IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRUKANJE DRŽAVE: Članica NATO uputila PROTESTNU NOTU Crnoj Gori zbog ponašanja vojnika u Kolašinu- ,,Mirno spavaj, ja sam najjači noćas…“

Ministarstvo odbrane jedne države članice NATO, čiji su vojnici u februaru bili na alpinističkoj obuci u Kolašinu, uputilo je nedavno protestnu notu Ministarstvu odbrane Crne Gore zbog nedoličnog i bezbjednosno nedopustivog ponašanja pojedinih vojnika u Kasarni ,,Đuro Drašković“ u Kolašinu.

Prema informacijama Pobjede, crnogorski vojnici koji su bili logistika i obezbjeđenje pripadnicima vojske članice NATO, iskazali su krajnju neprofesionalnost i kršili pravila službe koja su definisana protokolima. U vidno rastrojenom stanju tumarali su tokom noći po hodnicima kasarne, pjevali pjesme i nastavili sa obijesnim ponašanjem uprkos najmanje dva upozorenja starješine jedinice stranih trupa.

Za sada nije poznato da li se crnogorsko Ministarstvo odbrane zvanično izvinilo kolegama države partnera iz NATO, ali je, prema informacijama našeg lista, naložena inspekcijska provjera koju sprovodi Vojna policija.

O skandaloznom neprikladnom ponašanju pojedinih pripadnika Vojske Crne Gore u Kolašinu postoji i video zapis koji ukazuje na nedisciplinu, pa čak i omalovažavanje kolega iz druge države.

Na više puta iskazane primjedbe komandirke strane vojske, jedan od vojnika, obučen u majicu i trenerku – ne obraćajući se stranoj koleginici koja stoji pored njega, okreće se crnogorskom vojniku, koji je takođe obučen u civilnu odjeću, i hvalisavo saopštava da ,,ona ne mora ništa da brine“, jer je on ,,najjači noćas u kasarni“.

– Slušaj me! Pukovnici, generali crnogorske vojske da dođu noćas i vide mene, svi će da se vrate. Kaži joj da legne… Mirno spavaj, ja sam noćas najjači ovdje“, kaže anonimni pripadnik crnogorske vojske.

Opisani incident se desio u februaru i naš list nije uspio da sazna je li sproveden disciplinski postupak zbog nedoličnog ponašanja i da li je odgovoreno partnerskoj vojci, članici NATO na njihovu protestnu notu.

Nedolično ponašanje vojnika u kasarni u Kolašinu jeste neprijatan incident koji narušava mukotrpno sticani ugled Vojske Crne Gore, ali teško da će imati neke dalekosežne posljedice, osim eventualno za vinovnike nemilog događaja.

Čitaj još:   Vic dana Mujo u novom BMW- u

Opisani incident još jedan je u nizu skandala koji se dešavaju u Vojsci Crne Gore i koji, tako nagomilani, šalju lošu sliku o najmlađoj članici NATO, govore o nedisciplini i odsustvu autoriteta u vrhu.

Tome su doprinijeli i brojni loši, pa i nezakoniti, potezi ministarke Olivere Injac. Od ignorisanja Ustava i zakona prilikom postavljanja potpukovnika Mališića za državnog sekretara, skandaloznih imenovanja u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu majora Čovića i Simonovića, da bi sve kulminiralo tjeranjem iz kancelarije vršioca dužnosti direktora OBD-a Aleksandra Šaranovića.

I to, između ostalog, zbog njegovog protivljenja sumnjivim reeksportima oružja i municije preko Luke Bar. Pobjeda je već pisala da je OBD, kojem je Šaranović bio na čelu, dao negativnu bezbjednosnu ocjenu za dvije kompanije koje su bile posrednice u reeksportu milion i po komada metaka, navodno za treću zemlju.

Iako je u sistemu bezbjednosnih provjera mišljenje OBD-a ključno, pošiljku je odobrilo – Ministarstvo ekonomije Jakova Milatovića. Kako ističu izvori Pobjede, takvo odobrenje je direktno kršenje zakona, ali o tom spornom slučaju nije, barem do sada, sprovedena istraga.

,,PREKOMANDE“

Ali je zato, u nepuna četiri mjeseca, razmontiran sistem bezbjednosti unutar Ministarstva odbrane, razbijanjem tima koji je vodio Obavještajno-bezbjednosni direktorat.

Prema informacijama Pobjede, nedavno je, odlukom ministarke odbrane, veći dio ekipe OBD-a iz centra u Danilovgradu premješten u Podgoricu, u zgradu Ministarstva odbrane. Zašto je to urađeno, zbog čega je napravljen takav raspored, uskoro će morati ponovo vrh Ministarstva odbrane da objašnjava partnerima u NATO.

Kao što će biti neophodno da se partnerima iz Alijanse detaljno obrazloži informacija koja je već stigla u Brisel: da pojedini oficiri iz OBD-a, ovlašćeni za pristup klasifikovanim podacima, svoje lozinke daju na raspolaganje i nekim osobama koje nemaju taj stepen ovlašćenja, ali imaju vrlo čvrste veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Čitaj još:   TUŽNA CRNOGORSKA STVARNOST: Na Žabljaku popust samo za goste iz Srbije– Sretenje 2023... (foto, video)

O tome je nedavno, u ispovijesti Pobjedi, govorio i donedavni obavještajni oficir Vojske Crne Gore Željko Mrdović.

Zanimljivo: slični procesi urušavanja bezbjednosne zajednice, paralelno i istovremeno, odvijaju se u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu Ministarstva odbrane.

U oba resora došlo je do velikih kadrovskih promjena, odstranjeni su sa posla ili skrajnuti u ,,mrtvi ugao“ mnogi sposobni operativci ANB-a i OBD-a. U obje bezbjednosne institucije došlo je, sa novim ljudima koje su postavili Dejan Vukšić i Olivera Injac, do kršenja bezbjednosnih protokola i standarda, pa su neki povjerljivi podaci od partnerskih službi počeli da se odlivaju.

Je li sve to slučajnost ili dio strategije kojom se iznutra razgrađuje sistem bezbjednosti Crne Gore?

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more