IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RASPAD JUGOSLAVIJE POČEO U STUDENTSKOJ MENZI: Zbog hladne supe i pasulja, uz nezaustavljivo nasilje… (foto)

Najvažniji događaj tog 11. marta 1981. god u Prištini je bila prijateljska fudbalska utakmica Priština– Partizan. pobjedio je Partizan, ali domaći navijači se nisu ljutili jer je jedini gol, koji je donio pobjedu beogradskom Partizanu, postigao Dževat Prekazi…

PRIŠTINA: Kosovo, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 11.03.2021…18: 57…  RASPAD JUGOSLAVIJE POČEO U STUDENTSKOJ MENZI: Zbog hladne supe i pasulja, uz nezaustavljivo nasilje… (foto)

A sve je počelo u Studentskoj menzi, zbog hladne supe i pasulja.

Niko nije slutio da će tog sunčanog 11. marta, pre 40 godina, u Prištini početi raspad Jugoslavije, nepunih godinu dana od smrti jugoslovenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita.

Nekoliko polupanih tanjira u Studentskoj menzi “isteralo” je na ulice više stotina studenata koji su oko 21 sat prodefilovali centrom grada, ulicom Maršala Tita, izvikujući parole kojima su tražili bolje uslove u studentskom gradu.

Ubrzo su sve sporedne ulice blokirale grupe policajaca pod šlemovima. Zbunjeni redovni posetioci su užurbano nestali sa prištinskog korzoa, a “dijalog” policije i demonstranata okončan je oko 5 sati ujutru, uz pomoć suzavca, pendreka, kamenica i nekoliko pucnjeva.

Vidno uzbuđeni oficir JNA je te večeri utrčao u fiskulturnu salu “Doma armije” u centru Prištine, prekinuo trening na kojem je bilo pedesetak karatista, rekao im da se brzo spakuju i krenu kućama. Glavna ulica je bila puna demonstranata i policije.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Uhvaćena zmija ispod haube automobila... (foto)

Ispod te tišine, napetost na fakultetima i u srednjim školama je ključala. Identifikovano je, kako se kasnije tvrdilo, oko 100 učesnika i organizatora protesta, od kojih je 80 bilo sa Kosova, a 20 studenata iz inostranstva (uglavnom iz Albanije).

Nekoliko dana kasnije, 16. marta, zapaljen je konak i to manastira Pećka patrijaršija u kojem izgorele vredne knjige i ikone. Spirala samog nasilja  nastavljena je 25. marta u Prizrenu, gde su učenici kamenovali Učiteljsku školu, a u Suvoj Reci su srednjoškolci gađali kamenicama policijske snage i povredili jednog policajca.

Demonstracije u martu 1981. godine su prvi i najozbiljniji udarac i Savezu komunista i Jugoslaviji. Ti događaji su ponovo otvorili albansko pitanje koje je dugo sklanjano pod tepih.

Od marta 1981. do danas Kosovo je bilo poprište mnogih dramatičnih događaja. Poginulo je više od deset hiljada ljudi, za 1.700 se još uvijek traga, NATO je bombardovao Jugoslaviju, desetine hiljada kuća je spaljeno. U međuvremenu Jugoslavija se raspala u krvi. Mnogo zla su Srbi i Albanci pričinili jedni drugima.

izvor Mondo.rs

Čitaj još:   NAJKRAĆA PORUKA DODIKU IKAD UPUĆENA:"Kad- tad ćeš se pokajati"... (foto i video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more