IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZATVARA SE SRBIJANSKI “KAZAMAT”: Mora i “ćorka” iz koje nikad niko nije pobjegao! (foto)

Pored ostalih, držani i najveći međunarodni krijumčari droge preko graničnog prelaza Gradina…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 24.03.2021…12.50… ZATVARA SE SRBIJANSKI “KAZAMAT”: Mora i “ćorka” iz koje nikad niko nije pobjegao! (foto)

Bravar i električar su u pritvorskoj jedinici niškog KPZ- u zatvorili a i vodu, isključili struju, promijenili brave i katance, stavivši tako tačku na jednogodišnju priču o zatvaranju pomenute ustanove.

Nekoliko preostalih čuvara je raspoređeno u Niš i Leskovac i ubuduće će svakodnevno putovati do posla i nazad- baš kao i dvadesetak njihovih kolega koji su iz Pirota “prekomandovani” još prije gotovo godinu dana.

Zatvaranje pomalo simbolično dogodilo tačno 12 mjeseci poslije momenta kad su ovde smješteni prvi vinovnici kršenja izolacije koji su po povratku u zemlju odbili da idu u izolaciju. Jedan od njih je bio iz Zaječara, drugi iz Novog Pazara, a kasnije ih je bilo i više iz svih drugih gradova Srbije.

Priča o gašenju pirotskog zatvora je zapravo počela obrazloženjem da će privremeno biti izmješten zbog renoviranja. 

Ali, ono je završeno još pre četiri godine, pa su odmah reagovali Viši sud i Tužilaštvo, sindikat zaposlenih u pravosuđu, advokati, pa ista a i lokalna samouprava- svi sa obrazloženjem moraju da plaćaju ogromne troškove prevoza zatvorenika iz Niša u Pirot radi saslušanja, će pravda za mnoge biti nedostižna i spora, da se pritvorenicima krše prava na posete i da će se, zbog neracionalnog izmještanja, nagomilati predmeti koji ne mogu da se obrađuju blagovremeno i u zakonski predviđenom roku.

Čitaj još:   Volodimir ZELENSKI SE POSVAĐAO sa RUMENOM Radevim PREDSJEDNIKOM BUGARSKE: Ne daj Bože da si na mom mjestu... (foto, video)

Uzalud je, kako se ispostavilo, bio i podatak da svako dovođenje istih zatvorenika iz Niša u Pirot državu Srbiju košta 5.600 dinara, a velike troškove snose i njihove porodice, odnosno advokati koji putuju do Niša, gdje idu čak i oni koji u prekršajnim postupcima novčane kazne “menjaju” za zatvor.

Jedan od najbezbednijih u Srbiji…

I dalje nema zvaničnog objašnjenja i odgovora na pitanje zašto je pirotski zatvor ugašen iako je bio jedan od najbezbednijih u Srbiji. Iz njega da nije uspio da pobiegne čak ni Slovenac Marko Osel koji je bio a i osuđen zbog krijumčarenja droge, ali mu je pošlo za rukom da 2003. godine utekne iz čuvene Sremske Mitrovice.

Pirotski zatvor je inače postojao bezmalo 120 godina. Ovde su, pored ostalih, držani i najveći međunarodni krijumčari droge preko istog a graničnog prelaza Gradina, koji sudijama i tužiocima za saslušanja bili bukvalno na desetak koraka.

Sada se prilikom hapšenja zbog nekog krivičnog djela “maricama” voze u 120 kilometara udaljeni Niš, a odatle nazad na saslušanje u Pirot. Mnogima od njih se obezbjeđuje i medicinska pratnja što dodatno poskupljuje čitav postupak…

Čitaj još:   BEOGRAD- MUP Srbije: Oglasili se povodom hapšenja Edina Vranja... (foto)

izvor MONDO.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more