IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZEMLJA KOJA JE POBIJEDILA KORONU: Maske im prošlost, ukinuta sva ograničenja- tajna je u… (foto i video)

Obaveza korišćenja zaštitnih maski je ukinuta petog marta…

FARSKI OTOCI: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 16.03.2021…10.35… ZEMLJA KOJA JE POBIJEDILA KORONU: Maske im prošlost, ukinuta sva ograničenja- tajna je u… (foto i video)

Maleni arhipelag već nedeljama nema nove slučajeve zaraze. Farski Otoci su dobro izolovana i strogo vode računa da im došljaci opet ne donesu virus. Zato sada Farani šetaju bez maske i mogu na tribine stadiona.

Farski Otoci su najbliže apokalipsi bila krajem avgusta- čak su došli i do 23 slučaja zaraze registrovano u jednom danu. Takva brojka nije zabeležena ni prije ni poslije tog dana na ovom arhipelagu u sjevernom Atlantiku. No su im u decembru brojke opet eksplodirale  na 19 slučajeva dnevno.

I to je to. Od 26. februara Farski Otoci više nisu zabiležila nijedan slučaj virusa. Korona je, izgleda, iskorenjena na ovih osamnaest ostrvaca.

Otoci su na otprilike jednakoj udaljenosti od Škotske, Norveške i Islanda, zvanično pripadaju Danskoj, ali imaju široku autonomiju. 

Ovde živi ukupno oko pedeset hiljada ljudi, mahom od ribarstva, turizma i uzgoja ovaca. Uostalom, “Farska ostrva” u prevodu znači “Ovčija ostrva”.

Izolovanost arhipelaga je najvažniji razlog uspjeha u borbi protiv korone, u tome su uspjela čak i mnogo veća ostrva poput Novog Zelanda.

Do Farskih otoka se može samo trajektom do glavnog grada Toršavna i to iz Danske, a ljeti i sa Islanda.

Drugi način je let do aerodroma na jedva naseljenom ostrvu Vagar. Tamo se više puta nedeljno leti iz Kopenhagena i Rejkjavika, a u ljetnjoj sezoni i iz Edinburga i Bergena.

Samo sva ulaza u zemlju pružaju odličnu mogućnost kontrole ljudi koji dolaze.

“Jasno, i mi smo mnogo stvari uradili kao i drugi”, napisao je nedavno Barđur a Steg Nilsen, faranski premijer, u tekstu za Gardijan.

Čitaj još:   Borbene avione, HRVATSKA će platiti milijardama kuna Izraelu, koje su dobili džaba od SAD- a

“Testovi, praćenje kontakata, lokdaun, kampanje informisanja građana i reorganizacija zdravstvenog sastava. Ali s druge strane naša je strategija bila jedinstvena. Za razliku od drugih vlada, mi smo već u ranoj fazi odlučili da na stanovništvo ne želimo da utičemo zabranama, već to je samo i uz izricanjem preporuka.”

Farska ostrva su prošlog leta bila region sa najvećim i udjelom testova na koronu. Svakog dana je testirano po hiljadu ljudi. To je u apsolutnim brojkama malo, ali čini čak dva odsto Farana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ko poklanja povjerenje, poverenje dobije natrag”, to je po Nilsenovom mišljenju tajna uspjeha. On ipak dodaje da je, osim strategije testiranja i izgradnje povjerenja u odnosu s građanima, za uspjeh bilo potrebno i malo sreće.

Do sada je Farskim Ostrvima zabeleženo ukupno 658 pozitivno testiranih osoba i jedan smrtni slučaj koji se dovodi u vezu s koronom.

Skoro normalan život

Za stanovnike arhipelaga sadašnje odsustvo virusa podrazumjeva blagodeti o kojima kontinentalni Evropljani mogu samo da sanjaju.

Obaveza korišćenja zaštitnih maski je ukinuta petog marta.

A dan kasnije krenula je i fudbalska sezona s publikom na tribinama. To je važna stvar za žitelje Farskih Otoka koji su ludi za fudbalom. Uostalom, veći dio Evrope za njih i zna jer su redovno poslednji u svakim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Istorijski uspieh im je pobieda na jednom od gostovanju u Grčkoj od 1: 0. A Grčka je ipak bivši šampion Evrope.

“Ovde živimo u potpunosti normalan život. Jako sam srećan zbog toga kad pogledam kakva je situacija u ostatku svijeta“, rekao je nedavno za NDR Kevin Šindler, Njemac koji je pomoćni trener HB Toršavna.

Čitaj još:   HEROJSKI NAPORI SPASILAČKIH TIMOVA: Spašena Mine Akgül (26) mlada djevojka, 201 sat nakon zemljotresa u HATAYU... (foto, video)

Na ligaškim derbijima zna da bude i po dvjesta vatrenih navijača na tribinama.

Odmor od korone?

Za žitelje evropskih metropola primamljivo zvuči ideja godišnjeg odmora na Farskim Otocima, odmora od pandemije. Ali taj put je ovih dana poseban izazov.

Naime, trenutno na Otoke ne smije da kroči niko bez negativnog nalaza testa na koronu. Nakon dolaska, mora da se testira još jednom, da ode u karantin od šest dana, pa da se testira i treći put. Tek ako je i tada isti negativan, široka mu Farska Ostrva...

izvor ibalkan.net / dw.com

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more