IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Profesor Boban Batrićević: Krivokapić, je rekao da Crna Gora, se vraća u period kada su vladali četnici… (foto i video)

Profesor na fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević, kazao je gostujući u emisiji Zumiranje, da se po riječima premijera Crna Gora vraća u period kada su našom državom vladali četnici…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, utorak, 23.03.2021…13.30… Profesor Boban Batrićević: Krivokapić, je rekao da Crna Gora, se vraća u period kada su vladali četnici… (foto i video)

Crna Gora se vraća u period prije oslobođenja 1945. Nakon pobjede na izborima Krivokapić je sam rekao da je ovo oslobođenje nakon 75 godina. Dakle sve je rekao, vraća se Crna Gora u period kada su četnici bili na vlasti.

Govoreći o spornom incidentu ispred zgrade Fakulteta, Batrićević je kazao da snimci sve pokazuju.

”Taj skup je bio miran. Mi smo pozvali građane da se raziđu. Izašao je čovjek i izazvao provokaciju. Kada je izašao čovjek ja sam se osjećao prozvanim da treba da stanemo da urazumimo ljude. Kasnije su to pokušali pro valdini mediji da predstave Adnana Čirgića i njegove kolege kao huligane, međutim snimci jasno pokazuju ko je izazvao incident”, istakao je on.

Crkva uzela stvar u svoje ruke

Upitan da li su poljuljani pojmovi sekularizma u Crnoj Gori, Batrićević je kazao da je svima jasno da je Crna Gora doživjela smjenu vlasti jer je jedna crkva uzela stvar u svoje ruke.

”Jedna nemoćna opozicija nije mogla da se ujedini. To je umjesto njih uradila crkva i upravo je na sceni situacija da svi kadrovi prolaze izbore u SPC. Kako ste se opredijelili prema litijama tako ste se kvalifikovali za državnu službu. Većina namještenja su zapravo filter SPC i naravno da su poljuljani temelji sekularizma. Đe će te bolji primjer da su poljuljani pojmovi sekularizma od toga da kompletan ministarski sastav dolazi od kruga SPC, nema manjina. I premijer je iz tog kruga, kojeg kada slušate ne znate da li je u pitanju neki protojerej ili premijer građanske i sekularne države”, kazao je Barićević.

Batrićević je upitan da prokomentariše najavu ministra pravde da će potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja je jedina tradicionalna vjerska zajednica u Crnoj Gori a sa kojom država do sada nije imala nikakav ugovor i da će na taj način biti otklonejna diskriminacija.

”Meni nije poznato da je to jedina tradicionalna vjerska organizacija u Crnoj Gori, ako znamo da je SPC ođe tek 1920. godine usisala Crnogorsku crkvu a onda se ustojila 1929. godine. Nije mi jasno kako ona može biti jedina ako znamo da je ođe, prije svega Crna Gora baštini više religija nego što je to pravoslavlje. Ona je bila katolička, islam je bio jako dominantan, bilo je i Jevreja, imamo i jevrejsku zajednicu. Ministru Leposaviću trebamo reći da je jedan od najstarijih jevrejskih spomenika u Crnoj Gori potiče iz Duklje. Oni žive ođe gotovo od prvog vijeka nove ere tako da bi morao da poradi na tim formulacijama”, kazao je Batrićević.

On je dodao, da je očito da Leposavić kao nekadašnji pravnik mitropolije ima zadatak da SPC pozicionira kao nedodirljivu za cnrogorski ustav i pravosudni sistem.

Čitaj još:   POLICAJAC RANJEN U PUCNJAVI: Počinioci POBJEGLI s lica mjesta!

”Da je izdigne da ona nastavi kako je radila od svog osnivanja u Crnoj Gori. Oni su svjesni da nemaju u potpunosti sve stvari u svojim rukama i da treba da urade zadatak i da izvrše posao za srpske insitucije da bi u slučaju promjene vlasti bilo onemogućeno redefinisanje toga što bi se izglasalo. On želi da iznad zakona postavi jednu instituciju, čije je sjedište u Beogradu a ne na Cetinju kako je to bilo tradicionalno, instituciju koja kaže da je to crkva sprskog naroda a ne hrišćanskog”, kazao je Batrićević.

Ideja velike Srbije još uvijek aktivna

Kako dalje navodi, interesovanje srpskog predsjednika za crnogorske unutrašnje poslove svjedoči da je ideja velike Srbije još uvijek aktivna.

”Nemam ja ništa protiv da se interesujete za svoj narod u susjednoj državi ali ne na način na koji to radi Aleksandar Vučić. Njegovo uplitanje i neprestano intresovanje jednostavno svjedoči da je ta nepresušiva ideja, taj san snova, o velikoj Srbiji i o srpskom i te kako živa”, kazao je Batrićević.

Batrićević smatra da bi najbolje bilo da se Srbi odbrane od Aleksandra Vučića.

”Nema većeg neprijatelja Srba od Aleksandra Vučića. Nema osobe koja gore stvari za Srbe radi od njega. On je najveći srpski neprijatelj jer ih vraća onamo odakle su mislili da su pobjegli dolaskom Zorana Đinđića”, kazao je Batrićević.

Govoreći dalje u emisiji Zumiranje, Batrićević je kazao da će 9. maj slaviti, a Vlada kako hoće.

”S obzirom da Krivokapića često vidimo u sljavljeničkoj atmosferi on će vjerovatno nazdraviti, čemu ne znamo. Ali oće li slaviti 9. maj onako kako ga slavi cijela Evropa i onako kako je postao simbolom najveće pobjede protiv najvećeg zla koji je zadesio svijet, to zasigurno neće. On je sam priznao da ne treba više da slavimo 9. maj nego dan kada su ga iz skupštinskih klupa izabrali za premijera”, istakao je Batrićević.

Kako dodaje, to je najbolji prikaz kakvog premijera ima Crna Gora.

”Kada su ga pitali da osudi profašističke struje u toku Drugog svjetskog rata on je govorio o zločinima partizana u selu njegove babe po majci. Tako govore oni rehabilitatori Draže Mihailovića jer oni esenciju četničkog pokreta zaboravljaju. Taj pokret ima svoj dokument na osvnovu kojeg je funkcionisao u kojem su jasno propisane granice buduće velike Srbije – etnički čista, bez Muslimana, Jevreja, katolika. Jedan pravoslavni prostor u reonu koji je Srbija imala posle balkanskih ratova a što se tiče Crnogoraca za njih je propisano da se oni naseljavaju u prostorima đe su nekad živjele manjine kako bi se pospješio natalitet”, kazao je Batrićević.

Kako dodaje, Batrićević prethodnoj vlasti zamjera najviše što su u programu na prethodnom kongresu napravili formulaciju – obnavljanje CPC.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ ZGROŽEN SKANDALOM IZ NIKŠIĆA: "Najbjelodaniji izraz POVAMPIRENJA ČETNIČKE IDEOLOGIJE!" (foto i video)

”Crnogorska pravoslavna crkva je obnovljena 90ih godina na Cetinju. Ne može partija da obnavlja crkvu nego su mogli da stave da će pomoći restauraciju CPC i povratak onoga što je imala – legitimitet u vaseljenskoj patrijaršiji. Dok se pomagala crkva koja je negirala Crnogorce, za to vrijeme o CPC slušamo da je to tenda, da je vodi raspop, a kakav je status te institucije pokazuju računi za struju koji su isplivali prije nekoliko dana. Najgore od svega je što na ponovnom glasanju zakona nije dato pravo predstavnicima CPC da iznesu svoj stav. Toliko o oslobođenju. Iako CPC nema sredstava da funkcioniše ona će preživjeti i uz određene reforme mogla bi da povrati mjesto koje je imala”, kazao je Batrićević.

Ideja dvojnog državljanstva izuzetno opasna

Govoreći o dvojnim državljanstvima Batrićević je kazao da je to izuzetno opasno.

”Ne znam kako je Evropska unija previdjela najavu premijera Srbije da je popis u Crnoj Gori od izuzetne važnosti za Srbiju. To je opasno miješanje u crnogorske unutrašnje poslove. Ako bi se to desilo onda vi u potpunosti mijenjate nacionalnu strukturu jedne države. Ođe se na sve što je crnogorsko diže takva galama i buka. Na ljude koji istaknu da su Crnogorci se dižu neviđeni medijski napadi. Evo naša Itana koja je nakon pobjede kazala da neće dati na sve što je crnogorsko desili su se napadi u tim provučićevskim medijima kako ona pati za DPS-om. Nas, crnogorske suvereniste, ne zanima sudbina DPS-a nego sudbina građanske Crne Gore. Ako se desi da oni na taj način uvedu dvojna državljanstva i da promijene nacionalnu strukturu Crne Gore, sigurni budite da će se u Crnoj Gori desiti veliki protesti i da se to neće lako puštiti”, kaže Batrićević.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more