IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO SU Tri najvažnije lekcije izbora u Nikšiću… (foto i video)

Poslije izbora u Nikšiću, kristalisale su se tri stvari- Zdravko Krivokapić je popularniji nego ikad, Milo Đukanović je uprkos “pobjedi” po broju glasova izgubio u svom rodnom gradu i uprkos snažnoj kampanji Vučić ali i njegov saveznik Demokratski front ipak mora u koaliciju…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 15.03.2021. 12.35… OVO SU Tri najvažnije lekcije izbora u Nikšiću… (foto i video)

Lokalni izbori u Nikšiću završeni su pobjedom DPS- Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koja je zajedno sa Socijaldemokratama ušla u koaliciju i osvojila najviše glasova, oko 40,5 odsto. Ali, i pored 18 mandata, koalicija “Evropski tim za Nikšić” teško da će uspjeti da formira vladu u ovom gradu.

Izbori u crticama

Na izbore je izašlo nešto više od 80% birača, kao i na parlamentarne izbore 30. avgusta prošle godine.

Pravo glasa imalo 58.833 građana…

Demokratska partija socijalista (DPS) koja je vodila listu “Evropski tim za Nikšić” vodi sa 40,4 odsto glasova.

Na drugom mestu je lista “Za budućnost Nikšića”, u kojoj glavnu ulogu ima Demokratski front (DF), prosrpski orjentisana stranka s osvojenih 26 odsto glasova.

Osvojenih mandata do 23 sata: DPS – 18, DF – 11, Demokrate (“Mir je naša nacija”) – 10, “Crno na bijelo” – 1, Daka Davidović – 1, SDP – ispod cenzusa.

Sa druge strane, koalicija oko Demokrata i Demokratskog fronta ima većinu potrebnu za formiranje lokalne vlasti a spremni su i da a i u svoju koaliciju uključe i stranku Dritana Abazovića Crno na bijelo.

Čelnici koalicija “Za budućnost Nikšiča i “Mir je naša nacija” proglasili su sinoć izbornu pobjedu u Nikšiću, najavivši kraj dvodecenijske vlasti DPS- a Mila Đukanovića u njegovom rodnom gradu. Pristalice koalicija okupljenih oko Demokratskog fronta i Demokrata proslavili su pobjedu na ulicama a sve uz masovno kršenje distanci…

Poredeći apsolutne brojke, vidi se da je koalicija “Evropski tim za Nikšić” koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Patriotsko- komitski savez osvojila skoro 300 glasova manje nego na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, prenose Vijesti.

Manje glasova je imala i koalicija “Za budućnost Nikšića” koja je sa 18.048 glasova pala na 12.392– 5.656 glasova manje nego u avgustu, kao i SDP koji je sa 1424 pao na 1269 glasova.

Neznatno je porasla koalicija “Crno na bijelo”– sa 1.992 glasa na 2.138, dok najviše razloga za zadovoljstvo imaju u koaliciji “Mir je naša nacija” sa skoro 4.200 glasova više nego prije pola godine.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. februar 2019. godine

Koalicija “Za budućnost Nikšića”, čiji je nosilac Marko Kovačević (DF), proglasila je pobjedu nakon 21 sat i najavila mogućnost postizborne koalicije sa listom “Mir je naša nacija“ koju predvodi Momo Koprivica (Demokrate) a u razgovoru za Nova.rs nisu isključili ni širu koaliciju sa Abazovićevom strankom.

“Mi smo otvoreno za što širu koaliciju na lokalnom nivou da bi vlast bila čvrsta”, rekao je Kovačević za Nova.rs

“Cilj je ispunjen– DPS je pao s vlasti, SDP je nestao sa političke scene.

Šef Izbornog štaba koalicije “Za budućnost Nikšića” Andrija Mandić rekao je da je ovo njihova velika pobjeda i da je Đukanović poražen nakon dvadeset godina vlasti.

Nosilac liste “Evropski tim za Nikšić” Sanja Damjanović izjavila je da se nada da će “realizovati koaliciju”.

Ona je istakla da će joj biti žao ukoliko lista ne realizuje svoj program. “Ostvarili smo ubjedljivu pobjedu osvojili smo preko 40 odsto, pokazali smo dominantnost, jer evropski put jedini put razvoja i prosperiteta. Ovo nije dovoljno da sami formiramo vlast. U svakom je normalnom društvu to bi mi našli partnera i uspjeli da sprovedemo naš superiorni program, nadam se da ćemo realizovati koaliciju”, rekla je medijima Sanja Damjanović.

Koalicija oko DF- a važi za blisku srpskom preds edniku Aleksandru Vučiću, koaliciju oko Demokrata podržao premijer Zdravko Krivokapić i indirektno episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije. Analitičari ocjenjuju da je sve se upravo tolika– (u procentima je koalicija oko Demokrata oko devet odsto dobila više nego na parlamentarnim izborima) realna je to snaga premijera Krivokapića i SPC u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neformalni vođa liste “Za budućnost Nikšića”, u tom gradu izgubio je izbore. Obrazac koji je konstantno prisutan sedam godina na izborima u Srbiji, nije se pokazao uspješnim u Crnoj Gori u mjeri koliko se to očekivalo– nisu bili dovoljni ni momci u džipovima koji zavode red na biračkim mjestima, a ni medijska kampanja koja i ove izbore pretvorila u najveće pitanje u regionu.

Krivokapić je na parlamentarnim izborima bio nosilac liste oko DF- a ali se u međuvremenu od njih distancirao i približio Demokratama i URA Dritana Abazovića.

Čitaj još:   Prof. dr BOBAN Batrićević nakon obustavljanja postupka: Ovo je samo mali korak u borbi za slobodu Crne Gore... (foto, video)

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Nikšiću, je i analitičar Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović za Nova.rs kaže da je najveći pobjednik premijer Zdravko Krivokapić, uprkos tome što nije učestvovao u kampanji.

Prema njegovim riječima, lista Demokratskog fronta nema preteranog a to je razloga za slavlje, jer im je podrška, kako navodi, značajno opala i sve a u odnosu na parlamentarne izbore održane prošlog ljeta.

“Možemo da kažemo da je gubitnik ovih izbora lista Demokratskog fronta, koja je izgubila oko 10 odsto glasova, iako ih je podržavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”, smatra Vujović.

Izbori u Nikšiću daleko prevazilaze lokalni značaj jer su prvi od 30. avgusta, kada je na parlamentarnim izborima Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića poslije 30 godina izgubila vlast. Održani su u sijenci i tenzija a i optužbi za direktno mješanje Srbije i pružanje podrške DF- u.

Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, rodni je grad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, suštinski je središte i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je na parlamentarnim izborima imala veliku ulogu u smijeni vlasti Đukanovićevog DPS- a, organizujući višemjesečne ato je protestne litije zbog Zakona o slobodi vijeroispovesti...

Izvor Nova rs.

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more