IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILIJARDER POGINUO U PADU HELIKOPTERA: Vlasnik je Telenora, šta sve posjeduje u Srbiji… (foto i video)

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, a prvi posao mu je bio u čuvenom “Barandov” kompleksu filmskih studija u Pragu.

PRAG: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 30.03…12.44… MILIJARDER POGINUO U PADU HELIKOPTERA: Vlasnik je Telenora, šta sve posjeduje u Srbiji… (foto i video)

Češki milijarder Petr Kelner, čiju je vrijednost magazin Forbs procijenio na 17,5 milijardi dolara, nalazio se u helikopteru Erbas AS350 B3, koji se srušio u blizini lednika Nik, saopštilo je planinsko odmaralište, koje je unajmio helikopter.

Kelner je bio osnivač i većinski akcionar grupe PPF, u čijem je vlasništvu i Telenor u Srbiji...

Njujork Tajms prenosi da je Kelner svoje prvo bogatstvo stekao devedesetih godina, nakon osnivanja investicionog fonda, kojim je kupio kontrolni udio u najvećoj osiguravajućoj kompaniji u zemlji.

List dodaje da je u oktobru kupio veliku evropsku mrežu za emitovanje, “Central European Media Enterprises”, za 1,1 milijardu dolara, što je izazvalo zabrinutost u Češkoj da bi ta mreža mogla da izgubi nezavisnost.

Bio je oženjen i imao četvoro djece, navodi se na sajtu njegove kompanije.

Početak karijere u filmskom studiju

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio i to u čuvenom “Barandov” kompleksu filmskih studija u Pragu, koji su i najveći u Evropi.

Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu. Imao je malu ulogu u filmu “Doba sluga”, Irene Pavlaškove, što je jedan od rijetkih video zapisa gdje ga uopšte možemo videti, pošto je poznato da nije voleo da daje intervjue i slika se za medije.

U Srbiji je poslovao i preko osiguranja “Đenerali”, do 2014. a pre toga je PPF potpisao ugovor s “ASsicurazioni Generali” napravio zajedničku kompaniju koja je radila u Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, kao i u Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Belorusiji i Kazahstanu.

Čitaj još:   MILOŠ Konatar: TREBA DA SE PRAVIMO DA JE SVE U REDU KAD NIJE; Martinović: PREGOVORI O VLADI LAKRDIJA... (video)

Kelner je i u Sloveniji bio označen kao neko ko guši slobodu medija kada je preuzeo najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom Pop TV, koju premijer Janez Janša naziva najjačom opozicionom strankom.

U Sloveniji su novinarska udruženja optužila Kelnera za zaveru sa Janšom protiv novinara POP TV, najvećeg kritičara slovenačkog premijera.

Nedavno je Junajted Medija Grupa (United Media Group), pod čijim okriljima posluju Televizija N1 i Nova, optužila Telenor u Srbiji da saradljom sa najvećčim telekomunikacionim operatorom Telekomom Srbija, pokušava da „smanji udeo kompanije SBB i uguši medije koji nisu pod kontrolom vlasti u Srbiji”.

Takve optužbe Kelnerova grupa označila je kao klevete.Telenor doo je 5. februara 2021. godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu za naknadu štete protiv odgovornih u Televiziji N1 i Adrije njuz doo iz Beograda, zbog negativne medijske kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora.

Telenor je zatražio odštetu od skoro milion eura, a potom je podneo još jednu tužbu protiv predstavnika Junajted medije, njenog kablovskog operatora SBB i Adrija njuz.

Jedan od najprofitabilnijih poslova PPF grupe, kako pišu češki mediji, stambeni zajmovi. Firma nudi zajmove i obezbjeđuje finansijske usluge posebno pojedincima niže i srednje platežne moći, kojima je teško da dobiju kredit u većim bankama.

Kelner je sa suprugom Renatom, sa kojom ima četvoro djece, vodio je isto i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kelner, koja se fokusira na obrazovanje i stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije.

Čitaj još:   STRAVIČNO UBISTVO U SARAJEVU: Poznati identiteti ubijenog muškarca i uhapšenih…

Prema medijskim izvještajima, Kelner je bio isto i blizak sa bivšim predsjednikom Vaclavom Klausom, kome je pomogao da pronađe i otkupi prostor za institut koji nosi njegovo ime.

Poznat je i po kupvovini najluksuznijeg hotela u Pragu iz komunističke ere, Hotela “Praha (Prag), a važio je za velikog ljubitelja aviona.

Inače, posjedovao je Boing 737- 700, što je, kako je rekao u jednom od rijetkih intervjua, bio njegov san...

izvor agencije AP

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more