IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Na aerodromu uhapšen opasni ruski kriminalac… (foto)

Crnogorska policija uhapsila je po međunarodnoj potjernici na aerodromu u Podgorici 65- ogodišnjeg Tengiza Dumoeva, kojeg nadležni organi Ruske Federacije potražuju zbog krivičnog djela prevara velikih razmjera…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, petak, 19.03.2021…00.25… PODGORICA: Na aerodromu uhapšen opasni ruski kriminalac… (foto)

Tengiz, Dumoeva je u kriminalnim krugovima poznat pod nadimkom Gočo, zadržan je po dolasku iz Istanbula večernjim letom 16. marta.

Prema navodima optužnice iz jula 2020. Dumoev je počinio krupnu prevaru pronevjerivši više od milion rubalja iz ruskog penzionog fonda. On je krajem devedesetih godina prošlog vijeka prevarom proglašen invalidom II stepena na osnovu fiktivnog sertifikata, usljed čega je primao penziju duže od 20 godina.

Protiv njega je pokrenut postupak po dva člana krivičnog zakonika Ruske Federacije. Osumnjičen je za zauzimanje najvišeg položaja u kriminalnoj organizaciji i za prevaru naročito velikih razmjera.

Prema pisanju ruskih medija više puta je krivično gonjen za pronevjere, valutne malverzacije, utaju poreza, krađe i posjedovanje droge, zbog čega ga smatraju jednim od najopasnijih otpadnika od zakona na postsovjetskom prostoru. U doba Sovjetskog Saveza osuđivan je četiri puta.

Čitaj još:   PODGORICA: Patriotska auto kolona sjutra u 16 sati... (foto i video)

Dumoev je 2017. u jednom kazinu u Sočiju osvojio dva miliona i 430 hiljada rubalja (oko 27.550 eura), ali nije prijavio taj prihod niti platio porez, zbog čega se protiv njega vodi poseban postupak.

Centralni sud u Sočiju osudio ga je nedavno zbog toga što je na osnovu lažne potvrde dobio zemljište u površini od sedam stotina kvadratnih metara u centru grada.

Nakon što bude određen ekstradicioni pritvor biće procijenjena ispunjenost uslova za njegovo izručenje ruskim vlastima.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more