IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

T- ćelije nas čuvaju, ali ne znamo dokle: Nivo antitijela nije jedini kriterijum zaštite… (foto i video)

Obadvije doze vakcine uveliko primljene, prošlo više od mjesec dana od revakcine, ali antijitela- nema, među onima koji su to iskusili jeste i naša poznata modna kreatorka Irena…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 25.03… 20.54… T- ćelije nas čuvaju, ali ne znamo dokle: Nivo antitijela nije jedini kriterijum zaštite… (foto i video)

Poznata modna kreatorka Irena Grahovac, za poznati portal priča da i dalje vijeruje u nauku i vakcine, ali i da više ne planira da radi antitela.

“Svi smo kontrolisali antitela, što je valjda bilo logično da uradimo i to poslije vakcine. Njih nema, ali osjećamo se dobro. Šta ćemo činiti dalje, zavisi od toga šta će reći ljekari. Svakako nisam protiv vakcinacije. Da jesam– ne bih se vakcinisala. Sad čekam da vidim šta će se desiti, to je jedino što mogu”, kaže Irena Grahovac za naš portal i dodaje da ne planira da ponovo radi antitijela jer smatra da nema više svrhe raditi ih...

Ipak, ističe da razmišlja o trećoj dozi vakcine protiv korone.

“Volela bih da mogu da primim tu treću dozu. Naravno, ako i kada ljekari odobre”, kaže Irena Grahovac…

Podsjetimo, Irena je nedavno na Tviteru objavila da ni ona ni njen suprug pet nedelja posijle druge doze Sinofarm kineske vakcine nemaju razvijena antitela, koja su jedan od pokazatelja da smo bolje zaštićeni od kovida.

Čitaj još:   NEVIĐENI HAOS U BIJELOJ KUĆI: Tomović dočekao novog zadrugara, pa ODMAH SKOČIO na njega! (foto i video)

Nivo antitela nije jedini kriterijum zaštite

“Ne treba da nam jedini kriterijum zaštite bude nivo antitela. Njih i ako nema, to ne znači da nismo zaštićeni jer postoji ćelijski imunitet. T- ćelije su u senci, mirne i jave se po potrebi, ako se nekad izložimo virusu i tad nas štite, a postoje i posle preležane bolesti i posle vakcine. Dakle, nivo antitela i efikasnost vakcine nisu sinonim. Pritom, mi i dalje ne znamo koja je to vrednost antitela koja nas štiti”, kazao je za portal Nova.rs prof. dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije sa Medicinskog fakulteta.

On je istakao i koliko je taj ćelijski imunitet nadmoćan u odnosu na antitela.

“Antitela oblože virus i sprečavaju ga da uđe u ćelije, a T-limfociti ubijaju naše ćelije koje su zaražene. Memorijske čelije pamte da je naš organizam bio u kontaktu s virusom, posebno kod onih koji su preležali kovid, ali i kod onih koji su primili vakcinu. Postoji ta čitava snažna vojska koja kao da čeka u šumici, pa vidi uljeza kad se pojavi. Onda se te ćelije dele i stupaju u akciju po potrebi, a vi i ne znate da vas one čuvaju jer ih niste detektovali”, kaže profesor.

Čitaj još:   POLICIJA RS- a GA IDENTIFIKOVALA: Muškarac iz Srbije putem Facebooka prijetio klanjem muslimanske djece... (foto)

T- ćelije nas čuvaju, ali ne znamo dokle…

Ipak, problem je, kao i sa dugim stvarima s koronom, što se ne zna koliko će ta memorijska zaštita trajati.

“T-ćelije jednostavno pamte kontakt s virusom, s tim što je pitanje koliko će trajati ta ćelijska memorija. Za virus MERS se ispostavilo ranije da je to pamćenje trajalo dvije godine. Sad se mi svi nadamo da će i za SARS- coV- 2 taj ćelijski imunitet trajati duže.”

Profesor ističe da za razliku od antitijela, kojima treba neko vrijeme da se formiraju, obično par nedelja poslije preležanog kovida ili poslje druge doze vakcine, ćelijski imunitet je tu– nakon kontakta s virusom, samo miruje.

“T- ćelije nisu bile aktivne u prvoj fazi, ali zapamtile su kontakt i pri svakom sledećem kontaktu, kad god se iznova izložite virusu, kreću u akciju. One zapravo miruju dok ne bude potrebe. Ali T- ćelije za sada ne možemo mijeriti. Međutim, ipak ne treba se razočarati ako nemate antitijela poslije bolesti jer su tu T-limfociti koji će vas spasti u sledećoj situaciji.”

izvor Nova S

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more