IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AKO JE RAZLIKA IZMEĐU GORNJEG I DONJEG PRITISKA PREKO OVIH VRIJEDNOSTI- Hitno idite kod ljekara… (foto i video)

Kardiolog je upozorila- OPASNIJE JE- Kada je povišen gornji ili donji pritisak, koja je normalna razlika između njih…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivost, vijesti, subota 03.04.2021…19.34… AKO JE RAZLIKA IZMEĐU GORNJEG I DONJEG PRITISKA PREKO OVIH VRIJEDNOSTI- Hitno idite kod ljekara… (foto i video)

Stanje krvnog pritiska je važan pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja svake osobe, a ljekari smatraju da je jednako važno i da li skače ili pada. Međutim, za većinu ljudi je alarm kada vide da je gornji drastično porastao dok donji izaziva manje brige.

Da li je zaista tako? Da li su variranja donjeg pritiska bezazleniji simptom?

“Prvo da razjasnimo šta je krvni pritisak. To je pritisak koji krv vrši na zidove krvnih sudova. Ove vrijednosti su jedan od pokazatelja vitalnih funkcija tijela“, objasnila je za medije kardiolog Marija Benevskaja.

“Prilikom mijerenja krvnog pritiska, utvrđuju se dvije vrste: sa svakim otkucajima srca pritisak varira između gornjeg, sistolnog i tog donjeg, dijastolnog. Dakle, veličina sile koja dijeluje na krvne sudove određena je pomoću dva parametra: gornjim (sistolnim) i sa tim donjim (dijastolnim) pritiskom. Zato se ne može reći da je bilo koji od ovih parametara važniji, oba imaju svoj značaj”, kaže kardiolog.

“Svi znaju da je normalna vrijednost krvnog pritiska zdrave osobe (sistolni/dijastolni) 120 sa 80. Ali takođe treba imati na umu da se sve normalne granice mijenjaju u zavisnosti od starosti i svih postojećih bolesti. Razlika između sistolnog krvnog pritiska i dijastolnog krvnog pritiska naziva se pulsni pritisak i obično iznosi 30- 50”, naglašava specijalista.

Bubrežni ili srčani?

Gornji pritisak nazivamo i srčanim, a donji bubrežnim.

Čitaj još:   FUAD Kovačević: Nacionalistički lideri ponovo prijete stabilnosti regije... (foto)

“Onaj viši broj koji se dobije prilikom mijerenja je sistolni krvni pritisak, on pokazuje pritisak u sudovima dok se srce steže i potiskuje krv u arterije, što zavisi od jačine kontrakcija srca, otpora zidova krvnih sudova samog broja otkucaja srca u jedinici vremena. Zato, generalno, možemo reći da ovaj pokazatelj odražava upravo rad srca, mada su, naravno, i svi drugi faktori uključeni u ovaj proces”, kaže dr Marija.

Takođe ne treba zaboraviti i da donji pritisak pokazuje rad bubrega.

“Niži broj, dijastolni krvni pritisak, pokazuje pritisak u arterijama kada se srčani mišić opusti. Ovo je minimalni pritisak u arterijama i odražava otpor perifernih sudova. Budući vaskularni ton regulišu hemikalije i autonomni nervni sistem,niži krvni pritisak znači koliko pravilno vrši neurohumoralna regulacija. Zauzvrat, neurohumoralne reakcije se javljaju uglavnom to je u bubrezima, pa stoga postoji mišljenje da je donji pritisak bubrežni. Mada je ispravnije reći da donji pritisak odražava rad krvnih sudova i bubrega”, kaže kardiolog.

Da li je neki važniji?

“Svaki od ovih parametara ima svoj značaj, oba su važna. Ako je gornji povišen, govorimo o sistolnoj hipertenziji, a isto tako, ako je donji povišen, opet se radi o hipertenziji, samo dijastolnoj. Svako od ovih stanja je opasno na svoj način i zahteva drugačiji pristup liječenju”, kaže kardiolog.

Razlika između donjeg i gornjeg

Stručnjaci napominju da je važno obratiti pažnju i na vrednosti između gornjeg i dornjeg pritiska.

“Kad je riječ o razlici između ova drva pritiska, norma je od 30 do 50 mm Hg. Sve vrednosti koje se ne uklapaju u ove granice mogu da se a i ukazuju na prisustvo neke bolesti, što je razlog za posjetu ljekaru. To je istovremeno da tu i postoji i mogućnost da je to usled individualnih karakteristika organizma i fizioloških uslova. Ali, u svakom slučaju je bolje da se obratite ljekaru”, napominje Marija Benevskaja.

Tako, na primer, ukoliko između gornjeg i donjeg pritiska postoji prvo mala razlika, to može ukazivati na sledeća stanja:

Čitaj još:   Ultra CG pokreće kampanju protiv popisa: U PAMET SE GRAĐANI CRNE GORE, śutra se moramo svi u oči pogledat... (foto)

* prisustvo ateroskleroze aorte (taloženje holesterola u najvećem sudu

* oštećenje sudova bubrega

* aneurizma aorte (patološko širenje posebnog dijela aorte i to sa mogućnošću pucanja ili raslojavanja zidova usled prekomernog opterećenja)

* anemija (smanjenje nivoa hemoglobina u krvi) i mnoga druga stanja

Izvor MONDO

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more