IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PUCA LI ”URA”?

Portal borba. me” objavio je prekjuče informaciju da je GP URA pred cijepanjem i da na tome uveliko radi jedan od njenih osnivača Žarko Rakčević. Interesantno je da je ova informacija poslije nekih dva sata povučena, ali je ipak ostala na drugim medijima koji su je prenijeli i kod kojih se i dalje može pronaći.

Jedan od njih je “Barski portal” koji je, barem do sinoć, držao ovu informaciju pod naslovom: “URA pred cijepanjem, rastura je osnivač Žarko Rakčević”.

U informaciji se navodi da “nije tajna da su odnosi između formalnog i jednog od neformalnih lidera URA-e Dritana Abazovića i Žarka Rakčevića duboko narušeni nakon 30. avgusta i potpisivanja postizbornog sporazuma o konstituisanju nove vlasti između nosilaca tri pobjedničke koalicije”. Tada se, kako se navodi, Rakčević “svim silama” trudio da URA ne bude dio nove vlasti zajedno sa koalicijima “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, te da Abazoviću “nikada nije oprostio formiranje Vlade sa prosrpskim političkim subjektima”.

U tekstu stoji i da je “dugotinjajući rascjep između Rakčevića i Abazovića dodatno produbio loš rezultat liste ‘Crno na bijelo’ na lokalnim izborima u Nikšiću”, da je zbog toga Rakčević prešao u “novu ofanzivu rušenja Abazovića”, a ako u tome ne uspije, prema “Borbinim” izvorima, preći će na plan B, koji podrazumijeva cijepanje GP URA.

Šta je od ovoga tačno i da li je, ili je riječ samo o spekulacijama, pokazaće vrijeme. Činjenica da je portal “Borba” povukao tekst može značiti da su je izvori slagali ili da javnost još ne smije da sazna o dešavanjima unutar GP URA.

Dnevne novine su proslijedile pitanja URA-i, ali nijesmo dobili nikakav odgovor. Doduše, Abazović je četiri dana u Briselu, gdje je, prema izvorima DN, poveo sve svoje savjetnike o trošku građana Crne Gore.

No, vratimo se sukobu unutar GP URA. Crnogorska javnost je krajem decembra prošle godine bila u prilici da vidi i čuje Rakčevića koji je u razgovoru za TV A1, gostujući u emisiji “Neđelja u petak”, javno saopštio da je na sjednici Glavnog odbora URA-e glasao protiv izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali da to nije pomoglo, jer je većina bila da se te izmjene podrže.

Čitaj još:   NA STOLU DVIJE OPCIJE: Vlada bez SNP- a bliža od vlade bez SDP i SD- a...

“Nijesam bio usamljen, nije mali broj ljudi koji su dijelili to viđenje. Jedni su razlozi bili vezani za hitnost… Apsolutno mislimo da je neprimjereno da se o takvoj stvari razgovara na takav način. Čak su i organi URA-e i Predsjedništvo 20-ak minuta pred sjednicu dobili tekst tih izmjena i dopuna. Nije se radilo samo o brisanju članova od 62 do 64, što su Dritan Abazović i predstavnici URAe tokom kampanje, kao i neke druge stvari, obećali”, kazao je tada Rakčević.

Ipak, Abazović i njemu lojalni članovi GP URA nijesu poslušali jednog od njenih osnivača, već su pružili ruku Demokratskom frontu i prosrpskim partijama, omogućavajući tako da crnogorsko sakralno nasljeđe i dalje bude u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Ako je Rakčević prešao preko takve politike svog mlađanog kolege, kojeg je on instalirao na čelo URAe, pitanje je da li je zaista krenuo u njegovo rušenje i cijepanja partije, tim prije što je krajem oktobra prošle godine za RTCG izjavio da su na sjednici Političkog savjeta i Predsjedništva URA-e dali sugestiju da se ide u pravcu da Vlada treba da ima ograničen mandat, da obezbijedi fer izbore, da se donesu zakoni o lustraciji i porijeklu imovine…, jasno naglašavajući da je njihovo viđenje bilo “da bi Abazović mogao da bude predsjednik te Vlade u prelaznom periodu. Takođe je jasno saopštio da će biti protiv Vlade koja će, umjesto demontaže sistema, ići na demontažu Crne Gore.

Sve protiv čega je Rakčević bio u javnim nastupima, stranka čiji je bio osnivač radi. URA i Abazovićeve pristalice su podržali novog šefa ANBa koji je bio advokat i kavačkog klana i SPC-a, kao i nosilac izborne liste okupljene oko DF-a u Kotoru.

Podržali su da predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu (koji je po automatizmu i član državnog Vijeća za nacionalnu bezbjednost) bude Milan Knežević, koji je prvostepeno osuđen na pet godina robije za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016.

Čitaj još:   BRAVO za"Ajkule" lako sa Brazilom: Slijedi Japan, Španija čeka u četvrtfinalu... (foto, video)

Skupštinskim Odborom za ljudska i manjinska prava predsjedava lice koje negira genocid u Srebrenici, koje slavi ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića…

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške GP URA: Važno je reći da je sva navedena rešenja bespogovorno podržao pokret URA, tako da je ovaj politički subjekt postao jedan od faktora destabilizacije zemlje.

Šta će poslije svega uraditi Rakčević, ostaje da vidimo. Prema “Borbinim izvorima, Rakčević i dio URA-e blizak njemu navodno vrše pritisak na poslanice Boženu Jelušić i Suadu Zoronjić da otkažu poslušnost Abazoviću, a time i novoj Vladi. Svi znamo što to znači, a da li stvari idu u tom pravcu ili će predsjednik Političkog savjeta GP Ura u nekom sljedećem intervjuu samo konstatovati da je lično bio protiv poteza Abazovića i družine, pokazaće vrijeme. Skidanje teksta sa “Borbinog sajta ipak može biti naznaka da su lomovi u ovom pokretu neminovni, ali da još nije vrijeme da se objelodane.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more