IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NANA FATA: Neka Mi Očiste Avliju I Nose Objekat Da Je Ja Ne Bih Sad Minirala (video)

Fata Orlović apeluje na zvaničnike u RS-u da ispoštuju odluku Suda u Strasbourgu i izmjeste crkvu. Borba je preduga, umorila se, kaže, ali nije odustala, niti će.

Nana Fata Orlović trenutno je u Srebreniku kod kćerke i zeta, tu je često i unuka. Porodični ambijent joj pomaže u bržem oporavku. Zbog problema sa plućima u proteklih nekoliko mjeseci dva puta je bila hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

– Dobro sam, ali me nervira ova nepravda. Ozdravila bih brzo kad bi Bog dao pravdu, ne mogu ni ozdraviti kad je nepravda sve osvojila, 22 godine je za mene golemo, kaže nam nana Fata.

Ona je dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH zbog bespravne crkve na njenom zemljištu. Rok za uklanjanje te crkve istekao je početkom proljeća prošle godine, ali zbog pandemije nije ispoštovan.

– Molim dobre ljude da ovo sklone, da i ja dahnem. Ja sam u ratu i sad, a pogotovo dalje. Neka je nose i očiste mi avliju, da i ja dahnem dušom. Hoću da popijem kahvu u svojoj avliji k’o ostali narod, kaže Orlović.

Nakon kontrole na koju u UKC Tuzla mora za desetak dana, Fata Orlović planira ići u Konjević-Polje jer, kaže, osim kahve ima i posla.

Čitaj još:   NANI FATI Orlović će se ispuniti želja da obavi HADŽ: Uplaćen kompletan iznos za putovanje... (foto)

– Uzorala sam, hoću da sijem krastavce i krompire, nemam drugog izlaza. Meni nije davala ni Federacija ni RS. Ja sam sve uradila na svoje nokte i ono što mi moja djeca pošalju, niko drugi meni nije dao ništa, kaže Orlović.

Ona apeluje na zvaničnike u RS-u da ispoštuju odluku Suda u Strasbourgu i izmjeste crkvu. Borba je preduga, umorila se, kaže, ali nije odustala, niti će.

– Pozivam ih da nose svoj objekat ako im treba da je ja ne bih sad minirala na kraju kad je sve gotovo, kaže Fata Orlović.A poziva nana Fata već dvadeset godina. Uzalud: političke igrarije sa životima ljudi i živcima onih koji su preživjeli pakao Srebrenice nadilaze zdrav razum.

izvor: agencija

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more