IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEVOLJA I ELEZ HTJELI NAJOPASNIJI KLAN NA BALKANU: VELJA se”širio” van granica, cilj je bio JEZIV! (foto)

KAKO SE NAVODI Kriminalne grupe su navodno blisko sarađivale i imale zajedničke ciljeve!!!

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 18.03…00.35… NEVOLJA I ELEZ HTJELI NAJOPASNIJI KLAN NA BALKANU: VELJA se”širio” van granica, cilj je bio JEZIV! (foto)

Grupa uhapšenog Veljka Belivuka navodno je imala saradnike i u Bosni i Hercegovini. Tamo je, kako se sumnja, upostavio dobru saradnju sa kriminalcima, ali navodno i sa političarima i biznismenima.

Pojedini beogradski mediji prenose da je cilj takve saradnje bio da Belivuk i njegova grupa pribave sebi navodno veće kriminalno tržište, ali i utočište i nelegalno oružje.

Za Belivuka se tvrdi da predvodi navodno beogradski ogranak zloglasnog “kavačkog klana iz Crne Gore čija je glavna djelatnost bila, kako se sumnja, distribucija kokaina. Međutim, pojedini mediji prenose da Belivuk planirao spajanje njegove sa grupom koju je predvodio Darko Elez u BiH.

Cilj te navodne akcije je jeziv- formiranje najopasnijeg klana u Srbiji i na Balkanu!

Prema saznanjima, predstavnici MUP- a Republike Srpske i agencije SIP- a sprovode paralelnu istagu sa srpskim kolegama o tome koliko je grupa Velje Nevolje “pustila krake” i u susednoj BiH.

Tako su praćenjem tragova novca, istražitelji došli i visokorangiranog člana jedne političke grupacije iz istočnog djela Srpske, koji je ujedno i direktor državne firme u tom dijelu.

Navodno se sumnja da ta osoba  jedan od ključnih ljudi grupe Velje Nevolje.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA: Oblačno s kišom pljuskovima i grmljavinom, slično i narednih dana... (foto)

Eksperti iz oblasti kriminalistike ocijenjuju da je saradnja kriminalnih grupa u regionu, prvenstveno s onima iz BiH i Crne Gore, zasnovana na, kako navode, interesu i da njome sebi obezbeđuju niz “pogodnosti”.

“Oni tako obezbjeđuju veće kriminalno tržište, smanjuju rizik od otkrivanja tako što se lakše zaobilaze kontrole policije, carine i drugih državnih organa na putevima krijumčarenja narkotika, oružja, akciznih roba, migranata ali i drugo, a izbjegava se i krivična odgovornost, tako brzim i lakim prelaskom državne granice postaju nedostupni policiji”, Zoran Đurđević rukovodilac i Kriminalističko- policijskog univerziteta.

Đurđević navodi da poznanstva sklopljena u kriminalnoj sredini članovima kriminalnih grupa pružaju mogućnost lakšeg pronalaska, kako ističe, “štek” stanova, automobila, lažnih putnih isprava i novčanu podršku za skrivanje.

Tu svakako treba dodati da zbog velikog broja komada oružja na crnom tržištu, preostalog iz poslednjih ratova, vrlo lako dolaze i do oružja. Za naše organizovane kriminalne grupe je karakteristično da za skrivanje, ali i podršku u vršenju krivičnih dijela koriste kao i naše državljane koji privremeno rade i žive u državama članicama EU“, kaže on i dodaje:

“Isto tako, potrebno je ukazati i na činjenicu da su izvršioci krivičnih djela s ovih prostora poznati kao jako sposobni i pouzdani u saradnji, tako da brzo i lako uspostavljaju kontakte i sklapaju poslove organizovanim kriminalnim grupama iz drugih dijelova svijeta. Poverenje je preduslov za saradnju ali i sa organizovane kriminalne grupe ga grade vršenjem krivičnih dijela”.

Čitaj još:   MILO Đukanović: DRITAN Abazović je izvođač radova velike Srbije... (foto, video)

(MONDO/Blic)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more