IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IGMANSKA INICIJATIVA: “Krivokapić da javno prizna genocid u Srebrenici” (foto)

Igmanska inicijativa pozvala je premijera Zdravka Krivokapića da se javno ogradi od izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i negiranja činjenica počinjenih masovnih ratnih zločina, javno prizna genocid u Srebrenici…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 30.03…17.34… IGMANSKA INICIJATIVA: “Krivokapić da javno prizna genocid u Srebrenici” (foto)

Iz Igmanske inicijative oštro su osudili svaki vid poricanja i nepriznavanja zločina genocida učinjenih na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, od strane Leposavića.

Oni su podsjetili da je crnogorski parlament u julu 2009. god pokazao svoj demokratski kapacitet i usvajanjem Deklaracije o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, osudio “masovni zločin u tom bosanskohercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije”.

“Crna Gora je bila prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala Rezoluciju EP o Srebrenici u kojoj se genocid jasno pominje”, navodi se u saopštenju koje potpisuju kopredsjednici Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, Vehid Šehić, Branislav Radulović, Zoran Pusić i Milan Antonijević.

Čitaj još:   DPS: Glasanjem protiv preporuke da Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope, državna politika postala i formalno antievropska... (foto)

Oni su upozorili da izjave vladajuće strukture izvršne vlasti grubo ruše sve napore uložene po pitanju suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine i činjenica o žrtvama ratnih sukoba u regionu.

“Ovako iznijeti stavovi u potpunosti ruše evropski put izgradnje Crne Gore kao demokratskog građanskog i odgovornog društva i zajednice zasnovane na poštovanju vladavine prava, te unaprjeđenje saradnje između zemalja regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Iz Igmanske inicijative pozvali su Krivokapića da se javno ogradi od izjave Leposavića i negiranja činjenica počinjenih masovnih ratnih zločina.

“Igmanska inicijativa poziva Krivokapića da prizna počinjeni genocid u Srebrenici i na taj način pokaže kapacitet očuvanja multietičog i multinacionalnog crnogorskog sklada”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more