IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITANOV DIPLOMATSKI SKANDAL: “Abazovićevo obraćanje ŠTETNO po DRŽAVU CRNU GORU”

Nejasno je da li je ovaj diplomatski ispad samo slučajno „blebetanje“ neiskusnog potpredsjednika Vlade ili „podilaženje“ članovima Odbora Evropskog parlamenta ili je Krivokapićev „apostolsko-ekspertski“ kabinet odlučio da Kina Crnoj Gori više nije prijateljska zemlja i da je svaka saradnja s ovom zemljom opasna, piše “Pobjeda”.

Ničim argumentovano ili potkrijepljeno bilo kakvim primjerom, vlast je optužila Kinu za negativan utjecaj u Crnoj Gori. To je težak diplomatski prekršaj, jer se radi o neprimjerenoj i neodgovornoj ocjeni koja može samo štetiti diplomatskim i ekonomskim interesima Crne Gore, kazao je za “Pobjedu” doskorašnji ambasador Crne Gore u Pekingu Darko Pajović. 

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović prekjučer je, tokom turneje u Bruxellesu, počinio težak diplomatski ispad – optužio je Kinu da je kreditom za autoput ostvarila maligni utjecaj u Crnoj Gori. Govoreći u Odboru za vanjskopolitičke poslove Evropskog parlamenta, Abazović je rekao da kineski kredit za autoput čini trećinu ukupnog duga Crne Gore te je ocijenio da NR Kina na taj način osigurava očito neželjeni, maligni utjecaj.

Zatim je zatražio da Evropska unija pomogne Crnoj Gori.

– Pitamo vas da nam pomognete, da otkupite kredit u nekoj od evropskih banaka i da vratite novac! To bi bilo rješenje Crne Gore kojim bi se zaustavio uticaj Kine – rekao je Abazović govoreći u odboru Evropskog parlamenta, uz konstataciju da je „prisustvo Rusije i Kine veliki problem“.

URUŠAVANJE MEĐUNARODNOG UGLEDA

Za doskorašnjeg ambasadora države u Kini Darka Pajovića potpredsjednik Vlade zadužen za sigurnosni sektor načinio je težak diplomatski prekršaj, koji može samo štetiti diplomatskim i ekonomskim interesima Crne Gore.

Čitaj još:   ŠTA JE URA SLAVILA NA CETINJU?

– Činjenica je da je Kina postala najveći trgovinski partner EU 2020. godine. Dodatno, u decembru prošle godine postignut je i načelni dogovor EU i Kine o „Sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima“, a obje strane su pozvale na daljnje jačanje odnosa EU i Kine – podsjeća Pajović.

Nasuprot tome, ističe doskorašnji ambasador Crne Gore u Pekingu, čuo se stav vicepremijera da je ekonomska saradnja Crne Gore s Kinom „veoma veliki problem“ zbog negativnog utjecaja i da, ako se zaustavi ekonomsku saradnju, „stopiraćemo kineski uticaj“. Za ovakav stav vicepremijera, kako je rekao, nije ponuđen niti jedan primjer ili valjan argument.

– Teško da ovakav stav može pobrati simpatije bilo kog ozbiljnog sagovornika. On više govori o velikom diplomatskom deficitu i potpunom političkom nesnalaženju vlasti, što nikako nije dobro, jer u konačnom može imati diplomatske i ekonomske posljedice po Crnu Goru. Koliko se na ovaj način urušava međunarodni ugled i čini šteta državnim interesima Crne Gore, izlišno je govoriti – ističe Darko Pajović.

BLAMIRANJE DRŽAVE 

Za Nebojšu Medojevića, predsjednika PZP-a, partije koja je glasala za Vladu u kojoj je Abazović potpredsjednik, briselski nastup vicepremijera liči na ono „kako mali Đokica zamišlja međunarodne odnose, spoljne poslove, lobiranje interesa suverene države“.

– Ovakva nestručnost, neznanje, bahatost, bezobrazluk, brukanje države se mora zaustaviti. Ova vlada, jednostavno, nije sposobna da vodi državu niti da odgovori na brojne izazove koji su pred nama. Politički naturščici ubrzano urušavaju integritet i dignitet države i pokazuju sklonost ka improvizacijama i burlesknim egzibicijama koje izazivaju podsmijeh u ozbiljnim diplomatskim krugovima – napisao je Medojević na Facebook profilu.

izvor: agencije

Čitaj još:   "BRAVO, DRITANE, BUDIŠ SE POMALO": Ne želi da DF preuzme crnogorski MUP...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more