenje Vlade je da samo 30 odsto političara ili stručnjaka mogu da budu diplomate.

“Želimo da promijenimo odnos karijernih diplomata i ovih drugih. Takođe, naglask želimo da stavimo na ekonomskoj diplomatiji. Želimo da stimulišemo ambasade koje predviđaju dobre investitore za Crnu Goru. Znate da to ne može biti brzo”, kazao je on.

Opredjeljenje Vlade – kompetencija

Čitaj još:   MONTENEGRO PRAJD, KOD Crnogoraca, Povorka ponosa: ČOČE, "Ne preko naših leđa..." (foto i video)

Kaže da je tokom 100 dana razočaran koji kadar dobijaju i analiziraju na sjednicama Vlade.

“Opredjeljenje ove Vlade je jasan – to je kometencija. Ja razumijem političke potrebe i stavove partije, ali ako ne promijenimo ambijent onda ćemo teško uspjeti. Moramo da promijenimo svijest da nije bitan glas, već znanje”, istakao je Krivokapić.

Budžet će biti donesen u zakonskom roku

On je istakao da će budžet biti donesen u zakonskom roku.

“Ko će ga i kada usvojiti to ne zavisi od nas. U ključnom dijelu mi ćemo se truditi da ovo bude godina pravde, sa posebnom naznakom za socijalnu pravdu”, kazao je Krivokapić i naveo da će socijalni kartoni biti provjeravani.

Naglasio je da Vlada pregovara o “čistim investicijama”.

“Jedna je vezana za reciklažu, druga za prerađivačke kapacitete”, kazao je on.

Nada se da će rudnik Brskovo biti u ekološki održivom ambijentu.

Takođe, dodao je, pojavljuju se i investitori koji ulažu u ono što je 25 odsto prihoda, a to je turizam.

Premijer je kazao da se Vlada opredijelila da radi precizan i detaljan budžet,  I da je za to potrebno više vremena.

“Mi 18. marta usvajamo Program rada Vlade za 2021. godinu, a neposredno poslije toga Nacrt budžeta, tako da ćemo ispoštovati zakonski rok da budžet dostavimo do 31. marta. Šta će da uradi Skupština? Neka svako radi svoj dio posla. Neko će morati da odgovara. Mislim da bi bilo neodgovorno da taj nacrt budžeta ne bude usvojen. Ukoliko se to ne uradi, svi će ponovo da napadaju Vladu da radi sa privremenim budžetom i normama što je na granici zakonitosti, nijesam rekao protivzakonito”, rekao je premijer.

U Nikšiću bio samo jednom

Predsjednik Vlade je istakao da su  izbori u Nikšiću pretvoreni u  nevjerovatnu utakmicu koja može rezultirati negativnim efektima.

Kazao je da je u gradu pod Trebjesom tokom kampanje bio samo jednom i da se Vlada ne miješa u izbore.

“Ne idem ni kod rođene sestre, da mi ne bi prigovorili da se miješam u izbore“, kazao je odgovarajući na pitanje novinara.

Istakao je da bi jedino bio član demohrišćanske stranke, kada bi postojala u Crnoj Gori.

Premijer je kazao da ne pripada Demokratskoj Crnoj Gori I da su se zbog prirode posla našli na istim mjestima u isto vrijeme.

Na sahrani skinuo masku jer je vjernik

Krivokapić se u odgovoru na pitanje novinara osvrnuo i na prisustvo predstavnika Vlade sahrani episkopu Atanasiju u Trebinju.

“Ja sam otišao u Trebinje da bih odao počast čovjeku koji je bio episkop čija eparhija ulazi u granice Crne Gore, sa kojim sam bio lični prijatelj i sa kojim sam imao divne trenutke razgovora. Mislim da je to bila moja obaveza kao pravoslavnog vjernika. To je bilo u subotu i bilo je privatno. To što je sa mnom bio gospodin Spajić koji je sjedio u istom automobilu govori o činjenici kako mi pristupamo tome”, kazao je Krivokapić.

Govoreći o trošenju državnog novca u te svrhe, premijer kaže da novinari to mogu provjeriti.

“U Sekretarijatu Vlade možete provjeriti da li je iko uzeo i jedan cent, da li je to nešto što je mimo zakona ili uredbi”, kazao je on.

Rekao je da ga mediji doživljavaju kao nekog ko je nedosljedan.

“Ja još nijesam upoznao vjernika koji neće da poljubi krst koji stoji na nečijem kovčegu. Vi ga nađite ako možete i ako je vjernik. Imao sam dilemu da li da skinem masku i odlučio sam da je skinem jer sam vjernik. Ako smatrate da vjernik ne treba da bude premijer definišite to zakonom”, kazao je predsjednik Vlade.

Ističe da je iz istog razloga poljubio i slavski kolač u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja  i da je sve je drugo pokušaj da ga prikažu kao nekog ko ne poštuje mjere.

“Valjda imam pravo na malo privatnosti”, kazao je Krivokapić ističući da je na litiji sve vrijeme imao masku.

Čitaj još:   BANJA LUKA: Dan nakon što je iscrtan, prefarban Vulinov mural... (foto)

Pravda nije na Vladi, kazao je Krivokapić i dodao da ne treba miješati nadležnosti. 

“Vlada je za to da pravda zakuca na sva vrata i da svi osjetimo da je to pravda”, istakao je premijer,

Kaže da nije imao kontakt sa liderima DF-a vezano za izmjene tužilačkih zakona.

“Ako smo poslali na mišljenje Zakon, valjda treba da ga izanaliziramo kad ga dobijemo nazad, a ne da radimo po svom”, kazao je Krivokapić.

Istakao je da ministar Vladimir Leposavić 19. marta već ima razgovore sa Venecijanskom komisijom, te da će već 20. marta javnost imati više informacija.

“Svi znamo da tužilaštvo ne funkcionise, da vrhovni državni tužilac treba da bude penzinisan, da glavni specijalni tužilac često daje neprimjerene izajve. On bi najčešće mene uhapsio zbog neke izjave, a nešto drugo mu promiče. Afera “Snimak” je dokaz da ne funkcioniše nešto”, istakao je premijer.

Kovačević se najvjerovatnije krije po šumama

Krivokapić je kazao da još nema zvaničnih dokaza da je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević napustio Crnu Goru.

“Jedna je pretpostavka da se krije kao komita po šumama, a druga da je prešao preko brojnih prelaza, što može da se dešava, zato što nismo uveli najsavremenije tehnike kontrole granica”, dodao je on.

 Ne odustajemo od Zakona o lustraciji

Krivokapić je kazao da su dobili tri predloga Zakona o porijeklu imovine iz Pokreta za promjene, Građanskog pokreta URA i britanske ambasade I da nijesu odustali od njega.

Biće otpušteni neradnici. Višak 10% iz državne uprave

On je kazao da je vlada projektovala optimizaciju javne uprave koja će dovesi do smanjenja 10 odsto radnika.

“Mi to nećemo uraditi bez činjenica i niko ko radi i ko je vrijedan neće biti otpušten bez obzira na partijsku pripadnost. Ići će samo oni koji nijesu kročili na posao, a mi imamo dokaze za to”, istakao je predsjednik Vlade.

Plantaže propadaju zbog nepotizma

Kompanija Plantaže 13. jul su smišljeno obesmišljena, dodaje on. Smatra da je nepotizam najviše doprinio tome.

“Sve ćemo učiniti da “Plantaže” budu profitabilna firma. Naći ćemo kadar i način”, zaključio je premijer.

O Kosovu: Nijesam se vodio ličnim stavovima

Na pitanje priznavanju nezavisnosti Kosova, Krivokapić je kazao da je dao hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje, jer tada nije bio premijer.

“Da jesam bio premijer, ja bih poštovao volju građana jer je prethodni premijer “silobatno” odlučio da to uradi iako je 80 odsto građana bilo protiv toga. Kada je potpisan sporazum tri lidera koalicija, znali smo šta preuzimamo kao odgovornost. U skladu sa tim i međunarodnim protokolom, uradio sam sve što je trebalo premijer da uradi. Nisam se vodio ličnim stavovima nego pozicijom koju imam”, poručio  je Krivokapić.

izvor rtcg.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more