IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAMIRNICA KOJE PRAVE HAOS U TIJELU: Izbacite iz ishrane, neke važe za veoma zdrave! (foto)

PROVJERENO i evo o kojim namirnicama je riječ!

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 18.03.2021…12.35…  NAMIRNICA KOJE PRAVE HAOS U TIJELU: Izbacite iz ishrane, neke važe za veoma zdrave! (foto)

Namirnice kojer nam obezbjeđuju energiju, nutrijente, jačaju imuni sistem i pomažu nam da se odbranimo od bolesti. Ali, to i ne važi za sve namirnice, neke od njih nam čine baš suprotno– izazivaju zdravstvene probleme, i to zapaljenje u organizmu, a jako loše utiču i na organe za varenje.

Evo o kojim namirnicama je riječ.

Rafinisani ugljeni hidrati…

Prosti ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visoko obrađenoj hrani, poput grickalica, bijelog hljeba, sok, mogu da dovedu do nadutosti, gasova i grčeva.

Osim toga, mogu da dovedu i do zapaljenja u crijevima jer bakterije su te koje obožavaju slatku hranu.

Hrana bogata natrijumom

Kupovne supe, šunka i drugi suhomesnati proizvodi obično sadrže dosta natrijuma…

“Hrana bogata solju oštećuje unuštrašnju slozokožu creva, zbog čega se povećava rizik od čireva, pa čak i kancera”, kaže naučnik Vilijam Li.

Čitaj još:   Američke obavještajne službe ZALEDILE NETANYAHUA: Daleko su od cilja "uništavanja Hamasa", imaju municije da mjesecima napada Izrael... (foto, video)

Niskomasni jogurt

Stručnjaci upozoravaju da su niskomasne varijante različitih mliečnih proizvoda nalazi dosta šećera, što dovodi do nadutosti, konstipacije, nervoznih crijeva.

Osim toga, ishrana bogata šećerom ozbiljno narušava balans dobrih bakterija u crijevima, čime se oslabljuje i imunitet.

Ljuta hrana…

Na zdravlje nekih ljudi može da utiče dobro, ali ukoliko se jedu prvo i u pretjeranim količinama i svakodnevno, može da izazove bolnu dijareju.

Namirnice koje sadrže kapsaicin, sastojak koji je zadužen za osjećaj ljutine, može da iritira unutrašnju sluzokožu stomaka, da izazove mučnine, potom ide povraćanje, bolovi u stomaku i dijareju koja peče.

Viještački zaslađivači…

DAKLE Vještački zaslađivači koji se nalaze u brojnim dijetalnim napicima i “zdravim” slatkišima mogu da dovedu do disbalansa bakterija u crijevima.

Istraživanje je iz 2018. godine je pokazalo da digestivni sistem postaje toksičan nakon izloženosti od samo jednog miligrama po mililitru tih viještačkih zaslađivača...

izvor ibalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more